Pustrečios valandos numatytoje diskusijoje plenarinio posėdžio metu kalbės premjeras Saulius Skvernelis, sambūrio „Kad Lietuva neišsivaikščiotų“ nacionalinio komiteto pirmininkas Krescencijus Stoškus, Vytauto Didžiojo universiteto Demografinių tyrimų centro vadovė Vladislava Stankūnienė, Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė, migracijos ekspertas Dainius Paukštė, Seimo frakcijų seniūnai, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Po diskusijos planuojama tęsti Seimo nutarimo projekto dėl demografijos, migracijos ir integracijos procesų valdymo svarstymą.

Atsižvelgdamas į tai, kad blogėjanti Lietuvos demografinė padėtis, nemažėjanti piliečių emigracija daro neigiamą poveikį šalies ekonomikai ir socialinės apsaugos sistemai, Seimas šiuo projektu numato pateikti pasiūlymus Vyriausybei. Vienas iš pasiūlymų jai būtų iki 2018 metų sausio 1 dienos parengti ir pateikti Seimui 2018–2027 metų Lietuvos demografinės, migracijos ir integracijos politikos strategijos ir Lietuvos piliečių grįžimo į tėvynę skatinimo programos projektus.

Be to, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis inicijuoja nacionalinį partijų ir visuomenininkų susitarimą dėl emigracijos stabdymo. Tuo metu premjeras S.Skvernelis pirmadienį pareiškė, jog susitarimas dėl emigracijos stabdymo yra nereikalingas, nes planai ją sumažinti numatyti kituose dokumentuose.

Statistikos departamento duomenimis, vien pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, o per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų.