Tarp galimų pažeidėjų - ir „Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininkas

Pažvelgus į viešai prieinamus Registrų centro duomenis, matyti, kad nemenka dalis Turniškių gyventojų galimai tvora apsitvėrę arba kitaip užvaldę šalia savo nuosavų sklypų esančią valstybei priklausančią žemę, nors tai daryti yra draudžiama.

Detaliau panagrinėjus Regia.lt žemėlapius įtarimų šešėlis krenta ant rizikos kapitalo įmonių grupės „Patrica Capital“ vieno iš įkūrėjų ir partnerio Anatolijaus Faktorovičiaus. Įtariama, kad jam priklausanti balta moderni tvora patenka už nuosavo sklypo ribų.

Tačiau pats A. Faktorovičius nesutiko su teiginiu, kad yra apsitvėręs daugiau žemės nei turėtų. „Viską kruopščiai apžiūrėjau. Viskas normos ribose. Garantuoju, kad absoliučiai viskas gerai. Aš prieš du metus pastačiau, žinodamas, kurioje vietoje stačiau. Viskas pagrįsta ir labai tvarkinga. Jokių kitų variantų nėra“, - aiškino jis.

„Vilniaus vandenų" valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas taip pat pateko į nemalonią situaciją. Viešai prieinamais Registrų centro duomenimis, namas, kurio bedrasavininkas yra D. Nedzinskas, aptvertas tvora, kurios dalis galimai patenka į valstybinę žemę. Beje, tvora suręsta taip, kad būtų išsaugota viena sena pušis.

Tiesa, pastatas ir sklypas priklauso ne tik D. Nedzinskui. Nuosavybės teise jis dalijasi su Vaida Nedzinskiene, Antanu Lape, Liudvika Lapiene. Nepaisant to, jam priklausanti dalis, palyginti su kitomis, yra pati didžiausia.

D. Nedzinskas liko nustebęs, kai sužinojo, kad aplink jo statomą namą galimai užimta ir valstybinė žemė. „Niekas neinformavo – nežinau. Ne, tikrai ne. Nežinau, aš tokią informaciją pirmą kartą girdžiu. Ir neturiu, ką pakomentuoti“, - teigė D. Nedzinskas.

Valstybinė žemė prižiūrima kaip sava

Tuo tarpu kaimynystėje verda statybos. Tačiau Regia.lt žemėlapiuose jau galima pamatyti, kad aplink išdygusį namą galimai užvaldyta didesnė teritorija nei priklauso sklypo savininkams. Registrų centro duomenimis, pastatas priklauso vienos iš didžiausių langų gamybos bendrovės Baltijos šalyse „Megrame“ vadovui Šarūnui Magelinskui. O sklypu jis dalijasi su Gintautu Zinkevičiumi ir Daiva Zinkevičiene.

Netoliese įsikūrusio „Megrame“ grupės vadovo Juozo Magelinsko valdas taip pat aplankys Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnai. Įtariama, kad ir jo namą juosianti tvora aprėpia ir dalį valstybinės žemės.

DELFI nepavyko susisiekti nei su Š. Magelinsku, nei su J. Magelinsku. Jų įmonės darbuotoja paprašė klausimus pateikti el. paštu. Tačiau tai padarius atsakymų sulaukti taip ir nepavyko.

Tačiau kone didžiausias žemgrobystės šešėlis dengia užuolaidų salono „Amplua“ vadovės Vitalijos Mončakienės sklypą. Regia.lt žemėlapyje matyti, kad prie šios moters sklypo „prisijungia“ ir valstybinė žemė, kuri intensyviai naudojama. Valstybinėje žemėje stovi šuns voljeras, iš kurio norinčius patekti į mišką pasitinka grėsmingas lojimas, užsėta ir prižiūrima veja, kai kur patenka trinkelių takas. Analizuojant žemėlapį, matyti, kad galimai naudojamas nemažas valstybinės žemės plotas.

Pati A. Mončakienė paskambinusiems žurnalistams teigė, kad blogai jaučiasi ir situaciją detaliau pakomentuoti atsisakė. Tik pridėjo, kad apskritai nieko nežino. „Aš nieko negaliu pasakyti. Tikrai nieko nežinau. Aš tik vakar vakare grįžau – nebuvau Lietuvoj. Nieko nežinau“, - sakė ji.

Tvora - ne tik V. Adamkaus rezidencijoje

Tačiau ne mažiau įdomi situacija susiklostė ir Vadovybės apsaugos departamento saugomame valstybei priklausančių valstybės vadovų rezidencijų kvartale. Regia.lt žemėlapis išduoda, kad rezidencija, kurioje šiuo metu gyvena kadenciją baigęs Prezidentas V. Adamkus, aptverta daugiau nei turėtų būti.

Žemė šalia kelio nepriklauso rezidencijos sklypui, tačiau ji vis tiek yra aptverta. Kodėl susiklostė tokia situacija, DELFI paprašė pakomentuoti Prezidentūros, kuriai ir priklauso rezidencija bei kuri nuomojasi sklypą.

Prezidentūros redakcijai atsiųstame atsakyme teigiama, kad sprendimą aptverti didesnę teritoriją nei tą, kuri priklauso Prezidentūrai, nusprendė Vadovybės apsaugos departamentas.

„Visa Turniškių rezidencijų komplekso teritorijos žemė priklauso valstybei, o šią teritoriją saugo Vadovybės apsaugos departamentas. Vadovybės apsaugos įstatyme yra nustatyta, kokių priemonių saugomų objektų apsaugos užtikrinimui privalo imtis Vadovybės apsaugos departamentas. Todėl 2004 metais prie rezidencijos, kurioje gyvena Prezidentas Valdas Adamkus, buvo įrengtos įstatymus atitinkančios apsaugos priemonės“, - rašome DELFI atsiųstame atsakyme.

Nacionalinė žemės tarnyba, gavusi informaciją apie galimus žemės užgrobimo atvejus, patvirtino pradėsianti tyrimus. Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyrius įtrauks šiuos adresus į tikrinamų objektų sąrašą.

Kai Nacionalinė žemės tarnyba pabaigs tyrimus, DELFI aprašys jų rezultatus.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba tada, kai statybos prasidėjo be leidimų, taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu tomas.janonis@delfi.lt.