Būtent D. Mockaus valdomas koncernas pažadėjo milijono eurų premiją tam, kas „ne vėliau kaip iki 2018 m. vasario 16 d. raštu praneša, jog savanoriškai sutinka perduoti Lietuvos valstybei nuosavybės teise Akto originalą“.

„Pusė darbo. (...) Tai būtina, bet nepakankama sąlyga“, – LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ trečiadienio vakarą sakė D. Mockus. Jo aiškinimu, pilna sąlyga gauti milijoną – grąžinti Lietuvai „gimimo liudijimą“.

D. Mockaus manymu, kad aktas rastas Vokietijoje, geresnė naujiena nei būtų rastas Rusijoje. Kitaip tariant, iš Lietuvai draugiškos Vokietijos daugiau galimybių atgauti akto originalą.

Kaip pranešė BNS, Vokietijos diplomatiniame archyve trečiadienį Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą lietuvių kalba rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

D. Mockus sakė šią žinią sužinojęs prieš keletą valandų, sėdėdamas prie gimtadienio stalo. Jis neslėpė iš pradžių galvojęs, kad šią žinią pranešęs žurnalistas juokauja.

Vėliau laidoje D. Mockus patvirtino, kad jeigu aktas grįš į Lietuvą, milijonas bet kuriuo atveju bus išmokėtas.

Tą patį jis pakartojo kalbėdamas su DELFI.

„Originalas turi būti grąžintas Lietuvai, už tai sumokama premija, taip ir bus padaryta. Jis turi būti grąžintas Lietuvai – žinote, dokumentai, gimimo liudijimai laikomi namuose, ne svetimose valstybėse, turime visus pagrįstus lūkesčius. Vokietija kažkuria prasme buvo Lietuvos gimimo krikštamotė, esame vienoje sąjungoje, labai norėčiau tikėti, kad dokumentas grįš“, – DELFI sakė D. Mockus. Jo teigimu, pats didžiausias stebuklas, kad dokumentas atsirado iš viso.

Verslininkas aiškino tikėjęs, kad aktas bus surastas. Jam labiau galvą skaudėjo dėl to, ką reikės daryti akto neradus ir ką grąžinti Lietuvai jos šimtmečio proga.

„Sunku patikėti, bet gyvenime būna daug stebuklų, vienas jų, kad žmonės Lietuvoje labai išradingi, sumanūs ir gali pasiekti tokių tikslų, kokių kitą kartą ir nesugalvotum. Tai labai džiugina“, – kalbėjo koncerno „MG Baltic“ prezidentas.