Aptvaras, kuriame nebuvo gyvūnų

Prieš maždaug mėnesį nuo Markutiškių kelio DELFI žurnalistams, pabandžiusiems prieiti prie ežero, kelią pastojo aukšta metalinė tvora miške. Tačiau miške tvorų būti negali. Tiek Miškų įstatymas, tiek aplinkos ministro patvirtintos Lankymosi miške taisyklės užtikrina laisvą žmonių patekimą į mišką.

DELFI tyrimą galite rasti ČIA.

Šiuo atveju tvora juosė net kelis žemės sklypus. Registrų centras DELFI suteikė informaciją, kas yra jų savininkai: Saulius Junda, Viktoras Junda, Darius Junda, Anatolij Kiseliov, Valentina Kiseliova, Giedrius Junda.

Kone daugiausia žemės šioje teritorijoje priklauso verslininkui V. Jundai. Jis yra UAB „Stiebas“ direktorius. Ši įmonė užsiima statybų darbais.

Pareigūnai nustatė pažeidimų

DELFI perdavus informaciją atsakingoms institucijoms, teritorija prie Margio ežero jau sulaukė ir Valstybinės miškų tarnybos pareigūnų vizito. Šios tarnybos direktorius Paulius Zolubas DELFI jau anksčiau informavo apie tyrimo rezultatus.

„Atliekant tyrimą nustatyta, kad minėtoje teritorijoje Trakų rajono savivaldybės administracija 2015-12-18 įsakymu apribojo fizinių asmenų lankymąsi žemės sklypuose Trakų r., o 2011-06-30 Aplinkos apsaugos agentūra, vadovaudamasi Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklių (…) nuostatomis išdavė leidimą laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus. Patikrinus situaciją vietoje Tarnyba kreipėsi į Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentą su prašymu patikrinti ir įvertinti, ar Trakų r. įrengtas aptvaras danieliams laikyti atitinka teisės aktuose numatytus reikalavimus ir yra naudojamas pagal paskirtį“, – buvo teigiama P. Zolubo pasirašytame rašte.

Teritorijoje apsilankius DELFI žurnalistams tapo akivaizdu, kad laukinių žvėrių aptvare nėra, kadangi aptverta tik ta miško dalis, kuri yra arčiau kelio. Lauku paėjus toliau tvoros nebuvo. Taigi žvėrims laikyti aptvaras nebuvo pritaikytas, nes laukiniai gyvūnai tiesiog išsivaikščiotų.

Valstybinei miškų tarnybai taip pat kilo klausimų, kodėl šiuose sklypuose buvo pakeista žemės paskirtis. „Tarnyba kreipėsi ir į Nacionalinę žemės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos su prašymu suteikti paslaugą ir informuoti, kokiais dokumentais vadovaujantis formuojant minėtus žemės sklypus Trakų r. Markutiškių k. buvo pakeista miško žemės paskirtis ir naudojimo būdai“, – DELFI informavo P. Zolubas.

Jei tvora nebūtų geranoriškai pašalinta, Trakų rajono savivaldybės atstovai DELFI informavo, kad, gavus aplinkosaugininkų išvadas, leidimas tverti mišką gyvūnų laikymo tikslais būtų panaikintas.

Žemės savininkas piktinasi žurnalistų dėmesiu

Tačiau šiandien situacija jau visai kita. Tuo įsitikino į mišką atvykę žurnalistai. Didžioji dalis tvoros miške jau pašalinta. Prie Markutiškių kelio liko tik vartai, užkertantys kelią įvažiuoti į mišką. Tačiau mažesnė tvoros dalis dar liko kitoje pusėje – arčiau statinių. Tiesa, ten jos irgi neturėtų likti, nes toje teritorijoje yra miško žemė. O miške tvoros stovėti negali.
Dar likusi tvora prie Margio ežero

Ar žemės savininkai ketina pašalinti ir likusią tvoros dalį, neaišku. Vienas iš žemės savininkų V. Junda nebuvo linkęs daugžodžiauti. Be to, jis labai pasipiktino žurnalistais, kurie domisi šia situacija.

„Tai kas jūs tokie – STT ar KGB atstovaujate? Koks jūsų reikalas? Ar ten kas nors jūsų yra, ko jūs norit iš tos tvoros? Tvora mane saugojo nuo gyvulių. Dabar atvažiavo mašina ir išvertė šiukšles toje vietoje, kurioje tvorą nuėmiau“, – piktinosi V. Junda.

DELFI primena, kad aplinkosaugininkai šiuo metu aiškinasi, ar privačiame sklype vandens telkinys iškastas teisėtai. Pareigūnai atlieka tyrimą, ar kūdra nepažeidžia aplinkosauginių reikalavimų.