Žinant tai, daugeliui privalomasis sveikatos draudimas (PSD) skamba kaip dar vienas neaiškus mokestis ir kelia daug klausimų.

Dažniausias iš jų – kodėl sveikatos draudimo įmokos yra privalomos? Bent jau taip teigia Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) atstovai.

Anot jų, Konstitucinis Teismas 2013 m. gegužės 16 d. nutarime išaiškino, jog konstitucija nustato piliečių teisę nemokamai ir laiku gauti gyvybiškai būtiną medicinos pagalbą. Tačiau svarbu žinoti, kad ši garantija nėra tapati teisei į nemokamą sveikatos priežiūrą.

Kodėl reikia mokėti PSD?

Kiekviena valstybė nustato savo sveikatos draudimo modelį. „Lietuvoje sveikatos draudimo modelis yra panašus arba toks pat, kaip ir kitose Europos sąjungos šalyse. Mūsų šalyje įtvirtintas sveikatos draudimo modelis, kuris grindžiamas visuotinumo ir solidarumo principais“, – PSD subtilybes aiškina Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovė Irena Džiūžaitė.

Anot jos, visuotinumo principas suprantamas taip, kad visi Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje, taip pat teisėtai dirbantys ir laikinai Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai privalo mokėti sveikatos draudimo įmokas, o įvykus draudiminiam įvykiui turi teisę gauti asmens sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

„Solidarumo principas reiškia, kad visų dirbančių arba kitais būdais vykdančių aktyvią ekonominę veiklą ir bet kokios rūšies pajamas gaunančių asmenų privalomojo sveikatos draudimo įmokos, kaip ir valstybės biudžeto lėšos, prisideda prie privalomojo sveikatos draudimo lėšų kaupimo.

Taip sudaromos prielaidos apmokėti apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidas“, – sveikatos draudimo modelį paaiškina I. Džiūžaitė.

Kas privalo mokėti PSD?

VLK atstovė primena, kad PSD įmokas turi mokėti visi Lietuvos gyventojai. Savarankiškai PSD įmokas turi mokėti tie asmenys, kurie niekur nedirba, nevykdo savarankiškos veiklos, nesimoko ir nėra drausti valstybės lėšomis (pensininkai, vaikai ir jaunimas iki 18 metų).

„Sodros“ atstovai akcentuoja, kad savarankiškai nesumokėjus PSD įmokų, už gydymą teks sumokėti iš savo kišenės, nes PSD neapsidraudusiems asmenims nemokamai teikiama tik būtinoji pagalba. Draustumas tokiam asmeniui bus atstatytas sumokėjus ne tik einamojo mėnesio įmoką, bet ir padengus visą įsiskolinimą.

Kaip mokėti PSD įmokas?

PSD įmokos dydis yra 34,2 EUR – 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (t.y. 380 EUR). Dirbantiems pagal darbo sutartį savarankišku įmokų mokėjimu rūpintis nereikia – PSD įmokas „Sodrai“ už juos perveda darbdavys.

Savarankiškai besidraudžiantiems asmenims svarbu žinoti, kad įmoka turi būti sumokėta iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Mokant įmokas būtina nurodyti teisingą įmokos kodą, nes įvedus ne tą kodą įmokos nebus įskaitytos. Jeigu įmokos už einamąjį mėnesį mokamos laiku, turi būti nurodytas įmokos kodas: 364.

Ką garantuoja PSD?

Visiškai nemokamų (apmokamų VLK) paslaugų yra daug. Paslaugų sąrašas prasideda apsilankymu pas šeimos gydytoją ar odontologą, o baigiasi sudėtingomis ir ne kiekvieno kišenei įkandamomis operacijomis ar onkologinių ligų gydymu.

Svarbu žinoti, kad būtent PSD dėka kompensuojamos ir tokių paslaugų išlaidos kaip sąnarių protezų įsigijimas, sanatorinis gydymas. Be to, dalyvavimas prevencinėse programose, kurių metu galima išsitirti dėl gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio, yra visiškai nemokamas.

Neturint privalomojo sveikatos draudimo už medicinos paslaugas gali tekti sumokėti dideles sumas. Pavyzdžiui, apendicito operacija kainuoja apie 650 EUR, širdies operacija – nuo 300 EUR, kepenų transplantacijos operacijų kaina prasideda nuo 34 000 EUR, vaistai krūties vėžiui gydyti – 31 000 EUR metams.

Tačiau jei žmogus yra draudžiamas PSD, šios sumos kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.