„Mano įrašui Facebook'e apie ankstyvą rytą Vašingtone tikrai pritrūko politkorektiškumo. Dėl to nesiginčiju. Atvirkščiai, jei mano žodžiai sukėlė tiek nemalonių jausmų, diskusijų, susipriešinimo, tai tikrai atsiprašau. To nesiekiau ir net minčių nebuvo kilę“, – šeštadienį feisbuke rašė konservatorė.

„Niekada nebuvau, nesu ir nebūsiu rasiste. Toks kaltinimas yra neteisingas ir, beje, jam taip pat toli iki politkorektiškumo. Socialinė atskirtis yra didelė pasaulio bėda. Ji ne tik pas mus. Socialinė atskirtis ir JAV yra didelė, tai jokia paslaptis. Apie tai yra daugybė mokslininkų tyrimų, sprendimų ieško visos vyriausybės. Mokslininkai sako, kad niekur nedirbančių tėvų pavyzdys perduodamas iš kartos į kartą. Sutinku, kad tai visų rasių, visų lyčių bėda. Tačiau po jokiu politiniu korektiškumu nepaslėpsi, kad tarp „black population“, kaip patys amerikiečiai, beje, vadina, atskirtis yra didžiausia. Dešimtimis procentų didesnė, nei tarp visų amerikiečių“, – feisbuke rašė R. Juknevičienė.

Ji pridūrė, kad „politkorektiškumas niekada nebuvo mano savybė“: „Reikia neužsimiršti, kad esi ne toks, kaip visi kiti Facebook'o platybėse. Bandysiu.“

Visuomenės pasipiktinimo politikė sulaukė po savo įrašo apie juodaodžius, kuriuos matė viešėdama JAV.

„Galva truputį kosmose, bet pamatai, kaip bunda pasaulio sostinė. Apėjau ratą apie savo viešbutį. Amerikoj viešbučiai dažniausiai be pusryčių, bet Starbucks dirba nuo 5.30. Atsikėliau anksčiau ir už tuos, kurie miega tiesiog gatvėje. Vėl kas nors apkaltins, bet, deja, tik juodi. Atrodo, kad jiems toks gyvenimo būdas visai patinka. Bunda linksmi“, – rašė Seimo narė.

Tokie konservatorės pasisakymai iškart sukėlė pasipiktinimo bangą. Sulaukusi pasipiktinimo Seimo narė vėliau pakoregavo įrašą ir išbraukė sakinį, kuriame kalba apie juodaodžius.

Ne pirmas kartas – užkliuvo ir musulmonai

Tuo metu Žmogaus teisių stebėjimo instituto projektų koordinatorė Kristina Normantaitė sako, kad R. Juknevičienė atkreipė dėmesį į dvi svarbias problemas JAV – benamystę ir rasinę atskirtį, tačiau komentare pritrūko įsigilinimo į socialinių problemų priežastis ir atsakingo požiūrio į komunikaciją.

„Toks paviršutiniškumas benamystę įvardinant gyvenimo būdu, kuris „patinka“ ir bendresne prasme kalbant apie rimtas socialines ir žmogaus teisių problemas yra neapgalvotas ir nejautrus“, – pastebėjo ji.
Šiemet vietos valdžios atstovų paskelbta statistika rodo, kad juodaodžiai JAV sostinėje Vašingtone sudaro 71 proc. benamių, 23 proc. yra baltieji.

K. Normantaitės turimais tyrimų duomenimis, JAV 45 proc. benamių yra juodaodžiai ar ispanų kilmės asmenys.

„Tačiau tai yra ne asmeninio pasirinkimo, o skurdo padarinys. Rasinė segregacija, diskriminacija darbo rinkoje ir kitose gyvenimo srityse užkerta kelią nemažai daliai amerikiečių siekti išsilavinimo ar gauti gerai apmokamą darbą bei socialines garantijas. Negana to, didelė benamių dalis yra karo veteranai, kuriems sugrįžus iš tarnybos nebuvo suteiktos socialinės garantijos, ir jie iki šiol kenčia nuo potrauminio streso sindromo“, – pastebėjo Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė.

Prieš trejus metus lankydamasi Vašingtone R. Juknevičienė sulaukė kritikos dėl savo pasisakymo apie oro uoste besimeldusį musulmoną.
„Laukiu sodinimo į lėktuvą Vašingtonas - Frankfurtas. Priešais mane jaunas vaikinas meldžiasi atsisukęs į Meką. Viskas gerai turbūt, bet mintys kylą įvairios“, - tada rašė parlamentarė.

Kai kurie žmogaus teisių ekspertai tokį pasisakymą įvertino kaip religinę diskriminaciją ir paragino politikę atsiprašyti musulmonų bendruomenės.

Dar vienos kritikos bangos R.Juknevičienė sulaukė socialiniame tinkle pareiškusi, kad netik, kad klimatas šyla dėl žmogaus veiklos.