Rusijos pasiuntinys Aleksandras Udalcovas akcentavo, kad tai Rusijos kultūros, o ne rusų kultūros šventė. Savo kalboje jis pažymėjo, kad Rusija – daugiatautė šalis.

Ši šventė Vilniuje vyksta jau 15 kartą. Estrados prieigose jaunas vyrukas dalijo reklamines Baltarusijoje rengiamo festivalio „Slavianskyj bazar“ skrajutes, plevėsavo nedidelė Rusijos vėliava, kvepėjo šašlykais ir kitu maistu, kurio, kaip ir įvairių gėrimų, buvo apstu.

Prekeiviai taip pat pardavinėjo saldumynus, liaudies meistrų dirbinius, o pageidaujantiems nemokamai buvo dalijami ledai.

Vienas meistras prekiavo magnetukais su Maskvos vaizdais, Rusijos žemėlapiais bei užarašais „Aš myliu Rusiją“, „Rusija“ ir pan. Jis taip pat turėjo darbų, ant kurių buvo užrašyta „Krymas – 8 pasaulio stebuklas“. DELFI paklaustas, ar nemano, kad tokie dirbiniai gali pritraukti nepageidautino dėmesio, jis atsakė: „Juk čia niekur neparašyta, kad tai Rusija. Galvojau apie tai, todėl tiesiog užrašiau „Krymas“.

Kai lietus liovėsi ir pasirodė saulė, žmonės susėdo į vietas ir prasidėjo koncertas, kuris turi tęstis iki pat vakaro. Vilniaus „Santaros“ gimnazijos pučiamųjų orkerstras atliko daugeliui žiūrovų pažįstamas kompozicijas, tarp kurių nuskambėjo ir „Katiuša“, taip pat tokių dainų kaip „Antoška“ perdirbiniai.

Specialiame ekrane buvo rodoma, kas vyksta scenoje ir tarp žiūrovų. Jame taip pat buvo reklamuojami Lietuvoje leidžiami leidiniai rusų kalba.

Tarp atėjusiųjų į šventę buvo daug žmonių, pasipuošusių Rusijos vėliavos spalvomis. Kai kurie iš jų Rusijos trispalves nusipaišė ant skruostų. Į šventę atėjo ir jaunimas, bet didžiąją dalį žiūrovų sudarė vyresnės kartos žmonės.

„Rusijos kultūra yra turtinga ir gausi“ – skambėjo iš garsiakalbių, o kažkur už scenos buvo prekiaujama alumi ir šašlykais.

Per vieno atlikėjo dainą rusų ir lietuvių tautiniais kostiumais apsivilkusios merginos į dangų paleido karvelius – pilkos ir baltos spalvų. Scenoje pasirodė garsus Lietuvos estrados atlikėjas Radži, taip pat buvo laukiama šansono atstovo Iljos Vatkino. Organizatoriai nurodė, kad šiais metais, kaip ir anksčiau, Viktoras Uspaskichas yra parengęs specialią dovaną. Šį kartą turėjo koncertuoti buvusi grupės „Strelki“ narė.

Iš esmės renginio atmosfera buvo rami ir draugiška, skambėjo ne tik rusų, bet ir lietuvių kalba. Lietuvos sostinėje gyvenantys rusakalbiai retai turi progų susiburti, pasimatyti su draugais ir tiesiog pasikalbėti savo gimtąja kalba.

„Rusijai šiuo metu sekasi neblogai, - sakė Rusijos pasiuntinys A. Udalcovas. – Nepaisant sankcijų, viskas krypsta į gerąją pusę. O jeigu mums bus gerai, tai ir jums bus gerai“.

Diplomatas fotografavosi su vaikais ir dalyviais, besiruošusiais kolektyvų pasirodymams. A. Udalcovui sakant kalbą, žiūrovai aplodismentais emocingai reagavo į jo pasisakymus.

Be Rusijos ambasadoriaus į sceną žengė ir Baltarusijos ambasados atstovas Aleksandras Korolis. Jis teigė, kad „kaimynams visada reikia džiaugtis ir linkėti visko paties geriausio“.

Šventė Vingio parke šiandien vyks iki pat vakaro.

Rusijos diena (iki 2002 metų vadinta Deklaracijos dėl Rusijos TFSR valstybinio suvereniteto paskelbimo diena) švenčiama birželio 12 dieną ir Rusijos Federacijoje yra paskelbta valstybine švente. Ji kasmet minima nuo 1992 metų, kai 1990 metų birželio 12 dieną buvo priimta Deklaracija dėl valstybinio Rusijos TFSR suvereniteto.