Gegužės pabaigoje į greta Varnos esantį Auksinių smilčių kurortą vienu lėktuvu atskrido bemaž pusantro šimto mūsų šalies piliečių. Tarp jų – ir DELFI komanda, nusprendusi aprašyti, kaip atrodo pastaruoju metu lietuvių itin pamėgta atostogų kryptis.

Sezonas tik prasideda

„Oras puikus – 21 laipsnis, jūra – 15 laipsnių. Tikiuosi, puikiai praleisite laiką“, – sveikindamasi su naujai atvykusiaisiais informavo kelionių agentūros atstovė.

Iš tiesų gegužės pabaiga Auksinių smilčių kurorte laikoma pačia vasaros sezono pradžia. Nors saulė praktiškai nebesislepia už debesų, nuotaiką kiek gadina ne tik šalta jūra, bet ir stiprokas vėjas, jutiminę temperatūrą numušantis mažiausiai keliais laipsniais.

Tiesa, daugumai keliavusiųjų kartu tai, panašu, nė motais. Dalis lietuvių pailsėti į Bulgariją vyko šeimomis, netrūko vyresnio amžiaus poilsiautojų, kiek mažiau – tik jaunimo.

Atostogų komplekto kaina žmogui – 500 eurų

„Specialiai ir važiavome pažiūrėti, kaip čia viskas. Dvelkia dar sovietiniais laikais, kol kas sezonas tik prasideda. Mūsų tikslas – pailsėti nuo žmonių, tai čia kaip tik gerai ir išeina“, – tikino užkalbintas lietuvis.

Į Bulgariją jis atvyko kartu su žmona ir draugų pora. Keturių žmonių kompanijai skrydis čia, pervežimas iš oro uosto į viešbutį, nakvynė ir „viskas įskaičiuota“ atostogų komplektas kainavo 2 tūkst. eurų.

„Dar nebuvo užregistruota, kad čia buvom. Dabar parašysim pliusiuką“, – paklaustas, kodėl pasirinko būtent Bulgariją, atsakė jis.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Atvyko, nes pigu

Tiesa, kita sutikta lietuvių pora tikino išsivertę pigiau. Dviese už kelionės komplektą, kuriame įskaičiuoti pusryčiai ir vakarienė, jie sumokėjo 750 eurų.

„Kodėl pasirinkome Bulgariją? Pigu. Turėjo būti geras oras tokiu metu, bet dabar dar šiek tiek vėsu. Atvykome savaitei, 750 eurų dviem žmonėms. Tiek kainavo skrydis iš Vilniaus į Varną, pervežimas, kasdien pusryčiai ir vakarienė, atgalinis skrydis“, – pasakojo lietuvė.

Pietauti jie su draugu nusprendė mieste arba viešbučio kambaryje, maistą ruoš patys, mat jų išsirinktame yra įrengta ir nedidelė virtuvėlė.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Minimalus atlyginimas – daugiau nei 100 eurų mažesnis

Iš tiesų kainos Bulgarijoje nėra didelės. Minimalus atlyginimas čia – mažiausias iš visų ES šalių. Jis siekia – 235 eurus (Lietuvoje – 380 eurų). Vidutinis atlyginimas Bulgarijoje yra 480 eurų, skurdo riba šalyje laikoma pajamos iki 145 eurų. Taigi nenuostabu, kad ir perkamoji galia čia mažesnė.

Beje, Bulgarijai paskutinė vieta ES tenka ir pagal BVP vienam gyventojui. Kaip nurodo „Eurostat“, 2015 m. šis rodiklis buvo 53 proc. žemiau nei ES vidurkis.

Vietiniai tikina, kad apsipirkti verta Sofijoje arba Varnoje, tačiau ir Auksinių smilčių kurorte paslaugų ir prekių įkainiai negąsdina.

Beje, Bulgarijoje cirkuliuojanti valiuta vadinama levais. 1 euras lygus 1,95 levo. Taigi matomas kainas patogiausia dalyti pusiau.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Jaučiasi it namuose: pėsčiųjų zona – kaip J. Basanavičiaus gatvė

Įdomu tai, kad kone šalia viso Auksinių smilčių kurortui priskiriamo pajūrio ruožo įkurta pėsčiųjų zona, kurioje – parduotuvės, vaistinės, valiutų keityklos, kavinės, barai, klubai, pramogų zonos ir net turgų primenančios prekyvietės.

