Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) duomenimis, nuo 2016 metų sausio 1 d. „Sodra“ yra vienintelė institucija renkanti PSD įmokas. Jos patenka į Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF).

Kaip surenkamos PSD įmokos?

Dirbantiems pagal darbo sutartį savarankiškai įmokų mokėti nereikia – PSD įmokas „Sodrai“ perveda darbdavys. Tačiau savarankiškai privalomuoju sveikatos draudimu turi draustis tie asmenys, kurie niekur nedirba ir nėra užsiregistravę darbo biržoje, nėra deklaravę savo išvykimo iš šalies ilgesniam nei 6 mėn. laikotarpiui, nevykdo jokios ekonominės veiklos, dėl kurios yra skaičiuojamos PSD įmokos, nesimoko ir nėra drausti valstybės lėšomis. Valstybės lėšomis draudžiami pensininkai, vaikai iki 18 metų, studentai ir kt.

Kaip skelbia „Sodra“, savarankiškai PSD įmokas mokantys asmenys iki paskutinės mėnesio dienos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas turi pervesti 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (t.y. 380 EUR) sudarančią įmoką. Šiuo metu ji siekia 34,2 EUR.

Patvirtintas 2017 m. PSDF biudžetas siekia 1 574 487 tūkst. Eur pajamų ir 1 574 487 tūkst. Eur išlaidų.

Kaip skirstomos įmokos?

„Ligonių kasa veikia panašiai, kaip draudimo bendrovė. Tik finansai tvarkomi šiek tiek kitaip, kadangi tai yra valstybinis biudžetas“, – apie PSD fondą pasakoja VLK atstovė Irena Džiužaitė. Šio biudžeto įplaukos yra sudaromos iš Sodros surenkamų įmokų ir valstybės skiriamų lėšų už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis: vaikus iki 18 metų, pensininkus, darbo biržoje registruotus bedarbius.

„Išlaidas daro ligonių kasos – būtent jos sudaro sutartis su gydymo įstaigomis, vaistinėmis, kitomis įmonėmis bei įstaigomis ir sumoka už suteiktas paslaugas. Tai reiškia, kad visiškai nesvarbu, ar žmogaus gydymas kainuos kelis, ar kelioliką tūkstančių eurų – jei jis apdraustas PSD, už gydymą sumokės ligonių kasos“, – teigia I. Džiužaitė.

TLK kasmet sudaro sutartis su gydymo įstaigomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis. Gydymo įstaiga, pageidaujanti sudaryti ateinančių kalendorinių metų sutartį, iki einamųjų metų lapkričio 1 dienos turi pateikti prašymą.

„Visiškai nesvarbu ar tai privati, ar viešoji gydymo įstaiga – svarbu, kad ji pateiktų paraišką dėl konkrečių paslaugų teikimo ir turėtų licencijas. Pati įstaiga turi turėti licenciją ir atitikti kitus nustatytus reikalavimus. Juk dėl numatytų higienos normų ir nustatyto ploto tvartelyje chirurginės operacijos negali vykti“, – sutarčių su gydymo įstaigomis subtilybes paaiškina VLK specialistė.

Sutartyje su gydymo įstaiga nurodomas jos teikiamų paslaugų sąrašas, paslaugų teikimo sąlygos ir PSDF biudžeto lėšos, numatytos suteiktų paslaugų išlaidoms apmokėti.

Gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir šių paslaugų išlaidų apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis, už suteiktas paslaugas mokama kas mėnesį pagal gydymo įstaigų TLK pateiktas ataskaitas apie suteiktas paslaugas ir sąskaitas.