Trečiadienį pirmajame posėdyje komitetas sutarė, kad į posėdžius bus kviečiami dabartinis VSD direktorius Darius Jauniškis, jo liudijimas numatytas penktadienį, taip pat buvę departamento vadovai Povilas Malakauskas ir Gediminas Grina, pastarojo buvęs pavaduotojas Sigitas Butkus.

Semo komitetas norės išgirsti ir socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus, VSD medžiagoje minimo parlamentaro „valstiečio“ Kęstučio Smirnovo paaiškinimus, kviesis Konstitucijos ekspertą Vytautą Sinkevičių.

Suplanuota, kad laikinosios komisijos įgaliojimus turintis komitetas tyrimą atliks per aštuonis posėdžius, jie planuojami trečiadieniais ir penktadieniais.

Seimas praėjusią savaitę opozicijos iniciatyva pavedė komitetui atlikti atskirą tyrimą dėl parlamentaro ryšių galimos grėsmės nacionaliniam saugumui. Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, sudaryta specialioji komisija, jos pirmasis posėdis planuojamas vėliau trečiadienį.

Tyrimas bei apkalta pradėti dėl VSD medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais. Remdamasis neigiama VSD išvada dėl leidimo M.Basčiui dirbti su visiškai slapta informacija, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino jį trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų. Palikęs Seimo vadovybę, M.Bastys taip pat suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau iš parlamento trauktis sako nematantis pagrindo.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl jo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

Taip pat M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Kaip BNS informavo prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė, sprendimas dėl šio kreipimosi dar nepriimtas.

VSD medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M. Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.