Pastaruosius trejus metus EHU temdo skandalai, vidiniai nesutarimai, finansiniai sunkumai, rašo „Lietuvos žinios“. Iš universiteto pradeda trauktis darbuotojai.

Be kita ko, kaip teigia dienraštis, europietiškas vertybes teigiančio universiteto neaplenkia ir prokremliškos nuotaikos.

„Lygiai po penkerių metų šiandien atsisveikinau su Europos humanitariniu universitetu. Kodėl? Turbūt reikėtų sakyti, kad nesutapo požiūriai. Nenoriu komentuoti svetimų požiūrių, todėl tik išdėstysiu savo. Mano požiūriu, prieš metus dar buvo galima bandyti gelbėti EHU savarankiškumą radikaliai jį pertvarkant, bet šiandien tai nebeįmanoma. Dabar EHU gali išgelbėti tik susijungimas, o jungtis būtų prasminga tik su VU. Pagaliau toks EHU, koks yra dabar, vargu ar atitinka Lietuvos interesus“, – taip savo „Facebook“ paskyroje gegužės 10 dieną paskelbė dr. Bernardas Gailius, EHU ėjęs administracijos vadovo pareigas.

Savo pareiškimą jis iliustravo nuotrauka iš EHU socialinės paskyros, kurioje sovietinio stiliaus atviruku sveikinama su gegužės 9-ąja.

Nuotrauka savo „Facebook“ paskyroje pasidalino bei mintis apie ją išreiškė ir EHU medijų centrui vadovaujanti žurnalistė Rita Miliūtė. „Baltarusių universitetas tremtyje paskelbia sveikinimą su SSSR pergale 1941–1945 kare. (Tremtyje, ir donorų Vakaruose išlaikomas, kad Lukašenkos rankos nesikėsintų į universiteto akademinę laisvę; per „Erasmus“ programą turi studentų/dėstytojų ir iš laisvojo pasaulio). Akims sugrįžus į akiduobes klausi kolegų, maždaug, „kas če?“ Studentų praktikos vadovė paaiškina, kad sveikinimas „nukreiptas į baltarusišką auditoriją, kur gegužės 9-osios konotacija ne tokia neigiama, о jeigu būtų į lietuvišką, tai būtų, žinoma, kitoks“. Bet visų pirma, aišku, trūksta pinigų. Departamento vadovė sako, tiesiog „kalbiškai“ jautrus“ klausimas ir pasiūlo, kad šį „probleminį siužetą“ aptarčiau diskusijoje su studentais“ – savo „Facebook“ paskyroje rašė R. Miliūtė.

Universiteto finansavimas blogėja

„Lietuvos žinioms“ B. Gailius teigė, kad universitetą paliko bendru šalių susitarimu, kuris buvo inicijuotas universiteto. „Universitetas nusprendė, kad administracijai nebereikia atskiro vadovo, dabar tiesiogiai administracijai turėtų vadovauti rektorius. Iš tų priežasčių, kurias man išvardino universitetas, pagrindinė priežastis – finansiniai sunkumai, nes universiteto finansavimas ir toliau blogėja. Universiteto perspektyvos niūros, donorai traukiasi ir dabar atsiskleidžia tikroji universiteto problema. O tikroji problema yra finansinis modelis, kuris taip niekada ir nebuvo iki galo sėkmingai sukurtas“, – sakė B. Gailius.

B. Gailiaus įrašu savo „Facebook“ paskyroje pasidalino ir žurnalistas Rytas Staselis: „Regis, pabėgėlių iš EHU netrukus bus daugiau. Ačiū, Bernardai, už pastangas ir gerus norus.“

DELFI primena, kad iki 2004 metų Baltarusijoje veikęs Europos humanitarinis universitetas dėl Baltarusijos režimo spaudimo 2004 metais buvo priverstas nutraukti savo veiklą šioje šalyje.

