„Mes pasikviesime tuos ekspertus, kurie teigia, kad ši įstatymo nuostata perteklinė, pakviesime inspektorę, kuri inicijavo šią pataisą, jei yra taip, kaip teigia ekspertai, mes tiesiog įspėsime inspektorę, kad reikia vadovautis ir kitais teisės aktais ir nebepriiminėsime (pataisos), nes jau galioja toks teisės aktas“, – apie projektą žurnalistams yra sakęs Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, draudžiančią skelbti juridinio asmens dalykinę reputaciją pažeidžiančią dezinformaciją ar informaciją, registravo Seimo Kultūros komiteto nariai, tačiau jos pirminė iniciatorė – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba. Į komiteto posėdį trečiadienį kviečiama žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė.

Ji pataisą argumentuojama nepakankamu teisiniu juridinio asmens dalykinės reputacijos gynimo reguliavimu. Dabar įstatymas draudžia „platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą“, o komiteto narių siūlymu prie šios nuostatos būtų pridėta – „ar pažeidžiančią juridinio asmens dalykinę reputaciją.“

Žurnalistų etikos inspektorė teigia, jog teikti pataisas Seimo Kultūros komitetui paskatino kelerius pastaruosius metus matyta problema, kad įstatymais neapibrėžta atsakomybė dėl juridinio asmens reputacijos reputacijos pažeidimo.

„Visuomenės informavimo įstatyme yra spraga. Nėra numatyta sankcijų dėl dalykinės reputacijos pažeidimo. Teismų išaiškinimas yra ir mes remiamės teismų praktika, kad turėtume nagrinėti tokius atvejus remiantis Visuomenės informavimo 19 straipsniu, tačiau sankcijų taikyti negalime. Negalime nei įspėti visuomenės informavimo priemonių, nei reikalauti pašalinti informaciją, nei paneigti informaciją“, – BNS yra sakiusi etikos inspektorė.

Kai kurie teisininkai siūlomą pataisymą įvertino kaip nereikšmingą ar perteklinį.