Jo teigimu, prognozuojama, kad laipsniu šiltesnis, jei lyginsime su vyraujančiomis normomis, bus visas gegužės mėnuo.

Tiesa, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vyr. specialistė Indrė Gečaitė priminė, kad atmosfera yra gana dinamiškas darinys, todėl konkrečių temperatūrų tokiam ilgam laikotarpiui nurodyti negalima. Tiksliausiai orai prognozuojami 5-7 dienoms.

„Turima informacija rodo, kad artimiausias dvi savaites nereikėtų tikėtis kažkokių didelių karščių, stipriau šils tik gegužės pabaigoje. Mes remiamės nuokrypiu nuo standartinės normos – vartotojo atžvilgiu tai teisingiausia informacija“, – sakė ji.

Pirmoji šilumos banga – dar šį antradienį

Vis dėlto K. Petkevičius aiškina, kad gegužė, panašu, mus pradžiugins šiluma, kurios taip trūko pastarosiomis balandžio dienomis.

„Tokie temperatūrų svyravimai mus gali nustebinti, bet čia savo vaidmenį neabejotinai atlieka klimato kaita. Kalbant apie besibaigiantį balandį, tai jau šią savaitę temperatūra šoktels aukščiau: antradienį vietomis šils iki 15 laipsnių. Antroje savaitės pusėje atvės, tačiau, pagal turimus duomenis, savaitgalį oras vėl pamažu šils“, – sakė jis.

Tuo metu pirmosiomis gegužės dienomis, K. Petkevičiaus teigimu, stipriai šils, o apie mėnesio vidurį, tikėtina, bus vėsiau, prasidės lietingesnis periodas.

Iš pradžių sušils rytinėje ir pietinėje Lietuvos dalyse

Savo ruožtu I. Gečaitė tikino, kad karščių artimiausiu metu neturėtų būti dėl anksčiau atmosferoje vykusių procesų – fiksuotas labai stiprus šiaurinio, šalto oro pernešimas į pietus.

„Užtruks, kol atmosfera persiorientuos į vasaros režimą, ne taip staigiai viskas vyksta. Ką dabar rodo modeliai – iš pradžių atšilti turėtų Šiaurės Amerikoje, o tik tuomet šiluma ateis į Europą. Remiantis prognozėmis, gegužės mėnesį tiek temperatūra, tiek kritulių kiekis bus artimi standartinei klimato normai“, – informavo specialistė.

Jos teigimu, gegužės mėnesį oro temperatūra paprastai labiau įšyla ir dėl slėgio laukų – tuomet neretai sulaukiama anticiklono iš pietvakarių, kurio dalis pasiekia ir Lietuvos rytinę, pietinę dalis.

Gegužės viduryje – 20 laipsnių šiluma

Pasak I. Gečaitės, pirmąjį gegužės dešimtadienį vidutinė oro paros temperatūra, numatoma, sieks 10-11 laipsnių. Dienomis gali sušilti iki 15 laipsnių, naktį, žinoma, bus vėsiau. Pirmomis mėnesio dienomis esą dar galime sulaukti ir sniego ar šlapdribos.

„Mėnesio viduryje vidutinė paros oro temperatūra gali siekti 12 laipsnių, dienomis gali šilti iki 16-17 laipsnių, bet ne daugiau. Tikėtina, tuomet gali ir staigiai atvėsti, kelias dienas oro temperatūra nukris iki 9-10 laipsnių. Tačiau po to, antroje antrojo dešimtadienio pusėje, temperatūra gali kilti iki 20 laipsnių“, – džiugino ji.

Tiesa, dvi pirmąsias gegužės dekadas neturėtų nustebinti, jei naktimis sulauksime ir šalnų.

Temperatūra džiugins, bet sulauksime daugiau kritulių

„Trečiasis dešimtadienis bus šiltesnis. Vidutinė oro temperatūra jau sieks maždaug 14 laipsnių, dienomis galima tikėtis ir 20 laipsnių šilumos – tai yra maksimali dienos temperatūra. Tačiau tuomet taip pat prognozuojama, kad sulauksime daugiau kritulių, kurie bus susiję su intensyvesne ciklonine veikla“, – informavo I. Gečaitė.

Jos teigimu, gana įprasta gegužės mėnesį stebėti tokius orus, tad šie metai pernelyg nesiskirs nuo ankstesnių.

„Ir saulės aukštis virš horizonto yra pakankamai didelis, saulės spindėjimo trukmė yra daug ilgesnė, todėl atmosfera labiau įšildoma“, – aiškino klimatologė.

Prognozuoja artimą daugiametei normai temperatūrą

Savo ruožtu klimatologas Donatas Valiukas primena, kad įprasta gegužės temperatūra Lietuvoje (klimato norma) yra 12,4 laipsnių.

„Tačiau skirtingais metais ši vidutinė mėnesio temperatūra būna skirtinga. Pavyzdžiui, praėjusių metų (2016) gegužės temperatūra buvo 14,6 laipsniai. Taigi 2,4 laipsnio aukščiau už klimato normą. O štai 2015 gegužė buvo 1,4 laipsnio vėsesnė už klimato normą, vidutinė mėnesio temperatūra buvo 11 laipsnių.

Remiantis JAV agentūra NOAA, gegužės vidutinė oro temperatūra turėtų būti artima daugiametei normai, t.y., 12,4 laipsniai. Remiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro (ECMWF) duomenimis, taip pat numatoma, kad pirmoji mėnesio pusė turėtų būti artima daugiametėms normoms. Tai yra oficialios Pasaulio klimato centrų prognozės“, – aiškino jis.

Tiesa, D. Viliukas patikino, kad neturėtų stebinti, jei gegužės mėnesį kurią dieną temperatūra sieks 20 laipsnių šilumos ar daugiau.

„Svarbu tik prisiminti, kad paros vidurkis skaičiuojamas iš visos paros, o ne tik dienos temperatūros. Paprastai atskirų dienų prognozės pateikiamos iki savaitės, o visa kita yra tik tendencija, nusakanti, ar bus šilčiau, ar vėsiau lyginant su įprastinėmis sąlygomis“, – aiškino jis.