Žurnalisto profesiją turėjęs 44 metų R. Žilinskas į Seimą buvo renkamas nuo 2008-ųjų metų.

Gegužės pradžioje parlamentaras dėl ūmios pneumonijos buvo paguldytas į ligoninę. Jo būklė buvo labai sunki, medikai R. Žilinskui buvo sukėlę dirbtinę komą.

Rokas Žilinskas gimė 1972 metų liepos 20 dieną Vilniuje. Užaugo vaikų lopšelio auklėtojos ir plaukimo trenerio šeimoje. Lankė A. Vienuolio vidurinę mokyklą, baigė Vilniaus 27-ąją vidurinę mokyklą, vėliau – žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Vilniaus universitete už diplominį darbą gavo aukščiausią įvertinimą. Stažavosi Indijos masinės komunikacijos institute (IIMC) Delyje.

Baigęs studijas, žurnalistinę veiklą tęsė LRT, vėliau – LNK žinių tarnyboje. Buvo žinių vedėjas, užsienio naujienų redaktorius. Stažavosi JAV informacijos tarnybos kursuose Vašingtone, gausybėje Europos žurnalistikos centro seminarų Europos šalyse. Žiniasklaidoje išdirbo 18 metų.

Politikas Rokas Žilinskas buvo pirmasis Lietuvos parlamentaras, pripažinęs savo netradicinę seksualinę orientaciją.

Už nuopelnus Lietuvai R. Žilinskas Respublikos Prezidento dekretu buvo apdovanotas valstybiniu apdovanojimu - atminimo ženklu „Už asmeninį indėlį prisidedant prie Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai 2013“.

Taip pat - labdaros fondo „Mūsų krantas“ auksinio kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu, naujienų portalo DELFI „Titanu“ - „Už drąsiausią metų straipsnį“.

Užuojautą reiškia kolegos ir draugai

„Dar, atrodo, visiškai neseniai, gal prieš kokį mėnesį, po pasisakymo nuo Seimo tribūnos, Rokas priėjęs, kaip įpratęs išdėstė keletą patarimų: „Labiau žiūrėk į žmones. Pasakok jiems“. Tyliu, žemu balsu, išraiškingai tardamas „O“.

Rokas buvo mano Mentorius nuo pirmojo mūsų susitikimo ir manau, kad ne tik mano. Nešykštėdavo patarimų, padrąsinimų visiems mums, žengiantiems politikoje dar atsargius žingsnius. Pats buvo tai praėjęs. Praėjęs ir kartu paneigęs krūvą kvailų įsitikinimų, kas ir kaip gali būti geras politikas.

Trūks tavo patarimų ir peties politinėse kovose. Ilsėkis ramybėje, Rokai.

Užuojauta artimiesiems ir visiems, Roką pažinojusiems“, – šiltų žodžių apie išėjusį kolegą negailėjo G. Landsbergis.

„Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą. Visad prisiminsime Roką kaip atvirą, nuoširdų, intelektualų ir žmogiškąsias vertybes uoliai puoselėjusį visuomenės narį bei kolegą. Kaip žmogų, kuris sugebėdavo atsitiesti ir nepalūžti net pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose“, – sužinojęs liūdną žinią apie parlamentaro R. Žilinsko mirtį DELFI sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Visiems, išgyvenantiems R. Žilinsko netektį, Vyriausybės vadovas linki rasti savyje stiprybės bei palaikyti vieniems kitus.

