Birželio 22 d. LR Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį Vijūnėlės dvaro byloje – partvirtino Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo per šešis mėnesius yra įpareigojama nugriauti skandalingąjį pastatą.

Druskininkų opozicijos atstovai įsitikinę, kad Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė D. Nikitinienė, kaip rašoma jų kreipimęsi, „atlaikiusi ypatingą spaudimą bei vienos žiniasklaidos grupės persekiojimą, nepalūžo, daugiau kaip dvejus metus atkakliai siekė tiesos ir teisingumo teisminėje byloje ir apgynė viešąjį interesą, tuo sustiprindama Lietuvos žmonių pasitikėjimą teisėsauga, taip pat ir visa valstybe“.

V. Semeška ir J. Šarkus prašo prezidentės be atskiro teikimo apdovanoti prokurorę D. Nikitinienę už drąsą, pasiaukojimą ir sąžiningą pareigų atlikimą ginant viešąjį interesą.

Kol Vijūnėlės dvaro byla dar nebuvo išnagrinėta Aukščiausiame Teisme, kurorto merui Ričardui Malinauskui ištikimų savivaldybės tarybos narių dauguma buvo apskundusi D. Nikitinienę šalies generaliniam prokurorui ir reikalavo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tariamo jos piktnaudžiavimo tarnyba. Kaltinimai netrukus subliūško, bet tai nesutrukdė platinti pranešimų, neva „prokurorė, vykdydama politinius ar korupcinius užsakymus ir siekdama asmeninės naudos, teisminio ginčo metu savo reikalavimus grindė melagingais įrodymais“.

Druskininkų kurortinėje zonoje, prie Vijūnėlės tvenkinio sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais buvo pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, druskininkiečių netrukus buvo pramintas Vijūnėlės dvaru. Leidimus jo statybai išdavė R. Malinausko vadovaujama Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Statinys, priklausęs alytiškiui, saugos bendrovės apsaugininkui Romui Baranauskui, netrukus buvo parduotas kauniečiams verslininkams Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Gindama viešąjį interesą Generalinė prokuratūra dar 2014 metais kreipėsi į teismą, siekdama panaikinti Vijūnėlės dvaro statybos leidimus ir nugriauti valstybės žemėje sparčiai augusį pastatą. Tų pačių metų rudenį kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį keičiant šį teisės aktą. Tyrimas nutrauktas, nes nerasta nusikalstamos veikos požymių. Tačiau paviešinus jame figūravusių politikų ir Vyriausybės narių pokalbių išklotines, paaiškėjo, kad kurortinių zonų panaikinimo siekė Druskininkų meras R. Malinauskas.

Tik po prezidentės D. Grybauskaitės kreipimosi Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui Vyriausybės darbo reglamento nuostatą, kuri leido Vyriausybės posėdžio darbotvarkę papildyti iš anksto nederintais klausimais.