Anot jų, Wojciecho Smarzowskio filmas ukrainiečių vykdytų pogromų prieš lenkus istoriją atspindi neobjektyviai.

„Vilniaus ukrainiečių bendrija ir Pabaltijo ukrainiečių asociacija išreiškia nepritarimą filmo „Voluinė“ įtraukimui į šių metų Vilniaus „Kino Pavasarį“, kadangi jame demonstruojamas vienpusiškas, subjektyvus režisieriaus požiūris į abiems – Ukrainos ir Lenkijos – tautoms skaudžius praeities įvykius“, – rašoma bendrame organizacijų pareiškime, išplatintame penktadienį.

Juostoje „Voluinė“ vaizduojami 1942 ir 1943 metų įvykiai, kai nacių okupuotoje Lenkijos dalyje, Voluinėje, ukrainiečiai nacionalistai vykdė lenkų pogromus.

Anot ukrainiečių bendruomenių, filme neatspindimas sudėtingas Lenkijos ir Ukrainos santykių kontekstas ir tai, kad, pavyzdžiui, Voluinėje tarpukariu vykdyta aktyvi polonizacija, ilgainiui peraugusi į masines represijas prieš ukrainiečius.

„Mūsų nuomone, neetiška ukrainiečius vaizduoti blogesnius nei vokiečių naciai ar sovietų bolševikai, išgalvoti ginklų šventinimo sceną ir partizanų priesaikos tekstą, naudoti Maidano gynėjų simboliką bei šūkius vaizduojant filme žiaurumus vykdančius personažus. Tad meno pagalba sukurti įvaizdžiai žiūrovus gali paveikti kaip neteisingi stereotipai. Todėl filmas nebuvo rekomenduotas rodyti Ukrainoje“, – teigiama jų pareiškime.

„Ieškant sutarimo dėl sudėtingo istorinio palikimo ir vystant draugiškus santykius tarp tautų, ypač svarbus profesionalus, patikimais archyvų duomenimis pagrįstas dialogas, istorijos faktų įvertinimą paliekant istorikams“, – nurodo bendruomenės.

Festivalio „Kino pavasaris“ atstovai sako, kad „Voluinę“ rodyti pirmiausia nuspręsta dėl filmo meninės vertės. Lenkijos kino apdovanojimuose ši juosta nominuota 14-oje kategorijų ir devyniose iš jų apdovanota.

Festivalio organizatorių atsakyme BNS teigiama, kad „Kino pavasario“ tikslas yra pristatyti Lietuvos žiūrovams geriausią naują tarptautinį kiną, ypač kreipiant dėmesį į mūsų kaimynines šalis.

„Filmo nešamą žinutę norime leisti žiūrovams įvertinti patiems. Vykdamas jau 22 metus, „Kino pavasaris“ užaugino kritišką ir intelektualią žiūrovų kartą – labai jais didžiuojamės ir jais visiškai pasitikime“, – rašoma pranešime.

Be to, festivalio organizatoriai prieš pirmąją „Voluinės“ peržiūrą organizuos viešą diskusiją apie tragedijos kontekstą.

„Kino pavasaris“ prasidėjo ketvirtadienį ir vyks iki balandžio 6 dienos.