"Tai buvo nuolatiniai ir ilgamečiai ryšiai su žmonėmis, kurie siejami su Rusijos spectarnybomis ne tik per "Rosatom" liniją, kuriai atstovauja Jevgenijus Kostinas, bet ir kitus", - žurnalistams sakė NSGK pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė.

Kalbėdama apie M.Basčio ryšius, ji teigė, kad "visa tai yra labai konkretus vienas pavyzdžių, kaip Kremlius veikia Lietuvoje".

Pasak parlamentarės, M.Bastys iš esmės buvo politinis tarpininkas.

R.Juknevičienės teigimu, NSGK savo išvadose neketina konkrečiai pasisakyti dėl galimos apkaltos M.Basčiui. Surinktą medžiagą komitetas perduos šiuo metu savo veiklą sustabdžiusiai specialiajai apkaltos komisijai.

Eltos žiniomis, išvadų projektą sudaro per 70 puslapių.

NSGK nariai beveik tris valandas derino išvadų projektą. Parlamentarai diskutuoja apie tai, ar jame nurodyti, kad kai kuriais momentais M.Bastys melavo komisijai. "Yra požymių, kad kai kuriose vietose M.Bastys melavo komisijai", - sakė kai kurie komiteto nariai.

Išvadų projekte, kuriame kalbama apie M.Basčio ryšių pobūdį, nutarta vis dėlto pažymėti, kad M.Bastys NSGK "vengė atskleisti, melavo". Už tokią formuluotę pasisakė 6 NSGK nariai, 3 buvo prieš. Du kartus NSGK liudijęs M. Bastys yra sakęs, kad kai kurių aplinkybių negalįs nurodyti, nes neprisimenąs prieš kelerius metus buvusių įvykių.

Seimo nariai pritarė išvadų formuluotei, kad Seimo narys M. Bastys, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos Federacijos valstybinės atominės energetikos korporacijos "Rosatom", Kaliningrado srityje pradėjusios statyti Baltijos atominę elektrinę, o Baltarusijoje statančios Astravo atominę elektrinę, atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus. Už tokią formuluotę balsavo 6 komiteto nariai. Jai nepritarė socialdemokratas Juozas Olekas, teigdamas, kad NSGK, konstatavęs, kad kolega padarė sunkų nusikaltimą, daro didelę klaidą. Jo teigimu, tai gali nuspręsti tik teismas.

Komiteto nariai apsisprendė ir dėl M.Basčio ryšių keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui. Jie konstatavo, kad artimi Seimo nario M. Basčio ryšiai su buvusiais ar esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais ar esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Už tokį išvadų projektą balsavo 8 komiteto nariai.