Nuomonės šioje frakcijoje skiriasi dėl daugelio dalykų, bet ryškiausias takoskyras brėžia urėdijų, švietimo reformos, taip pat Vardų ir pavardžių įstatymo projektas, kurį parengė konservatorių ekspremjeras Andrius Kubilius.

Šiuo teisės aktu norima įteisinti lotyniško pagrindo asmenvardžių rašybą asmens dokumentuose. Jei toks įstatymas būtų priimtas, pavardės asmens dokumentuose būtų rašomos su raidėmis „w“, „q“ ir „x“.

Įdomu tai, kad S. Skvernelis ne tik sutiko su tokiu įstatymo projektu, bet ir ėmė pats asmeniškai rinkti Seimo narių parašus. Daugeliui valstiečių tai buvo mįslė.

Vienas Seimo narys sako, kad šios trys raidės yra tinkamas kriterijus įvertinti S. Skvernelio komandą. Kitaip tariant, Vardų ir pavardžių įstatymo projekto pataisas pasirašę Seimo nariai galbūt gali būti vertinami kaip S. Skvernelio žmonės.

Iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos parašus padėjo: Virginijus Sinkevičius, Dovilė Šakalienė, Dainius Gaižauskas, Stasys Jakeliūnas, Virgilijus Poderys, Vytautas Bakas, Guoda Burokienė, Mindaugas Puidokas, Zenonas Streikus, Virginija Vingrienė, Valerijus Simulik, Robertas Šarknickas, Vida Ačienė, Tomas Tomilinas, Raimundas Martinėlis, Gediminas Vasiliauskas, Rūta Miliūtė, Laimutė Matkevičienė, Justas Džiugelis, Arvydas Nekrošius, Kęstutis Smirnovas, Aurelijus Veryga, Bronius Markauskas.

Taigi iš viso 24 žmonės skaičiuojant su S. Skverneliu.

Teigiama, kad šį teisės aktą remia dar keletas politikų, kurie po projektu nepasirašė. Tarp tokių minimas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. DELFI žiniomis, šį projektą remia ir Egidijus Vareikis.

Pats premjeras S. Skvernelis DELFI sakė, kad parašų rinkimas buvo paprastas demokratijos testas ir jo, kaip Seimo nario, darbas.

Jei tai buvo demokratijos testas, jis iškalbingas: Valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2015 m. rinko parašus už tai, kad pirmajame paso puslapyje būtų galimi įrašai tik valstybine kalba. DELFI žiniomis, nors šiuo metu R. Karbauskis viešai griežtos nuomonės nereiškia, jis A. Kubiliaus parengtam Vardų ir pavardžių įstatymo projektui tikrai nepritaria.

Manoma, kad šiuo metu Valstiečių ir žalųjų frakcijoje vyksta kuoliukų kalimas apsibrėžiant, kur yra kieno teritorija.

Su DELFI kalbėjęsis Seimo narys pasakoja, kad kai kurie valstiečių žaliųjų atstovai anksčiau „kalbėjo apie atskirą frakciją“, bet pašnekovas tokį variantą sako sunkiai įsivaizduojantis, nes tada griūtų Vyriausybė.

„Greičiausiai ta frakcija kursis valstiečių frakcijos viduje ir aiškiai rems per rinkimus žadėtas reformas“, - teigė parlamentaras.

Žinoma, ne visi Vardų ir pavardžių įstatymo projektą pasirašę Seimo nariai gali būti įvardijami kaip S. Skvernelio žmonės, kurie rems visas reformas. Tarkime, parlamentarė V. Vingrienė pasirašė šį projektą, bet ji labai aršiai kritikavo Vyriausybės stumiamą urėdijų reformą.

Vienas politikas DELFI pasakojo, kad parašų rinkimas po įstatymo projektu buvo S. Skvernelio bandymas pasigalynėti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku bei frakcijos seniūnu R. Karbauskiu, kuris nelabai pritaria Vardų ir pavardžių įstatymo pataisų projektui ir „kurio žmogumi" vadinamas Eugenijus Jovaiša metė pirštinę S. Skverneliui dėl švietimo reformos.

Kaip žinoma, E. Jovaišos vadovaujamas Švietimo ir mokslo komitetas pritarė Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetų susijungimui užbėgat už akių bendrai aukštojo mokslo reformai.

Pats S. Skvernelis LRT yra sakęs, kad sulaukia siūlymų kurti savo frakciją.

Seimo narys iš R. Karbauskio rėmėjų gretų teigia, kad pirmadienį vyko frakcijos posėdis, kuriame kalbėta apie lyderių santykius, bet esą sutarta, kad dviguba lyderystė vis dar pasiteisina.

Tiesa, šis parlamentaras sako, kad didžiausius veiksmus daro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, kurių lyderis Gabrielius Landsbergis esą demonstratyviai susitinka su premjeru S. Skverneliu ir žada paramą reformoms, kurios buvo įtrauktos į konservatorių rinkimų programą.

Kitaip tariant, gali būti, kad R. Karbauskio pusė mano, jog vykstantys bruzdesiai yra konservatorių darbas norint suskaldyti koaliciją.