Kauno apygardos prokuratūros prokurorai politikei ir Lazdijų rajono „Metų ūkininkės“ titulo laimėtojai pareiškė įtarimus ikiteisminiame tyrime baudžiamojoje byloje.

Tą patvirtino Kauno apygardos prokuratūros atstovai.

Tyrimas atliekamas dėl šešių Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – vagystė, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas, dokumentų klastojimas.

Įtarimai pareikšti ir buvusiam A. Rutkauskienės sutuoktiniui, žinomam Lazdijų rajono ūkininkui Redui Rutkauskui.

Pora įtariami, veikdami organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje, pirkę įvairios žemės ūkio technikos, kuri buvo vogta užsienyje, pargabenta į Lietuvą ir čia, padedant savivaldybių pareigūnams, suklastojus dokumentus, įregistruota.

Neatmetama, kad pirkdami tokią techniką ūkininkai galėjo pasinaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

Sulaikė visą grupuotę

Iš viso byloje įtarimai pareikšti šešiems asmenims. Vieną iš jų – 36-erių metų anksčiau ne kartą teistą Kalvarijos savivaldybės gyventoją teismas leido suimti dviem mėnesiams.

Turimomis žiniomis, vyrui inkriminuojama organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderio veika. Dažnai į užsienį keliaujantis ir ten nemažai laiko praleidžiantis vyras įtariamas organizuodavęs žemės ūkio technikos vagystes ir tokios technikos pargabenimą į Lietuvą.

Visus įtariamuosius Alytaus policijos komisariato pareigūnai buvo sulaikę. Jų namuose ir darbo vietose atliktos kratos. Įtariamųjų amžius – nuo 36-erių iki 61-erių metų.

Pareigūnai rado ir sulaikė tris vogtus traktorius ir du krautuvus. Turimais duomenimis, ši žemės ūkio technika, kurios pagaminimo metai yra 2010 – 2016-ieji, buvo rasta A. ir R. Rutkauskų ūkiuose Lazdijų rajone.

Organizuota įžūlių nusikaltėlių grupuotė, kurioje – Alytaus ir Marijampolės apskričių gyventojai, ne tik užsiiminėjo žemės ūkio technikos vogimu užsienyje, bet ir jos pargabenimu į Lietuvą.

Čia perkaldavo jų kėbulų numerius ir, galimai už kyšius, pasinaudodami tų apskričių savivaldybių darbuotojais ir kitų institucijų atstovais, tokią techniką įregistruodavo ir „legalizuodavo“.

Vėliau vogti traktoriai ir krautuvai buvo pardavinėjami Lietuvos ūkininkams.

Turimais duomenimis, tarp įtariamųjų – ir Kalvarijos savivaldybės administracijos pareigūnai.

Ūkininkė atsitvėrė tyla

Pati A. Rutkauskienė kalbinama sakė nenorinti nieko komentuoti šia tema.

„Aš susilaikysiu nuo bet kokių komentarų. Tiesiog, šiuo momentu susilaikysiu“, - sakė žinoma ūkininkė.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, žemės ūkio techniką Lietuvoje registruoja savivaldybių administracijose veikiantys skyriai.

Įtariama, kad gali būti atvejų, kai buvo klastojama ir tokios parduodamos žemės ūkio technikos kaina, pirkėjams siekiant gauti Europos Sąjungos paramą.

Grupę nusikaltimais įtariamų asmenų Alytaus policijos kriminalistai sulaikė prieš porą savaičių, gegužės pradžioje. Siekiant išvengti informacijos nutekėjimo, ši žinia buvo neskelbiama iki pareigūnai sulaikė ir pareiškė įtarimus visiems gaujos nariams.

Pirminiais duomenimis, grupė asmenų žemės ūkio techniką grobė užsienyje ir ją gabeno į Lietuvą. Įtariama, kad traktoriams ir krautuvams buvo klastojami kėbulo numeriai, pirkimo-pardavimo dokumentai. Galop technika gaudavo lietuvišką registraciją. Klastotės, pasak teisėsaugininkų, buvo itin kokybiškos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)