Kad Seimui priklausantį automobilių ūkį galima naudoti racionaliau, šnekama ne vienus metus, tačiau nė vienas projektas politikams neįtiko.

Pasak Seimo kanceliarijos veiklą kuruojančio parlamento vicepirmininko „valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus, artimiausiu metu bus atsisakyta 30 proc. turimų automobilių, jų ketinama palikti apie 40, taip pat bus panaikinti du Seimo Transporto skyriaus etatai.

Tačiau pokyčiai autoūkyje – tik pradžia. Vicepirmininkas užsimena, kad rudenį permainų vėjai gali papūsti ir kituose Seimo padaliniuose.

DELFI primena, kad visai neseniai buvo pakoreguotas ir parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimas – parlamentarams uždrausta už tam skirtus pinigus nuomoti automobilius.

Iki tol Seimo nariai didžiąją dalį parlamentinių lėšų skirdavo būtent naujų automobilių nuomai.

„Buvusi nuostata, kad iš parlamentinių išlaidų Seimo nariai galėjo nuomoti automobilius, išbraukiama iš aprašo tvarkos. Vadinasi, Seimo nariai gali naudoti parlamentines lėšas tam, kam ir priklauso – suvenyrams, kanceliarinėms prekėms, eksploatacijai ir kitoms, su parlamentine veikla susijusioms reikmėms, tačiau prabangių automobilių nebegalės nuomoti“, – Seime žurnalistams yra sakiusi pirmoji parlamento vicepirmininkė Rima Baškienė.

Anot jos, tai buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pasiūlymas.

„Girdime tai, ką sako Lietuvos žmonės, mes patys suprantame, kad morali politika turi būti pagrindas mūsų, ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija pateikė savo kolegoms pasiūlymą, ir valdyba pritarė“, – teigė R. Baškienė.

Pagal Seimo statutą, kiekvieną mėnesį Seimo nariams skiriama vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio suma su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms padengti. Šiuo metu ši suma siekia maždaug po 770 eurų per mėnesį. Per metus parlamentinėms išlaidoms iš viso išleidžiama daugiau kaip 1 mln. eurų. Didžiąją dalį šių lėšų Seimo nariai skiria automobilių nuomai, remontui ir draudimui.

Pavyzdžiui, pernai buvęs Seimo narys Sergejus Dmitrijevas iš metams skirtų parlamentinių lėšų – 8513 eurų, automobilio nuomai išleido 6378 eurus, Vida Marija Čigriejienė – 5113 eurus, Rimantas Dagys – 5141 eurą, Arimantas Dumčius – 5405 eurus, Viktoras Fiodorovas – 6240 eurų, Gediminas Jakavonis – 6387 eurus, Vanda Kravčionok – 5548 eurus ir t.t