Trečiadienį posėdžiavę etikos sargai atsižvelgė į Seimo narės Aušros Maldeikienės prašymą išnagrinėti žiniasklaidoje pateiktą informaciją dėl galimai supainiotų Seimo nario A. Skardžiaus privačių ir viešųjų interesų.

Tyrimas pradėtas ir vykdant Seimo pavedimą Etikos ir procedūrų komisijai išnagrinėti ir pateikti išvadas dėl Seimo nario A. Skardžiaus veiklos suderinamumo su Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, Seimo statuto ir kitų teisės aktų nuostatomis.

Birželio 20 d. Seimas priėmė tokį Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio pateiktą protokolinį nutarimą.

Seimas pavedė etikos sargams nustatyti, ar A. Skardžius tinkamai deklaravo savo privačius interesus, ar nekyla interesų konfliktas A. Skardžiui einant Seimo nario pareigas dėl nuomojamos žemės subnuomininko UAB „Naujoji energija“ veiklos - vėjo jėgainių parko eksploatacijos.

Seimo Etikos ir procedūros komisija taip pat turės nustatyti, ar Seimo nariui A. Skardžiui dėl jo šeimos turimos žemės nuomos sutarties su UAB „Renovacijos partneriai“ nekyla viešųjų ir privačių interesų konfliktas svarstant Seime klausimus, kurie yra tiesiogiai susiję su Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimais, reglamentuojančiais vėjo energetiką.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija turės pateikti Seimui išvadas bei pasiūlymus iki šių metų rugsėjo 1 d.

Priimti protokolinį nutarimą Seimas nutarė atsižvelgiant į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, kad Seimo narys A. Skardžius galimai proteguoja jo šeimai priklausančios žemės nuomininkų interesus valdžios institucijose ir galimai gauna iš to naudą.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija paskyrė išvadų projekto rengėjus šiais klausimais - Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narę Rūtą Miliūtę ir konservatorių Antaną Matulą.

Kaip ELTA jau skelbė, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nepradėjo tyrimo dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus elgesio. Gauto pranešimo kopiją, kuriame skundžiama politiko veikla, VTEK nusiųs Seimo Etikos ir procedūrų komisijai (SEPK) bei Seimo Antikorupcijos komisijai.

Seimo nariai Arvydas Anušauskas ir Agnė Bilotaitė prašė įvertinti, ar A.Skardžius nepateko į interesų konflikto situaciją. Esą turėdamas privatų interesą A. Skardžius Seime aktyviai dalyvauja rengiant, svarstant ir priimant su elektros energija bei atsinaujinančiais ištekliais susijusius teisės aktus.