Šia informacine kampanija norima paraginti potencialiai nelegalias pajamas gaunančius žmones išeiti iš šešėlio. Vadinamuosiuose „vyšniniuose“ vokuose gyventojams pranešama apie jų sukauptą stažą pensijai, prognozuojamą senatvės pensijos dydį ir kiti duomenys.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius teigia, kad nepakankamo stažo pensijai problema tik aštrėja.

„Išanalizavę duomenis matome, kad 2006 m. turėdavome apie 15 proc. asmenų, kurie neturėdavo būtinojo 30 metų darbo stažo, o dabar 25 proc. naujai išeinančių į pensiją asmenų neturi to stažo. Ta dalis gyventojų dirbdavo už mažesnę nei minimali mėnesio alga (MMA), o Lietuvoje stažas vienerių metų skaičiuojamas tik tada, jeigu per metus gauni 12 MMA“, - kalbėjo M. Sinkevičius, priminęs kad mažesnį už MMA atlyginimą Lietuvoje kovo mėnesį gavo 160 tūkst. asmenų (iš 1 mln. 200 tūkst. dirbančių), o vidutinės šių žmonių pajamos siekia apie 200 eurų.

Pirmadienį vykstant akcijai „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, Sodros“ vadovas pabrėžė, kad nelegalių pajamų ganantys žmonės kenkia ne tik valstybei, bet ir sau patiems.

„Negalime teigti, kad visi, bet ženkli dalis tų asmenų gauna papildomų pajamų „vokelyje“, nes matydami tuos atlyginimus - yra ir po 50, po 100 eurų - žinome, kad būtų sudėtinga išgyventi visą mėnesį gaunant tokias pajamas. Kai palyginame asmenų, kurie turi 30 metų stažą, ir kurie buvo galimai šešėlyje ir neturi to stažo, jų pensijos skiriasi beveik dvigubai“, - kalbėjo M. Sinkevičius, teigdamas, kad informaciniai pranešimai išsiųsti ir ypač mažus atlyginimus mokantiems darbdaviams.

M. Sinkevičius kartu pažymėjo, kad net minimalios algos deklaruoja negaunantys 10 tūkst. įmonių vadovų. Pasak „Sodros“ direktoriaus, jeigu už visus tuos asmenis, kurie oficialiai negauna MMA, būtų sumokėtos įmokos (kaip nuo gaunančiųjų MMA), tai „Sodros“ biudžetas papildomai galėtų tikėtis apie 150 mln. eurų per metus. Tai leistų dar kartą per metus padidinti pensijas 20 eurų.

140 tūkst. laiškų gyventojams planuojama pristatyti per tris savaites. Šią iniciatyvą „Sodra“ planuoja vykdyti kasmet. Tokias informavimo priemones taiko ir kitos šalys.