Vyriausybės kanceliarijos siūlomą naują darbo reglamentą antradienį Vyriausybėje aptarė skirtingų ministerijų atstovai.

„Vyriausybės kanceliarija nuo pat pradžių dalyvaus teisėkūros procese ir pateiks teisinį vertinimą. Ta funkcija iš Teisingumo ministerijos eliminuojama, tad suprantama, kad ta institucija tokiam siūlymui nepritars“, - BNS antradienį sakė Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė.

Kanclerės teigimu, reforma būtina, nes šiuo metu teisinis vertinimas turi pereiti daugybę etapų, tuo metu ekonominis ir poveikio vertinimas beveik nevyksta.

Tokią idėją sukritikavo socialdemokratai, delegavę teisingumo ministrę.

M.Vainiutė taip pat pasirašė raštą, kad „teisinio vertinimo (teisinės ekspertizės) atlikimo srityje Vyriausybės kanceliarijos vaidmuo neturėtų būti dominuojantis“. Ji siūlo sprendimą atidėti, kol savo pastabų apie teisėkūros procesą nepateiks Valstybės kontrolė.

Dabar Teisingumo ministerija pateikia vertinimą dėl įstatymų, kitų Seimo teisės aktų projektų, taip pat dalies Vyriausybės nutarimų. Taip ministerija gauna svarbius įgaliojimus teisėkūros procese. M.Vainiutė BNS detaliau komentuoti savo pastabas antradienį atsisakė - jos teigimu, viskas yra parašyta pateiktame rašte.

Pastabų turėjo dauguma ministerijų

Anot M.Dargužaitės, antradienį aptartas naujasis Vyriausybės darbo reglamentas orientuotas į „kokybę ir greitesnį rezultatų pasiekimą“, kad mažiau laiko būtų skiriama procesiniams formaliems vertinimams.

Pastabas dėl šio projekto pateikė dauguma ministerijų. Užsienio reikalų ir Finansų ministerijų atstovai perspėjo, kad projekte numatyti trumpesni terminai projektams įvertinti gali lemti blogesnę kokybę.

Krašto apsaugos ministerija pasiūlė grąžinti ankstesnėse vyriausybėje nuolat veikusį ministerijų atstovų pasitarimo institutą, nes sustabdžius tokius susitikimus techninio ar redakcinio pobūdžio klausimų sprendimai persikeldavo į Vyriausybės posėdžius ir „nemažą laiką dalį padarydavo neproduktyvią“.

M.Dargužaitės teigimu, formalius terminus trumpinti būtina, o ministerijas bus siekiama įtraukti pagal poreikį nuo pat pradžių.

„Formalūs terminai yra trumpinami dėl to, kad institucijos turi būti įtrauktos pačioje proceso pradžioje. Ministerijų atstovų pasitarimai, kaip ir bet kokie kiti posėdžiai, bus kviečiami pagal poreikį, pagal klausimo svarbą, nesutarimų mastą“, - BNS sakė M.Dargužaitė.

Galutinį sprendimą dėl naujojo Vyriausybės darbo reglamento turės priimti visas Ministrų kabinetas.