„Jeigu tokia yra išvada ir įrodyta, kad jis tikrai tą darė, tada vargu, ar Seimo narys galėtų dirbti“, – trečiadienį BNS sakė politikas, komentuodamas NSGK parlamentinio tyrimo išvadas.

„Bet aš kiek turėjau informacijos, nežinau, kur yra tas jo darbas prieš valstybę“, – pridūrė jis.

NSGK pripažino, kad Socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys M.Bastys, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais veikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

Komitetas taip pat konstatavo, kad „artimi Seimo nario M.Basčio ryšiai su buvusiais ir esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Išvadose pažymima, jog Seimo narys M.Bastys, tarpininkaudamas „Rosatom“ ir su ja susijusioms įmonėms, „siekė daryti įtaką politiniams procesams ir aukščiausiems pareigūnams Lietuvoje, kurie galėjo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir padaryti žalos Lietuvos valstybei“.

A.Butkevičius trečiadienį teigė negalįs komentuoti išsamiai šių teiginių, nes dar nėra susipažinęs su išvadomis.

„Labai sunku daryti išvadas, gal ko nors nežinau, reikia pasiskaityti, gal kas nors slapta yra. Jeigu tokia išvada yra kaip atitinkanti tiesą ir tikrovę, tada jau, aišku, Seimo nariui yra blogai. (...) Mes su juo kalbamės, sakome: gal tu mums visko nepasakai, gal yra kitų problemų. Mes labai atvirai kalbame ir diskutuojame šiuo klausimu“, – BNS teigė A.Butkevičius.

Jo tvirtinimu, NSGK tyrimo medžiaga bus svarstoma ir socialdemokratų frakcijoje, ir partijoje.

Be to, Seimo komitetas pareiškė, kad teikdamas paaiškinimus jam M.Bastys melavo.

„Jeigu melavo, tai yra blogai. Jeigu melavo, čia jau gali būti priesaikos sulaužymas. Jeigu tikrai melavo liudydamas, tikrai blogai bus“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Seimas NSGK prieš keletą savaičių buvo pavedęs atlikti parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.