2008-aisiais į Seimą kartu su R. Žilinsku patekusi buvusi parlamentarė ir tuometinės Tautos prisikėlimo partijos atstovė Seime Donalda Meiželytė su DELFI pasidalino prisiminimais apie tuometinio žurnalisto R. Žilinsko politinės karjeros pradžią. „Kai kūrėme partiją, Rokui buvo ne patys geriausi laikai, daug kas nuo jo tuomet buvo nusigręžę. Ir kuomet jis atėjo – su noru prisijungti prie TPP steigimo, mes pasitarėme ir priėmėme, suteikdami šansą atsitiesti. Rokas mūsų nenuvylė, atsitiesė ir atsiskleidė kaip puikus politikas, visada taktiškas, inteligentiškas, nuoširdus žmogus. Labai liūdna, sunku patikėti, kad netekom Roko. Ateitis buvo jo. Deja...“ – liūdesio dėl buvusio kolegos ir bičiulio netekties neslėpė D. Meiželytė.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto, kurį baigė R. Žilinskas, dekanas prof. Andrius Vaišnys socialiniame tinkle Facebook pasidalijo užuojauta dėl buvusio studento ir kolegos mirties. „Ryškios kultūros, mandagumo ir racionalaus proto, emocionalaus, gero žvilgsnio ir ryžto žmogus. Jo patirčių nuotykis – labai plačios skalės, bet labai nuoseklios prigimties: žurnalistika, politika, žmogaus teisės. Žurnalistika sėkminguoju, viltingu Nepriklausomybės laikotarpiu atvėrė duris į pasaulį, į televizijos rinką, suteikė pelnyto populiarumo. Ne vienam žiūrovui kaip žinių vedėjas, lanksčiu judesiu akcentuodamas pranešimą, sudarydavo įspūdį, kad štai – iškiš galvą, pralauždamas ekraną, ir pasisveikins kambaryje. Tai buvo naujo stiliaus žurnalistas ir pranešėjas tų metų kontekste. Nesusireikšminęs, stebintis, perduodantis žinią – ne save“, - rašo profesorius.

A. Vaišnio teigimu, apie tokius studentus turi teisę pasakyti, kad savo pokalbiais Universitete jie yra Universiteto kūrėjai. „Roko karjera tarsi leidžia padrąsinti žmones būti sąžiningiems, siekiantiems mėgautis profesija ir gyventi be paslapčių. Tai buvo ir tas retas atvejis, kai žurnalistas, tapęs politiku, skaidriu elgesiu paveikė matomus ir nematomus kritikus. Tačiau visad sunku atsakyti į klausimą apie slenksčius ir netikėtumus, kurie šiapus virsta nepataisoma sveikatos kliūtimi, pasiglemždama palyginti jauną gyvybę. Suprantama – mažai paguodos jo artimiesiems, kolegoms, draugams, net ir žinant, kad jis palieka šviesų savo paveikslą. Bet vis dėlto tarp mūsų absolventų tai buvo ir yra Asmenybė, Gerumas ir tebūnie jam Anapus šviesu. Ir ramu“, - išgyvenimu dalijosi dekanas.

Laidotuvėmis rūpinsis Seimas

Mirusio Seimo nario Roko Žilinsko laidotuvėmis rūpinsis Seime sudaryta Valstybinė laidojimo komisija, antradienio vakarą DELFI informavo Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė. Pasak parlamentarės, trečiadienio rytą, 9 valandą, kviečiamas Seimo valdybos posėdis, kuriame bus patvirtinta tokios komisijos sudėtis.

„Jau susisiekėme su Seimo Pirmininku, sutarėme, kad rytoj patvirtinus Komisiją, susisieksime su a. a. Roko seserimi, su kuria aptarsime, kur ir kada velionis bus šarvojamas, kada vyks atsisveikinimas ir laidotuvės“, – sakė Seimo vicepirmininkė.

I. Degutienė išreiškė nuoširdžią užuojautą buvusio kolegos R. Žilinsko Mamai, seseriai ir visiems artimiesiems.

Parlamentaras R. Žilinskas 2016-aisiais metais į Seimą pateko pagal Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąrašą. Mirus Seimo nariui, kuris buvo į Seimą išrinktas daugiamandatėje rinkimų apygardoje, jo vietą užima sekantis žemiau sąraše iš eilės pagal pirmumą balsų gavęs kandidatas. R. Žilinsko vietą Seime turėtų užimti dabartinis parlamentaro G. Landsbergio padėjėjas Andrius Navickas.

DELFI redakcija taip pat reiškia užuojautą