Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas įsigaliojo šių metų vasarį, tačiau iki rugpjūčio 1 dienos mokytojams, mokyklų direktoriams ir jų pavaduotojams jis netaikomas pilna apimtimi.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša su keliais kitais „valstiečiais“ pasiūlė įstatymo įsigaliojimą švietimiečiams nukelti dar metams, nes šiuo metu tebevyksta derybos su pedagogais dėl jų etatinio apmokėjimo tvarkos.

Nors Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlė „valstiečių“ projektui nepritarti, bet Seimas per svarstymą atmetė tokią išvadą – už ją balsavo 32 parlamentarai, prieš – 53, susilaikė 10 parlamentarų.

„Čia yra mokytojų interesas, nes jie gali patirti skriaudą, jiems gali būti mokamos mažesnės algos, nei jie turėjo. Sutarta su profsąjungomis išlaikyti esamą padėtį“, – BNS pataisą komentavo E. Jovaiša.

Per svarstymą kolegų „valstiečių“ pataisą parėmusi Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė teigė, kad atmesti pataisą „būtų neatsakinga“.

„Išties reikėtų įvertinti pasekmes, kurios būtų, jeigu nuo rugsėjo 1 dienos mes pereitume prie etatinio mokytojo apmokėjimo, kai valstybės biudžete tam nenumatytos lėšos, kai nėra išspręsta nemažai techninių klausimų. Todėl yra nuoširdus prašymas metams pratęsti, ką ir siūlė gerbiamieji šito įstatymo projekto iniciatoriai“, – kalbėjo „valstietė“.

Tuo metu Socialinių reikalų ir darbo komitetas vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas kategoriškas – atidėliojimų nebeturi būti.

„Apie darbų apmokėjimą mes turbūt kalbame jau dešimt metų, ir kai rudenį padarėme išlygą tik švietimiečiams, buvo pažadėta, kad iki rugsėjo pirmos dienos šitos tvarkos bus sutvarkytos ir bus galima gyventi pagal tas tvarkas. Bet praėjo pusė metų ir nieko neįvyko, tiksliau, daug dirbo, bet rezultato nėra. Mes kaip komitetas, kuris atsakingas už darbo apmokėjimą, manome, kad katastrofiška situacija su darbo apmokėjimu“, – BNS sakė A. Sysas.

Algirdas Sysas

Seimo komiteto išvada, kuria siūlyta atmesti „valstiečių“ projektą, priimta balsams pasiskirsčius po lygiai – penki prieš penkis, tad lėmė komiteto pirmininko socialdemokrato A. Syso balsas.

Seime atmetus tokią išvadą konservatorius Andrius Kubilius replikavo, jog tai rodo valdančiųjų nepasitikėjimą savo pačių deleguotu komiteto vadovu A. Sysu.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė konservatorė Monika Navickienė tvirtina, kad darbo apmokėjimo tvarka turi būti vienoda visiems biudžetininkams.

„Įstatymo projektas siūlo išimtį, argumentuojant gražiausiais dalykais, kurie dešimt metų nepadaryti ir nepanašu, kad per pusmetį būtų padaryti. Mano pozicija labai aiški – Vyriausybė ir ministerija turi padaryti darbą laiku. Jei jiems trūksta finansavimo mokytojų algoms, galų gale galima tą patį biudžetą perskirstyti“, – BNS sakė M. Navickienė.

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia su švietimo profsąjungomis kol kas sutarusi dėl etatinio apmokėjimo principų, etato struktūros ir sudedamųjų dalių, tačiau modelis bus tobulinamas toliau. Ministrė Jurgita Petrauskienė yra sakiusi, kad nauja mokytojų darbo apmokėjimo sistema turėtų įsigalioti vėliausiai nuo 2018 metų pradžios.