Traukiasi po mero antausio

„Mano dabartinės pareigos yra asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas. Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, kaip savivaldybės vadovas, pareiškė nepasitikintis manimi, kaip savo komandos nariu, todėl manau, kad tolesnių galimybių dirbti kartu nėra. Ir aš, suvokdamas politinę kultūrą, atsistatydinu“, - sakė A. Klėjus.

Jis neslepia, kad paskutiniu metu tarp jo ir mero buvo jaučiama tam tikra trintis.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi A. Klėjus dirba nuo 2015-ųjų gegužės mėnesio. Į šias pareigas jį patvirtino savivaldybės taryba, teikiant merui A. Margeliui.

Lazdijų rajono savivaldybės taryba balandžio 28-ąją nepatvirtino A. Klėjaus metinės darbo ataskaitos. Tai buvo pirmas kartas per visą atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį, kai Lazdijų rajono valdantieji nepatvirtino pačių į pareigas paskirto administracijos direktoriaus ataskaitos.
Prieš ataskaitą balsavo dalis opozicijos, dalis valdančiųjų konservatorių, pats meras Artūras Margelis balsavimo metu susilaikė, kas irgi reiškia, kad balsuojama prieš.

Priekaištų į akis išsakyti neišdrįso

Jokių priekaištų, klausimų ar argumentų ataskaitos svarstymo tarybos posėdžio metu A. Klėjui nebuvo išsakyta.

Tačiau vėliau Lazdijų rajono spaudoje pasirodė straipsniai apie tai, kad konservatoriai tarybos nariai Juozas Pileckas ir Artūras Kašalynas buvo nepatenkinti A. Klėjaus darbu, jo bendravimu su politikais tarybos nariais.

Iš pradžių toks straipsnis pasirodė su A. Margeliu siejamos bendrovės leidžiamame laikraštyje „Dzūkų žinios“ .

Vėliau, tą pačią savaitę, identiškas tekstas, tik kito autoriaus pavarde ir su užsakymo numeriu, buvo išspausdintas ir kitame vietos laikraštyje „Lazdijų žvaigždė“.

Turimais duomenimis, užsakymą teikė ir už jį apmokės Lazdijų rajono savivaldybės administracija.
„„Pažinau žmones. Tiesiog manau, kad labai gerai juos pažinau, - paklaustas, kaip vertina tarybos sprendimą, tuomet sakė A. Klėjus. - Manęs posėdžio metu nepaklausė, ką manau ir kaip vertinu sprendimą – buvo konstatuota, kad nepakėliau naštos. Tačiau kokios naštos? Savivaldybės administracija yra vykdomoji institucija – bendrą rajono politiką nustato, reglamentuoja, apsprendžia ir dėl veiklos prioritetų bei būdų priima politikai. Mes tik vykdome jų priimtus sprendimus“.

Paradoksas, kad iš karto po A. Klėjaus ataskaitos tame pačiame posėdyje svarstyta paties mero A. Margelio ataskaita buvo patvirtinta valdančiosios koalicijos – konservatorių, liberalų ir „darbiečių“ balsais.

Palyginus abi ataskaitas, jos beveik identiškos: iš tekstinės 92-ų puslapių A. Klėjaus ataskaitos ta pati informacija perkelta į 52-i skaidres A. Margelio ataskaitoje. Abi ataskaitos skelbiamos viešai Lazdijų rajono savivaldybės interneto svetainėje.

Pristatęs savo ataskaitą, meras A. Margelis savo kalboje padėkojo savivaldybės tarybos nariams, savivaldybės administracijai ir visiems darbuotojams.

Sutrikę ir opozicija, ir valdantieji

Toks valdančiųjų sprendimas – netvirtinti savo pačių paskirto administracijos direktoriaus ataskaitos, šokiravo ne tik Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opoziciją, bet ir valdančiuosius liberalus.

„Nežinau, kaip tai vertinti. Iš šalies žiūrint, čia toks konservatorių vidinis santykių aiškinimasis, skambus pliaukštelėjimas per veidą. Tačiau kodėl ir už ką – čia yra esmė, kurios mes, nors esame politikos partneriai koalicijoje, nežinome. Keisčiausia, kad ataskaita nepatvirtinta neišsakius jokių argumentų ar priekaištų, neuždavus pranešėjui nei vieno klausimo ar pastabos“, - sakė Liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus pirmininkas Arūnas Markūnas.

Liberalų Lazdijų rajono lyderis sakė, kad iš vakaro svarstant ataskaitą koalicijoje, nebuvo jokių diskusijų – jai buvo pritarta. Pritarta ir savivaldybės tarybos komitetuose.

„Nežinau, kas atsitiko per naktį, mes balsavome taip, kaip buvo nuspręsta koalicijoje“, - sakė A. Markūnas.

„Reikia tik dabar išsiaiškinti, dėl ko jų keliai susikirto, mero ir direktoriaus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad čia bus „sužaidusios“ asmeninės, bet ne dalykinės savybės. Gal kokie nesutarimai, konkurencija, įtakos? Sunku spręsti nežinant, tačiau sąžiningai sakau – sprendimas įdomus, ir įdomus politine prasme“, - teigė Socialdemokratų partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Saulius Petrauskas.

„Kažkas ten pas juos vyksta. Pas konservatorius, viduje. Klausimas tik, kiek tai atsilieps rajonui, tos jų vidinės „razborkės“. Situacija visumoje prasta, rajonas keliauja žemyn, ir dabar labai paranku ieškoti atpirkimo ožių, kas kaltas. Tai negi nuo vado pradėsi? Ieškomi iešmininkai – kam kaltę suversti“, - po balsavimo dėl Lazdijų savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaitos sakė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininkas, savivaldybės tarybos narys Benius Rūtelionis.

Administracijai vadovauja nubaustoji už viešuosius pirkimus

DELFI žiniomis, A. Klėjui siūloma užimti Lazdijų savivaldybės viešosios įstaigos „Lazdijų ligoninė“ vyr. gydytojo pavaduotojo postą. Tačiau pats A. Klėjus sako, jog kalbėti apie tai – anksti.

Parašęs atsistatydinimo pareiškimą, valdininkas išėjo atostogų. Į darbą jis grįš birželio 15 dieną. Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame pirmuoju klausimu bus svarstomas A. Klėjaus atleidimas, šaukiamas gegužės 18 dieną.

Šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas vykdo A. Klėjaus pavaduotoja Justina Greblikaitė.

Ši valstybės tarnautoja, kuri kartu yra ir Lazdijų rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė, pernai metais teismo nutarimu yra pripažinta pažeidusi Viešųjų pirkimų įstatymą, kai Lazdijų rajono savivaldybės administracija iš bendrovės „Dzūkų žinios“, kuri yra siejama su meru A. Margeliu, brangiau nei rinkos kaina pirko popieriaus ir kanceliarijos prekių. Pirkimai vykdyti apklausos būdu, apeinant Centrinę viešųjų pirkimų sistemą.