„Šįryt pietrytiniam šlaite buvo fiksuotos kelios paviršinės nuošliaužos. (...) Apžiūros metu konstatuota, kad nuslinko tik velėna. Lietuvos geologijos tarnybos atstovai daro prielaidą, kad yra grėsmė susiformuoti gilesnei pietrytinio šlaito nuošliaužai“, – žurnalistams sakė viceministras, vadovaujantis šią savaitę paskelbtos ekstremaliosios situacijos operacijoms.

R. Augustinavičiaus teigimu, ant kalno esantis pilies bokštas lieka atviras lankytojams.

„Nei jam, nei lankytojams grėsmės nėra“, – kalbėjo jis.

Pareigūnai nusprendė per artimiausią parą uždaryti pėsčiųjų tako dalį pietrytinio kalno šlaito papėdėje, „siekiant apsidrausti bei apsaugoti vilniečius bei miesto svečius“, kalbėjo viceministras.

Taip pat nuspręsta papildomai nusklęsti susiformavusias grunto kupreles, siekiant sumažinti jo apkrovas.

Pasak R.Augustinavičiaus, šiuo metu kalno būklę tiriantiems Lietuvos ir Lenkijos geologams iki pirmadienio bus apribota galimybė vykdyti darbus pietrytiniame šlaite. Jie kol kas galės tęsti tyrimus ties vakariniu pilies bokštu.

„Iš esmės situacija yra valdoma“, - sakė kultūros viceministras.

Jis teigė, kad šią savaitę Vilnių nusiaubusi liūtis galėjo būti viena iš priežasčių nuslinkti velėnai Gedimino kalno pietrytiniame šlaite.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia sieksiantis perimti kalną savivaldybės žinion.

„Manau, kad akivaizdu, kad įvairių šašų kaip Pilių rezervatas reikia atsisakyti ir savivaldybei perimti tą kalną ir tvarkyti“, - BNS sakė R. Šimašius.

„Aš noriu prisiimti visą atsakomybę į rankas, kad pagaliau baigtųsi visos tos nesąmonės, kurios čia vyko“, - pridūrė jis.

Pasak jo, bet kuriuo atveju, kai ištinka bėda, savivaldybė tvarko kalną.

„Situacija yra tokia, kai visos nesąmonės vyko ant kalno, sprendimus priiminėjo neaišku kokios institucijos, o atsitikus ekstrinei situacijai, savivaldybė imasi gelbėti, tad savivaldybės įmonė „Grinda“ tvarko“, - tikino meras.

R. Šimašius teigė, kad liūtis yra tik pretekstas, o nuošliaužas lėmė anksčiau padarytos klaidos, kai buvo netinkamai tvarkomas kalnas.

„Čia ne lietus kaltas, kad įvyko ta nuošliauža, arba lietus yra pretekstas, o visos klaidos, kurios padarytos iš anksčiau“, - teigė jis.

Šiuo metu kalnas yra avarinės būklės, juo ypač susirūpinta po pernai ir šiemet šiaurės vakariniame šlaite susiformavusių nuošliaužų.

Vilniaus savivaldybė dėl Gedimino kalno būklės ketvirtadienį paskelbė ekstremalią padėtį. Tai leidžia kalno tvarkymui naudoti lėšas iš valstybės rezervo.