Nutarimo projekte, kurį parlamentarų grupės vardu įregistravo Seimo Migracijos komisijos pirmininkė Guoda Burokienė, pabrėžiama, kad „pagalbinė demografinių iššūkių sprendimo priemonė turi būti lanksti, veiksminga ir į ateitį orientuota, skatinanti mūsų šalies piliečius sugrįžti gyventi į Lietuvą politika“.

„Migracijos politikos veiksmingumas yra neatsiejamai susijęs su plėtojama reintegracijos politika“, – sakoma nutarimo projekte.

Jame siūloma Vyriausybei iki 2017 m. liepos 1 d. atlikti valstybės institucijų vykdomą demografijos, ryšių su emigravusiais Lietuvos Respublikos piliečiais palaikymo, migracijos ir integracijos procesų valdymo analizę. Taip pat siūloma įvertinti galimybes pavesti koordinuoti šių procesų valdymą vienai valstybės institucijai, kuri būtų atsakinga už informacijos apie grįžimo gyventi į Lietuvą galimybes sklaidą užsienio šalyse. Ji tarpininkautų įdarbinant Lietuvos Respublikos piliečius, sugrįžtančius gyventi į Lietuvą, ir suteiktų jiems pagalbą ieškant gyvenamosios vietos, pagal galimybes koordinuotų esamų ekonominių, socialinių, švietimo ar kitų integravimosi į Lietuvos visuomenę kliūčių šalinimą.

Iki 2017 m. gegužės 1 d. siūloma sudaryti darbo grupę iš mokslininkų, valstybės pareigūnų, specialistų ir socialinių partnerių 2018-2027 metų Lietuvos demografinės, migracijos ir integracijos politikos strategijos projektui ir Lietuvos piliečių reemigracijos skatinimo programos projektui parengti.

Parengtus 2018-2027 metų Lietuvos demografinės, migracijos ir integracijos politikos strategijos projektą ir Lietuvos piliečių reemigracijos skatinimo programos projektą iki 2018 m. sausio 1 d. siūloma pateikti Seimui.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui dėl demografijos ir migracijos, už tai balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 28 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Dokumento projektą plenariniame posėdyje numatoma svarstyti balandžio 4 d.