Mirė dėl GMP darbuotojų nesugebėjimo suteikti reikiamą pagalbą?

„Kvietėme greitąją, atvažiavo lėtoji“, – plačiai žinoma aktoriaus ir muzikanto Rolando Kazlo frazė. Tačiau, atsižvelgiant į pastarųjų dienų įvykius, atrodo, ją būtų galima perfrazuoti: „Kvietėme pagelbėt, atvažiavo pribaigt“ ar pan.

Visai neseniai nuskambėjo atvejis, kai savo dukros vestuvėse netikėtai mirė plungiškis. Iškviesta Plungės GMP komanda, pasak artimųjų ir liudininkų, ne tik neskubėjo, bet ir neturėjo reikiamos įrangos. Ar dėl šios mirties kaltas GMP darbuotojų neprofesionalmas ir aplaidumas, aiškinasi Sveikatos apsaugos ministerija. Tačiau, jei ir bus įrodyta jų kaltė, žmogaus juk neprikelsi...

„Žinot, kiek tokių gulinčių užsienyje yra?“

Nuolatos kartojama, kad turime būti pilietiški, esame raginami nepraeiti pro šalį, nepalikti likimo valiai nelaimės ištiktojo, pranešti apie tai pagalbos tarnyboms... Tačiau tokias nuostatas vargu ar žino... Plungės GMP darbuotojai.

Su atsainiu jų elgesiu teko susidurti ir dar keliems plungiškiams.

Sekmadienį, apie 20.28 val., eidami į parduotuvę Birutės gatvėje, ties 49 namu žmonės aptiko šalikelėje gulintį vyrą. Paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112, juos sujungė su GMP dispečerine. Pasakius savo telefono numerį ir atsakius į dispečerės klausimus, skambinusiųjų buvo paprašyta, jei gali, palaukti, kol atvažiuos jų komanda. Gal po 10 min. privažiavo GMP, o išlipusi medicinos sesutė, eidama link gulinčio žmogaus, burbtelėjo: „Jei guli, tegul guli, juk vasara yra...“ Kartu su žmonėmis buvo ir du nepilnamečiai vaikai. Pamatę, kad GMP darbuotoja rūpinasi gulinčiuoju, žmonės nuskubėjo į parduotuvę. Už 10 min. grįždami atgal, sulaukė pikto GMP darbuotojos klausimo: „Jūs iškvietėt greitąją? Kur man dabar jį dėti?!“ Atsakius, kad tai ne jų problema, šeima sulaukė atžagaraus pamokymo: „Ar užsienyje nesate buvę? Žinote, kiek tokių gulinčių Anglijoje yra?..“

Tokie GMP darbuotojos žodžiai pribloškė. Suprask, guli kažkoks alkoholikas šalikelėje, na ir kas? Kam dėl to kviesti pagalbą? Juk vasara, pagulės, išsiblaivys ir paršliauš į namus... Kiek tokių yra užsienyje! O ten tai žino, kaip elgtis su tokiais. Niekas ten nevažinėja ir netikrina, ar tas žmogelis guli dėl per didelės alkoholio dozės, ar dėl... priepuolio, o gal sustojusios širdies. Tokia išvada peršasi po GMP darbuotojos pamąstymų.

Labiausiai pritrenkė tai, kad panašaus moralo sulaukė nepilnamečiai vaikai. „Anglijoje, Londone, tokių gulinčių kiek tik nori. Kam kvietėt greitąją?“, – vietoj padėkos žodžių piktai dėstė moteris niekuo dėtiems vaikams.

Kaip vaikams paaiškinti, kad jie, pamatę nelaimės ištiktąjį, kad ir neblaivų, privalo pagelbėti, iškviesti pagalbą?

Situaciją aiškinasi

Pirmadienio ryte paprašyta pakomentuoti situaciją dėl pavaldinės elgesio, Plungės GMP direktorė Marytė Mažonienė pranešė, kad kol kas laukia slaugytojos paaiškinimo. „Kai tik gausiu, pranešiu“, – informavo direktorė.

Kiek vėliau direktorė el. paštu atssiuntė tokį komentarą: „VšĮ Plungės rajono GMP išvažiuojamosios brigados teikia būtinąją medicinos pagalbą pacientams nelaimingų atsitikimų atvejais, esant gyvybei grėsmingoms, pavojingoms ir kritinėms būklėms, ir ūminių ligų atvejais. Vakar gautas iškvietimas 20.32 val. į Birutės g. 49 – „Guli 45 metų vyras“. Nuvykus rastas gulintis vyras, kuris skundų neturi. Iš jo sklido alkoholio kvapas. Į kvietimą vyko skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Gražina Šleinienė ir GMP vairuotojas Virginijus Skirutis. Dėl Jūsų išsakytų komentarų atsakymo neturime, nes šiuo metu po budėjimo G. Šleinienė išvykusi.“

Neturi teisės skaityti moralų dėl iškvietimo

Plungės rajono savivaldybės gydytoja Oresta Gerulskienė, paprašyta pakomentuoti tokį pagalbos darbuotojų elgesį, atsakė, kad susidariusi situacija nėra žmoniška ir džiuginanti.

„Pirmiausia GMP darbuotojai neturi teisės pilietiškai pasielgusiems žmonėms skaityti moralų dėl iškvietimo. Tai neetiška. O tuo labiau nepilnamečių vaikų akivaizdoje.

Valstybė, o ne vien savivaldybė, turi kuo greičiau spręsti tų „gulinčių ant žemės“ piliečių klausimą (tai yra visos Lietuvos problema).

Kur juos dėti? Kur juos vežti? – man atsakyti sunku. Labai norėčiau, kad šios problemos nebūtų – gaila medikų, policijos ir kitų tarnybų, kai savo tiesioginį darbą jie turi skirti „šios kategorijos pacientams“, – sakė O. Gerulskienė.

„Dėkoju, kad pranešė“

Tuo tarpu Plungės rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Juozas Šlepetis sakė esąs dėkingas pilietiškai pasielgusiems plungiškiams: „Kaip politikas noriu padėkoti žmonėms, kurie paskambino telefonu 112 ir pranešė, kad Birutės gatvėje guli žmogus ir jam reikalinga pagalba. Gal jam kas nutiko, pasidarė bloga ar pan.

Nesuprantamas man GMP darbuotojų poelgis ir komentarai, kad kam čia kvietėte, nes žmogus girtas. Blogiausia turbūt yra tai, kad neturime išblaivinimo įstaigos. Sveikatos ir socialinės apsaugos komitetas turi priėmęs sprendimą, kad tokia paslauga Plungėje turi atsirasti ir tos problemos turi būti sprendžiamos. Siūlyčiau med. sesutėms susilaikyti nuo komentarų ir dirbti savo darbą“.

Į redakcijos paklausimą, ar tokie žmonės gali dirbti Greitosios medicinos pagalbos tarnyboje, Sveikatos apsaugos ministerija atsakymo kol kas nepateikė.