Beje, kone kas antra parduotuvė sau suteikusi „Supermarket“ pavadinimą, tačiau užsukus į vidų pasiūla toli gražu neprimena tikrųjų masinių prekybos centrų. Užkandžiai, gėrimai ir suvenyrai – tai dažniausiai galima rasti.

Kur kas gausesnė pasiūla – jau minėtose prekybvietėse. Užsukus į jų zoną, akys ima raibti nuo prekių gausos. Tiesą pasakius, apima panašus jausmas kaip, pavyzdžiui, Gariūnų turgavietėje – čia galima rasti visko. Nuo kiniškų niekučių iki drabužių, batų ar net technikos prekių.

„Tikrai kaip J. Basanavičiaus g. Lygiai taip pat“, – džiaugėsi lietuvė, su kuria prasilenkėme.

Tiesa, viena tikrai skiriasi. Viduryje Auksinių smilčių pastatytas net mini Eifelio bokštas.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Kainos negąsdina

Pusės litro vandens buteliukas vietinėse parduotuvėse kainuoja vos 0,79 levo. Beje, kelionių organizatoriai rekomenduoja vandentieko vandens nevartoti. Tiesa, pačiame viešbutyje, kuriame teko apsistoti, kabo pagyra, kad vanduo čia – kokybiškas. Tik smulkesnėmis raidėmis po to pateikta rekomendacija prieš vartojant jį dar pavirinti.

Porciją ledų kioskeliuose galima įsigyti ir už 1,5 levo, blynai su priedais kainuoja maždaug 3 levus, gaivieji gėrimai parduodami po 2 levus.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Nesunku rasti ir suvenyrų vos po 1 levą. Populiaru čia įsigyti magnetukus su Bulgarijos vaizdais ar simbolika, produktų su rožėmis. Beje, rausvos rožės laikomos Bulgarijos simboliu, tad gausu ne tik šio kvapo grožio priemonių, parfumerijos, žvakių ar aliejų, bet ir, pavyzdžiui, prieskonių. Pačios rožės pajūryje auga it piktžolės.

Pigios čia ir įvairios smulkmenos – tarkime, apyrankės (nuo 1 levo), moteriškos palaidinės (nuo 3 levų), vyriški sportiniai marškinėliai (nuo 6 levų). Paplūdimio šlepetės kainuoja maždaug 10 levų, kepurės – nuo 15 levų.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Paplūdimyje – ir masažai

Yra, žinoma, ir brangesnių prekių. Pavyzdžiui, kiek nustebino gultų kaina – išsinuomoti jį kainuoja nuo 8 levų, vietą su skėčiu – nuo 11 levų.

Pajūryje atliekami masažai kainuoja nuo 35 levų už dalinį (nugaros arba kojų), 40 levų – už anticeliulitinį, 70 levų – viso kūno iki 100 levų, trunkantį 90 minučių ir apimantį ne tik kūną, bet ir veidą, pėdas, rankas.

Paplūdimyje įrengti ir tualetai. Kavinių lankytojams jie nemokami, tačiau praeivių už galimybę jais pasinaudoti paprastai prašoma bent 0,5–1 levo.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Kiek kainuoja pavalgyti?

Karštasis patiekalas kavinėse kainuoja nuo 10 levų, sriuba – nuo 4 levų, tradiciniai bulgariški patiekalai – maždaug apie 16 levų.

Pavyzdžiui, kebabo kaina – nuo 15 levų, apkepo su bulvėmis, kiaušiniais ir mėsa (vadinamo „Musaka“) – nuo 13 levų, bulgariškai keptos avienos – 29,90 levų, tradicinio sūrio sriubos – 11,90 levų.

Jei nesinori egzotikos, pėsčiųjų kvartale galima išvysti ir gerai pažįstamų prekių ženklų. Pavyzdžiui, „Subway“, „Mcdonald's“.

Panašu, kad vaisių ir daržovių sezonas šalyje dar neprasidėjęs, mat jų galima rasti tik pavieniuose prekybos taškuose. Kilogramas pomidorų čia kainuoja apie 6 levus, pusė kilogramo braškių – 6 levus, stiklinė trešnių – 2 levus.

