Kaip DELFI teigė specializuotos verslo ginčų advokatų kontoros „Jurex“ vadovaujančioji partnerė advokatė Jurgita Judickienė, LNOBT vadovui G. Kėvišui, jau turinčiam vieną kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson skirtą nuobaudą – pastabą, dar vienos nuobaudos už tą patį pažeidimą skirti nebūtų galima.

„Tačiau VTEK nagrinėja klausimą dėl interesų supainiojimo, todėl jo rekomendacijos apima ne visai tuos pačius dalykus, už kuriuos G. Kėvišas baustas anksčiau“, - aiškino ji.

Užtenka vieno fakto

Advokatės teigimu, pagrindui atleisti iš užimamų pareigų gali užtekti ir vieno fakto, jeigu nusprendžiama, kad padarytas pažeidimas yra šiurkštus, esminis, žeminantis tarnautojo vardą. „Manau, skiriant VTEK rekomenduojamą nuobaudą, turėtų būti pateiktas įvertinimas, ar tai yra tas pažeidimas, kuris negali būti daugiau toleruojamas, ar vis dėlto reikėtų apsiriboti įspėjimu, pastaba ir atitinkamai leisti asmeniui pasitaisyti“, - aiškino J. Judickienė.

Ji pridūrė: „Iš esmės, jeigu būtų nustatyta, kad tai yra šiurkštus pažeidimas, jis galėtų tapti pagrindu atleisti iš darbo“.

Jurgita Judickienė

VTEK šiandien nusprendė, kad G. Kėvišas pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą bent trimis aspektais. LNOBT vadovas sprendė klausimus, susijusius su jo sūnaus vadovaujama bendrove „Riverside music LTD“ bei klausimus, susijusius su viešąją įstaiga „Vilniaus festivaliai“, kurioje pats dirba ir iš jos gauna pajamų. Įstatymas pažeistas, ir G. Kėvišui sudarinėjant sutartis su viešąją įstaiga „Vilniaus festivaliai“. VTEK taip pat paskelbė, kad įstatymas pažeistas, G. Kėvišui nedeklaravus ryšio su „Riverside music LTD“.

Dėl šių nustatytų pažeidimų VTEK pasiūlė kultūros ministrei L. Ruokytei - Jonsson skirti G.Kėvišui nuobaudą ir išspręsti klausimą dėl nuolatinio interesų konflikto jo veikloje pašalinimo.

Kultūros ministrė šiuo metu yra komandiruotėje Kinijoje. Kaip teigė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė, šiandieninis VTEK sprendimas yra svarbus todėl, kad leis Kultūros ministerijoje sudarytai komisijai, tiriančiai G. Kėvišo darbinę veiklą, pratęsti darbą.

„Kai tik ministeriją pasieks oficialus VTEK sprendimas, komisija jį įtrauks į tyrimo medžiagą ir į jį atsižvelgs formuluodama rekomendacijas kultūros ministrei dėl galimų nuobaudų LNOBT vadovui“, - nurodė viceministrė.

Skyrė nuobaudą

Rekomendavus Kultūros ministerijos komisijai, kultūros ministrė L. Ruokytė – Jonsson kovo pradžioje jau skyrė G. Kėvišui nuobaudą – pastabą. Komisija, įvertinusi tyrimui svarbias aplinkybes, patvirtino, kad G. Kėvišo vadovaujamas teatras ne kartą pirko paslaugas iš jo sūnaus vadovaujamos įmonės ir šitaip, anot Specialiųjų tyrimų tarnybos, neišvengė korupcijos rizikos veiksnio.

Gintautas Kėvišas

Tuo metu ministrė L. Ruokytė-Jonsson pareiškė, kad nacionalinių kultūros įstaigų vadovams turi būti keliami patys aukščiausi etikos reikalavimai. „Šis tyrimas parodė, kad ponas G. Kėvišas šių etikos reikalavimų nesilaiko. Konstatuoju, kad jis prarado mano pasitikėjimą ir turi trauktis iš pareigų“, - sakė ji.

Tačiau ministrės, taip pat prezidentės Dalios Grybauskaitės bei premjero Sauliaus Skvernelio pasitikėjimą praradęs G. Kėvišas tada paskelbė nesitrauksiąs iš posto. Jis tvirtino nepažeidęs jokių teisės aktų, taip pat nenusižengęs etikos normoms ir nesupainiojęs viešųjų ir privačių interesų.

Prezidentė D. Grybauskaitė situaciją, susidariusią dėl G.Kėvišo, yra pavadinusi šešėlių teatru, kuriame klesti įtartini sandoriai, piktnaudžiaujama pareigomis, ignoruojamos kontroliuojančių institucijų išvados. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis ne kartą pažymėjo, kad kultūros ministrė turi priemonių atleisti G. Kėvišą.