Premijos įteikimo ceremonijoje dalyvavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė bei Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas, profesorius Valdemaras Razumas.

„Ši premija Lietuvoje teikiama pirmą kartą ir labai simboliška, jog ji paskirta mokslininkui, kuris atrado unikalų dokumentą – Vasario 16-osios Aktą. Tada buvo ne tik didelis džiaugsmas, tačiau ir tam tikri įsipareigojimai iš mūsų pusės, kuriuos šiandien pildome. Dar kartą sveikinu profesorių ir džiaugiuosi, kad jis savo pavyzdžiu įrodė, jog žmonės, pasitelkę entuziazmą ir ryžtą, gali pasiekti bet kokius tikslus“, – sakė premjeras S. Skvernelis.

Lietuvos pažangos premijos dydis – 10 tūkst. eurų, lėšos bus skirtos iš Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) skirtų asignavimų.

„Jūs radote dokumentą, kuris oficialiai vadinamas Vasario 16-osios Aktu, tačiau taip pat buvo pavadintas ir Lietuvos gimimo liudijimu – tai labai simboliška ir svarbu. Ačiū jums už Lietuvos istoriją, kurią kuriame visi kartu“, – kalbėjo Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

„Labai džiugu, kai mokslas eina koja kojon su pažinimo galia. Tai dar vienas įrodymas, kad mokslinių tyrimų finansavimas yra prioritetinė sritis, kuri teikia naudą ne tik tyrėjams, tačiau ir plačiajai visuomenei“, – džiaugėsi ministrė J. Petrauskienė.

Lietuvos pažangos premiją inicijavo LMA, ji bus skiriama už išskirtinės reikšmės mokslo ar mokslo taikomosios veiklos rezultatus (gamtos ir kitų mokslų sričių, kultūros, valstybingumo stiprinimo pasiekimus, inovacijas, proveržius ir pan.), plačiai žinomus Lietuvos visuomenei. Darbus premijai gauti gali siūlyti valstybės institucijos, visuomeninės organizacijos, įstaigos, įmonės, asociacijos, kiti juridiniai asmenys.

ŠMM taip pat yra pateikusi paraišką Lietuvos mokslo tarybai dėl tolesnių profesoriaus L. Mažylio tyrimų finansavimo. Kol kas vyksta temų atranka, o jas atrinkus bus skelbiamas konkursas ir mokslininkai teiks paraiškas tyrimams atlikti. Konkurso nugalėtojai turėtų paaiškėti vasaros pabaigoje–rudens pradžioje, finansuojamų tyrimų trukmė – 1-1,5 m. Manoma, kad profesorius L. Mažylis toliau nagrinės aktualią temą: „Lietuvos valstybės kūrimas ir pripažinimas 1917-1918 metais“.

Žinia, jog Vokietijos diplomatiniame archyve Vytauto Didžiojo universiteto prof. L. Mažylis surado Nepriklausomybės Akto originalą su signatarų parašais, buvo paskelbta šių metų kovo 29 d.