Tiesa, lietuviai paprastai renkasi atostogų planą su „viskas įskaičiuota“, tad valgo viešbutyje.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Gundo ekskursijomis

Atkakliai vietiniai siūlo ekskursijas į lankytinas Bulgarijos vietas. Galimybė dalyvauti „Bulgariška naktis“ programoje kainuoja maždaug 55 levus, džipų safaris – 50 levų, jachtų piknikas – 70 levų.

Itin rekomenduojama apsilankyti Nesebare. Žadama, kad vaizdas čia atims žadą. Į kelionės kainą įskaičiuota ir vyno degustacija, gido pasakojimas. Ši pramoga kainuoja 38 levus.

Savo ruožtu apsilankymas bulgariškame kaime atsieis 58 levus. Į kainą įskaičiuotas pavėžinimas Juodosios jūros pakrante, apsilankymas „Akmenų miške“, kuriame esą užburianti energetika, folkloro programa, vestuvinių ritualų demonstracija, tradicinių bulgariškų patiekalų, vyno ir rakės degustacija.

Savo ruožtu aplankyti Varną, esančią už bemaž 20 kilometrų, siūloma už 23 levus. Šiuo kelionės paketu, išdavė gidai, naudotis itin pamėgę rusai, mat į programą įtraukiamas ir apsilankymas didžiausioje Bulgarijoje stačiatikių bažnyčioje, kur stovi juodosios Madonos ikona.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Lietuvius giria – dažniausiai atvyksta jaunimas

„Lietuviai – geri turistai, nes jie dažniausiai nesirenka vienos vietos. 2–3 turai – norma“, – pasakojo viena ekskursijų organizatorė.

Ji prisipažino esanti meilės emigrantė. Gyveno Ukrainoje, tačiau susipažino su vyru bulgaru, kartu jie augina sūnų.

„Iš Baltijos šalių dažniausiai čia atvyksta jauni žmonės. Nors, pavyzdžiui, iš Vokietijos – kone visi pensininkai. Žinote, pensijos ten geros, o čia pigesnė šalis“, – juokėsi ji.

Paklausta, ar turistai iš Lietuvos ekskursijų metu nekelia problemų, pašnekovė perklausė, ar omenyje turiu alkoholį.

„Na, kiek gi galima išgerti? Vienas, du, trys, penki kokteiliai? Paskui gi nueina miegoti“, – krizeno ji.

Tiesa, į ekskursijas Baltijos šalių gyventojai, gidės teigimu, atvyksta nusiteikę smalsiai.

„Tu negali gerti kiekvieną dieną 7 dienas per savaitę. Gerai, geria 1–5 dienas, bet paskui jau galvoja, ką daugiau veikti“, – lietuvių atostogas Bulgarijoje apibūdino ji.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Populiariausia – tarp vokiečių turistų

Svarbu žinoti, kad dauguma vietinių parduotuvių dirba nuo 9 iki 21 val. Kavinės paprastai tokio griežto darbo laiko nenurodo.

Tiesa, panašu, kad taisyklių laikytis Bulgarijoje – neįprasta. Vietinių teigimu, alkoholio čia gali įsigyti visą parą, o parduotuvėje nesibodima ir užsirūkyti.

Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

„Anksčiau sulaukdavome turistų tik iš Rytų Europos, tačiau dabar viskas pasikeitė. Atvyksta žmonės ir iš Amerikos, ir iš Kanados. Tiesa, apie 60 procentų yra vokiečiai. Kita didelė dalis keliautojų – iš Azijos. Pavyzdžiui, iš Saudo Arabijos, Kroatijos. Jie mėgsta atvykti čia, nes pas mus būna vėsiau nei pas juos žiemą“, – greitakalbe bėrė sportiniu kostiumu dėvintis turistų fotografas.

Kone visi kurorte sutikti Bulgarai prekybininkai kalba rusiškai, dalis jų – ir angliškai, vokiškai.

„Jei pasakyčiau, kad čia – daug lietuvių, tai nebūtų tiesa. Prieš kokius 3 metus jų nebuvo kone visiškai, bet dabar pradėjo vykti“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)