Tokį Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo projektą antradienį Seimui parlamentarų grupės vardu ketina pateikti Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Projekto rengėjų nuomone, toks įstatymo papildymas panaikins diskriminacinę juridinių asmenų padėtį, palyginti su fiziniais asmenimis, ir sudarys efektyvias galimybes juridiniams asmenims, taip pat kaip ir fiziniams, ginti savo neturtines teises Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyboje.

Parlamentarų teigimu, Visuomenės informavimo įstatymo pataisą parengti paskatino nepakankamas teisinis juridinio asmens dalykinės reputacijos gynimo reguliavimas. „Nėra teisės normos, kuri draustų skelbti informaciją, kenkiančią juridinių asmenų dalykinei reputacijai. Tai yra teisinio reglamentavimo trūkumas“, – sako projekto iniciatoriai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra pripažinęs, kad kiekvienas juridinis asmuo turi teisę ginti savo pažeistą dalykinę reputaciją. Tačiau tokią teisę tiesiogiai pripažįsta tik Civilinis kodeksas, bet ne Visuomenės informavimo įstatymas. Šio įstatymo nuostatos yra skirtos fizinio asmens garbei ir orumui ginti ir neapima juridinio asmens dalykinės reputacijos gynimo.

„Tai suponuoja išvadą, kad neteisminė juridinio asmens dalykinės reputacijos gynyba yra ne reali, o deklaratyvi. Esančiu teisiniu reglamentavimu asmenims, siekiantiems neteisminės dalykinės reputacijos gynybos, yra sukurtos nelygios sąlygos.

Tokia situacija teisinio reglamentavimo ir lygių bei visiems prieinamų galimybių ginti savo neturtines teises požiūriu yra ydinga. Manome, kad yra akivaizdus poreikis Seimui, kaip teisėkūros subjektui, pašalinti šią teisės spragą – nustatyti trūkstamą teisinį reguliavimą“, – sako Seimo Kultūros komiteto nariai.

Jie pastebi, kad galiojantis teisinis reguliavimas leidžia juridinių asmenų dalykinę reputaciją pažeidusiems viešosios informacijos rengėjams (skleidėjams) ir toliau naudotis valstybės teikiama finansine parama, kai tokį patį pažeidimą fizinio asmens atžvilgiu padaręs viešosios informacijos rengėjas (skleidėjas) laikomas rimtą profesinį pažeidimą padariusiu asmeniu ir praranda galimybę dalyvauti tokios paramos teikimo konkursuose.

Šiuo metu Visuomenės informavimo įstatyme nėra draudžiama platinti informaciją pažeidžiančią juridinių asmenų dalykinę reputaciją. Galiojantis teisinis reguliavimas įtvirtina draudimą skelbti tik fizinį asmenį šmeižiančią, įžeidžiančią, žeminančią jo garbę ir orumą informaciją. Įstatymas numato, kad „draudžiama platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą“.