Nors Bulgarija pastaruoju metu yra itin pamėgta lietuvių poilsio kryptis, dažnas jų per dantį skuba patraukti gyvenimo sąlygas šioje šalyje.

Savo ruožtu DELFI dalijasi vaizdais, ko galima tikėtis vietiniuose viešbučiuose, ir kelionių organizatorių patarimais – ką daryti, kad jų kokybę netektų nusivilti.

Stipriai konkuruoja su Turkija

„Padėvėti, paprasti ir panašūs į mūsų senovines sanatorijas“, – taip Bulgarijos viešbučius apibūdino kelionių agentūros „Makalius“ įkūrėjas ir vadovas Rimvydas Širvinskas.

Anot jo, taip yra dėl to, kad turizmas Bulgarijoje plėtojamas jau labai seniai, tad viešbučių statusą ilgainiui įgijo ir, pavyzdžiui, poilsio namai.

Tiesa, šioje šalyje R. Širvinskas pripažino pastarąjį kartą besilankęs prieš 3 metus, tad situacija, tiki jis, gali būti pasikeitusi.

„Per pastaruosius trejus metus labai daug kas yra pasikeitę. Bulgarijoje turizmas labai sparčiai plečiasi, labai daug naujų viešbučių statoma, jų ir taip nemažai išdygo. Dabar Bulgarija labai stipriai konkuruoja su Turkija, siūlydama gal net geresnį kokybės ir kainos santykį, ypač naujuose viešbučiuose“, – sakė pašnekovas.

Pataria rinktis šeimoms

Pasak R. Širvinsko, Bulgarijoje atsirado daugybė šeimoms pritaikytų viešbučių su vandens parkais, įkurtų ant jūros kranto, su įskaičiuotu visos dienos maitinimu.

„Kokį privalumą jie turi prieš Turkiją? Bulgarija praktiškai visur turi smėlėtą krantą, kuo Turkija negali labai džiaugtis. Praktiškai visur (ypač šeimyniniame kurorte Kemere) yra akmenys ir gana nesmulkūs“, – lygino kelionių organizatorius.

Pasak jo, poilsiautojams su šeimomis Bulgarijoje vertėtų rinktis Albenos kurortą, jaunimui jis pataria sukti į Saulėtą krantą, viso ko ieškantys esą turėtų vykti į Auksinių kopų vietovę.

„Aš tokį įspūdį susidariau, kad Bulgarija vis dėlto yra šeimų kurortas. Pavyzdžiui, daugelyje Bulgarijos viešbučių kambariai erdvesni nei Turkijoje, todėl ten galima apsigyventi ne su vienu, o su dviem vaikais. Net 4 asmenų šeima telpa į vieną šeimyninį kambarį. Be to, kainos čia vasaros metu mažesnės nei Turkijoje“, – pasakojo R. Širvinskas.

Rimvydas Širvinskas - Makalius

Gali tekti grįžti ir 10 metų atgal

Tiesa, aštresnio žodžio apie dalį Bulgarijos viešbučių jis nevengia. Nors nauji pastatai – modernūs ir šviesūs, į tam tikras vietas užsukus galima pasijusti tarsi kelionėje laiku – tenka grįžti ir 10 metų atgal.

„Toks euro remontas kambariuose, sofos, kampai, kušetės ir panašiai“, – tokias savo mintis aiškino R. Širvinskas.

Pasak jo, jei viešbutis – senas ir padėvėtas, gali būti, kad ir aptarnavimo kokybė jame nedžiugins.

„Į Bulgariją nuvažiavus reikia nusiteikti, kad šiek tiek atgal į praeitį sugrįšite. Tai labai priklauso nuo pasirinkto viešbučio. Tiesa, kai kur samdomas net personalas iš užsienio, man teko sutikti ir vokiečių darbuotojų“, – pasakojo kelionių organizatorius.

Įspėja, kuo neapsigauti

Anot jo, į bet kurią šalį važiuojant teks susidurti su ta pačia tiesa – vienas 5 žvaigždučių viešbutis nelygus kitam 5 žvaigždučių viešbučiui.

„Vienas gali kainuoti 300 eurų, kitas – 3 tūkst. eurų savaitei. Visą laiką sakau – skaitykite atsiliepimus, įsiveskite viešbučio pavadinimą, pasitikrinkite, nepasitikėkite tik nuotraukomis“, – ką daryti, kad nenudegtum, mokė pašnekovas.

Be to, pasak R. Širvinsko, viešbučių Bulgarijoje administracija labai dažnai nurodo, kad jis esą renovuotas, tarkime, prieš metus, nors pastatytas prieš dvidešimtmetį.