Padedant Lietuvos Vyriausybei, Europos Komisijai ir Jungtinėms Valstijoms, universitetas atnaujino savo veiklą Lietuvoje ir nuo 2005 metų siūlo studijuoti bakalauro bei magistro pakopų programose.

Universitete daugiausia mokosi studentai iš Baltarusijos.

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie B. Gailiaus pasitraukimą ir jo priežastis, EHU išplatino atsakomąją nuomonę:

Europos humanitarinis universitetas kategoriškai atsiriboja nuo bet kokių publikacijų, pasirodančių socialinių tinklų neoficialiose paskyrose.

Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad Universiteto svetainėje yra patalpinta informacija, kokios paskyros yra laikomos oficialiais komunikacijos kanalais. Nei vienoje iš EHU oficialių paskyrų niekada nebuvo talpinama Jūsų straipsnyje minima sovietinio stiliaus simbolika - tai prieštarautų 1992 metais suformuluotai EHU misijai: užtikrinti Baltarusijos integracija į Vakarų intelektualinę erdvę. Tokio pobūdžio “komunikacija” galėtų būti laikoma nepaisymu įstatymo, draudžiančio viešai naudoti sovietinę ar nacistinę simboliką. Be kita ko, tai žeistų kiekvienos Lietuvos šeimos, kurią palietė sovietų okupacija, jausmus.

Prieš 25 metus EHU buvo įkurtas ir dirba kaip atsvara Baltarusijos valdžios vykdomai aukštojo mokslo indoktrinizacijai. EHU puoselėja kritinio mąstymo, asmeninės atsakomybės ir akademinių laisvių vertybes. Būtent šiomis vertybėmis tiki 1953 EHU absolventai, kurie baigė EHU studijas Vilniuje.

Apgailestaujame, kad kai kurie asmenys eskaluoja menamą sovietinės simbolikos naudojimą, siekiant asmeninių tikslų.

2) 2017 metų pavasarį Švedijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūros (SIDA) užsakymu Swedish Development Advisers ekspertai atliko išsamią EHU struktūros analizę ir pateikė rekomendacijas dėl Universiteto valdymo gerinimo. Remdamasi pateiktomis rekomendacijomis, EHU Valdančioji taryba priėmė sprendimą dėl naujos administracinės ir akademinės struktūros įdiegimo.

Anot Švedijos ekspertų išvadų, Administracijos vadovo pareigybė neužtikrino EHU efektyvumo, todėl Universitetas inicijavo darbo santykių nutraukimą su p. Gailiumi dvišaliu sutarimu.
Šiuo metu vyksta akademinių ir administracinių padalinių sustambinimas, iki gegužės 22 d. vyks vidinis konkursas naujų Akademinių departamentų vadovų pareigoms užimti. Nuo birželio mėn. EHU pereis prie horizontaliosios valdymo struktūros.

3) 2016 m. pabaigoje EHU Patikos fondo mandatas buvo sėkmingai perduotas SIDA. 2016 m. liepos mėn. EHU Visuotinis dalininkų susirinkimas patvirtino 2016/17 m. Universiteto biudžetą, kuris buvo sumažintas 5 proc., lyginant su 2015/16 metais. 2016 m. spalio mėn Visuotinis dalininkų susirinkimas patvirtino ir 2017/18 m. biudžeto projektą. 2016 m. rugsėjo mėn. Europos išorės veiksmų tarnyba pranešė, kad finansinė paramą Universitetui yra dvigubinama.

Per metus EHU sumoka į Lietuvos Respublikos biudžetą 1,255 mln. Eur mokesčių.

Pernai metais į EHU istojo 17,4 proc. daugiau pirmakursių (t.y. 264 studentai), negu 2015 metais. Šiuo metu EHU studijuoja apie 900 studentų (apie 95 proc. - iš Baltarusijos), Universitetas vykdo 10 bakalauro, magistro ir daktaro pakopos programų.“