LSDP vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad rekomendacija M.Basčiui „bus vienas iš klausimų“ trečiadienio LSDP valdybos posėdyje. Pats G.Kirkilas mano, kad M.Bastys turėtų trauktis iš Seimo, „nes jis daro žalą partijai“.

„Manau, kad pirmiausia jam bus pasiūlyta apsispręsti. Jei nesutiktų pats, tada valdyba rekomenduos frakcijai sprendimą dėl Seimo nario mandato (...). Frakcija tada spręstų, ar dalyvauti apkaltoje, ar ne“, – paaiškino jis.

Dabartinis Socialdemokratų partijos pirmininka Algirdas Butkevičius sako, kad M.Bastys turėtų trauktis tuo atveju, jei NKSG savo išvadą pagrindė konkrečiais įrodymais. „Bet aš kiek turėjau informacijos, nežinau, kur yra tas jo darbas prieš valstybę“, – šią savaitę BNS sakė A.Butkevičius.

Dėl naujo partijos lyderio posto besivaržantys ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius ir Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas teigia, kad M.Bastys turėtų trauktis pats.

Pasak G.Palucko, M.Basčiui nesutikus trauktis pačiam, tą jam turėtų rekomenduoti partijos valdyba. Jis sako, kad po NKSG išvadų M.Basčio politinis klausimas Seime „iš esmės jau yra išspręstas“ ir net neabejojo, kad jei klausimas pasieks balsavimą Seime, M.Bastys mandatą praras. Anot jo, parlamentaras turi dvi galimybes: arba atsisakyti mandato ir tuomet įrodinėti savo tiesą, arba eiti iki galo ir būti pašalintam iš Seimo.

„Bet tokiu atveju, manau, politinės galimybės įrodyti savo tiesą ir grįžti į Seimą per kitą politinį ciklą būtų gerokai menkesnės. Aš sakau: siūlymą Mindaugui turėtų padaryti partija per savo valdymo organus – turi susirinkti valdyba (...). Aš manau, kad įvertinęs visą kontekstą, faktines aplinkybes, Mindaugas galėtų pasinaudoti proga padėti mandatą, kaip yra padaręs ne vienas Seimo narys“, – BNS sakė G.Paluckas.

M.Sinkevičius tvirtina, kad sprendimą, atsižvelgiant į NKSG išvadas, turėtų priimti pats M.Bastys, neraginamas partijos, kurioje savo narystę yra suspendavęs.

„Yra du keliai: arba Seimas nuspręs, ką daryti su savo kolega, arba pats Mindaugas turi nuspręsti, ką jis turi daryti su savo aplinkybėmis. Tos aplinkybės yra visiškai ne jo naudai. (...) Aš galvoju, jis turi pats, kaip Seimo narys, principingai pasielgti ir nelaukti, kol kolegos nuspręs jo paties karjerą ir ateitį“, – BNS teigė M.Sinkevičius.

Atlikęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas trečiadienį konstatavo, kad šis parlamentaras, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

NSGK teigimu, „artimi Seimo nario M.Basčio ryšiai su buvusiais ir esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Išvadose taip pat pažymima, kad M.Bastys, tarpininkaudamas „Rosatom“ ir su ja susijusioms įmonėms, „siekė daryti įtaką politiniams procesams ir aukščiausiems pareigūnams Lietuvoje, kurie galėjo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir padaryti žalos Lietuvos valstybei“. Pats M.Bastys su kaltinimais nesutinka, jis yra kreipęsis į Generalinę prokuratūrą prašydamas ištirti jo paties veiklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)