„Tačiau reikia pasitikslinti, kas tiksliai buvo renovuojama. Dažnai būna atnaujinta tik registratūros zona, tik baseinas arba tam tikras aukštas. Retai kada viešbučiai padaro viso pastato renovaciją“, – įspėjo jis.

Įvardijo ir kainą, kiek tikėtis išleisti

Bulgarija, R. Širvinsko teigimu, šiemet yra labai populiari kelionių kryptis tarp lietuvių.

„Liepos mėnesiui dabar sunku surasti net laisvų vietų lėktuve, nors reisų skaičius padidintas. Kainos yra tikrai išaugusios, jei palyginsime su praėjusiais ar su dar metais prieš juos, kai Bulgarija tik pradėjo populiarėti kaip kryptis. Lietuviai Bulgariją mėgsta – tai tikrai galiu pasakyti“, – konstatavo jis.

Ši šalis, anot pašnekovo, lietuvius vilioja ne tik anksčiau įvardytomis priežastimis, bet ir dėl to, kad paprasta čia susikalbėti rusiškai.

„Kasmet kelionių kainos kyla, labai didėja susidomėjimas. Šiemet keliones visi perka kaip pašėlę. Manau, į Bulgariją galima nuvykti savaitei tam skiriant 400 eurų suaugusiam asmeniui, jei bilietus perki iš anksto, nes vasarą paskutinės minutės pasiūlymų tikėtis yra naivu. Keturių asmenų šeimai atostogos čia galėtų kainuoti 1,5 tūkst. eurų“, – kiek kainuoja atostogos Bulgarijoje, pasakojo pašnekovas.

Trūksta pramogų, prastesnis ir asortimentas restorane

Tuo metu kelionių agentūros „Estravel“ vadovė ir Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė pabrėžė, kad Bulgarijos viešbučiai neturi tokios gausybės pramogų, jei lygintume juos su Turkijoje esančiais.

„Palyginkime 4 žvaigždučių viešbutį Bulgarijoje ant jūros kranto, viskas įskaičiuota su analogiška situacija Turkijoje – iš tikrųjų, ten gausybė pramogų, užsiėmimų... Turkija Bulgariją lenkia ir asortimentu restorane. Be to, Bulgarijoje daug vėliau sušyla, greičiau atšąla“, – įžvalgomis dalijosi ji.

Tiesa, Bulgarija patrauklesnė lietuviams, pašnekovės teigimu, esą turėtų būti dėl kainos ir galimybės susikalbėti su aplinkiniais rusų kalba.

Žydrė Gavelienė

Nereikia pamiršti, kad tai sovietinės įtakos turėjusi šalis

Pati Ž. Gavelienė DELFI pasakojo Bulgarijoje besilankiusi ne kartą, šią šalį atostogoms renkasi ir nemaža dalis klientų, tačiau jokių prisiminti vertų nusiskundimų ji sakė nesulaukusi.

„Reikia suprasti, kad tai vis dėlto sovietinės įtakos turėjusi šalis, todėl labai aukšto aptarnavimo standarto nereikėtų tikėtis. Tačiau analogiškų viešbučių yra ir Turkijoje – žemos kainos kategorijose. Visko gali ir ten nutikti. Išskirti, kad Bulgarijoje – žemesnė aptarnavimo kokybė tikrai nebūtų sąžininga“, – sakė ji.

Anot pašnekovės, geriau suprasti viešbučio trūkumus padėti gali ne tik kelionių organizatoriai, bet ir internete skelbiama informacija, kitų keliautojų atsiliepimai.

Gabiausių darbuotojų neišlaiko

Nors Bulgarija dar tikrai turi, kur tobulėti, Ž. Gavelienė pataria neskubėti jos nuvertinti.

„Kai lietuviai kalba apie Bulgariją, dažniausiai kalba apie pakrantę, kurioje leidžia atostogas. Tačiau yra ta pati Varna, kur galima puikiai pakeliauti, susipažinti su istorija, kultūra. Yra tikrai daug puikių vietų“, – aiškino ji.

Pasak pašnekovės, dėl aptarnaujančio personalo Bulgarija susiduria su tomis pačiomis problemomis kaip ir Lietuva – gabiausieji emigruoja.

„Kelionės kaina labai priklauso nuo to, kiek iš anksto tu bilietus pirksi, kada keliausi. Sakyčiau, 600-700 eurų žmogui savaitei Bulgarijoje reikalingi, kad patiktų, viešbutis kokybiškas būtų. Tai žemoji riba“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (428)