Kaunas tęsia permainas, atsisakęs savivaldybei pavaldžios buvusios vaikų globos įstaigos. Ant „Atžalyno", kur dar neseniai gyveno 42 globojami vaikai, durų Partizanų gatvėje užkabinta iškalbinga lentelė su užrašu „Uždaryta".

Uždaromoje įstaigoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėta, kad šių globos namų uždarymas - naujo etapo pradžia ne vien Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Anot socialinių reikalų ir darbo ministro Lino Kukuraičio, Lietuvoje veikia 93 įvairaus pavaldumo vaikų globos įstaigos, iš jų 18 įsteigtos nevyriausybinių organizacijų, apie 50 - savivaldybių, likusios priklauso ministerijoms.

„Planuojame pertvarkyti visus globos namus ir tuos, kuriuose gyvena vaikai su negalia. Įvairiose savivaldybėse šie procesai vyksta skirtingai. Kai kas delsia, nes daug investavo į didelius globos namus. Bet reikia suprasti, kad didžiausia investicija - vaikai. Institucinės globos turėtų būti bent 5 etapai, palaipsniui pereinant į šeimas, arčiau bendruomenių. Yra įstaigų, kurios savo viduje pertvarko veiklą taip, kad globotiniai gyventų tarsi atskirose šeimose. Yra tokių, kurios iš karto atsisveikina su sena tvarka ir kuria tarsi tikras globotinių šeimas, tačiau išskirsto jas po skirtingas tos pačios savivaldybės vietas ir apgyvendina butuose. Kol kas taip šalyje pertvarkyti tik dveji vaikų globos namai, vieni jų priklauso ministerijai, kiti - Kauno miesto savivaldybei, rodančiai puikų pavyzdį visai Lietuvai.

Norisi palinkėti didelių pokyčių sulaukusiems vaikams sėkmės. Nuimdami nuo įstaigos durų iškabą, mes tarsi nuimame ir institucinę etiketę nuo pačių vaikų. Tai - didelis džiaugsmas, jie niekuo nebesiskirs nuo kitų vaikų, gyvens bendruomenėse kaip jų visaverčiai nariai", - kalbėjo ministras.

Anot Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, iki 2020-ųjų vaikų globos namų Kaune turėtų išvis nelikti.

„Apie pokyčius vaikų globoje kalbėta jau seniai, bet nebuvo realių darbų. Ėmėme ir padarėme, nes mes tuo tikime. Vaikai negali gyventi lyg rezervatuose. Dar šiemet planuojame pertvarkyti ir antrąją įstaigą - Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namus Panemunėje. Tai yra mūsų visų vaikai - kauniečiai. Jie turi mus, ir mes privalome jais deramai pasirūpinti", - sakė meras.

Savivaldybės atstovo Tomo Jarusevičiaus teigimu, antrojoje tokio tipo įstaigoje - Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namuose - gyvena sunkios negalios paliestų vaikų, tad permainos čia vyks kiek kitaip nei „Atžalyno" atveju, nes ne visi vaikai galės persikelti į butus.

Butai, kuriuose apsigyveno buvę „Atžalyno" globotiniai, suremontuoti. Vaikai padėjo kurti savo naujų namų jaukumą, išreikšdami pageidavimus, kuriuos svajoja įgyvendinti. Naujieji gyventojai suskirstyti atsižvelgus į giminystės ryšius ir netoliese lankomas mokyklas. Su kiekviena tokia šeima dirba po šešis specialistus - du socialiniai darbuotojai, pora padėjėjų dienos metu ir tiek pat naktinių. Vietoje formalių prižiūrėtojų jie veikiau atstos namiškius.

„Joks vaikas neturi gyventi kažkur kitur nei šeimoje. Tai - kiekvieno prigimtinė teisė. Jei aplinkybės susiklostė taip, kad vaikas negali gyventi biologinėje šeimoje, jis turi gyventi toje, kur yra mylimas, - įsitikinusi Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė. - Kaune pertvarka vykdoma sėkmingai. Smagu, kad šie vaikai priimami ne kaip įstaigos auklėtiniai, bet mero, darbuotojų ir viso miesto vaikai. Kai šie žmonės rodo tokį puikų nusiteikimą, tuomet visa Lietuva tiki, kad viskas bus gerai ir ateis ta diena, kai šalyje nebeliks vaikų, gyvenančių institucijose."

„Globos namuose, metaline tvora apjuostoje teritorijoje, grupelėmis maždaug po 14 auklėtinių gyvenę vaikai nuo šiol turi savo namus, kuriuose jaučiasi tikrais šeimininkais. Jie yra visaverčiai bendruomenės nariai. Gera matyti, kad kauniečiai kaimynystėje įsikūrusius vaikus sutiko išties svetingai. Vadinasi, mūsų miestas ir jo žmonės veikia išvien, siekdami tų pačių tikslų", - teigė Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Anot vicemerės, uždaromi vaikų globos namai ir į butus persikeliantys vaikai - dalis viso darbo šioje srityje. Miestas vis labiau skatina vaikų globą, plečia profesionalių globėjų gretas bei tobulina socialines paslaugas. Tačiau svarbu ne tik rūpintis globos įstaigų auklėtiniais, bet apskritai imtis prevencijos dirbant su šeimomis, kad vaikai į globą nepatektų.

Įvairiuose Kauno miesto rajonuose butuose įsikūrę vaikai aktyviai prisideda prie namų ruošos darbų - gamina valgyti, skalbiasi, tvarkosi kambarius. Apsigyvenę su broliais ir seserimis, po du viename kambaryje, naujakuriai atrado daugiau motyvacijos mokytis. Vaikų globos namų „Atžalynas" laikinoji vadovė Elena Trimonienė patikino, kad pokyčiai pozityviai nuteikė ir daugelį darbuotojų.

Ministro L. Kukuraičio teigimu, ištuštėjusias globos įstaigas galima pritaikyti paslaugų šeimoms, vaikams bei jaunimui teikimui. Tačiau, kam konkrečiai, spręs pačios savivaldybės ar kiti tokių įstaigų steigėjai.

Į ištuštėjusį „Atžalyno" pastatą svarstoma perkelti specialiąją mokyklą neįgaliesiems, kurios auklėtiniai dabar mokosi Apuolės gatvėje. Neįgalių vaikų reikmėms šiuo metu panaudojama tik pusė turimų patalpų ploto. Daug statinių jau seni, reikalauja nepigaus remonto.

Tiesa, įstaigos Apuolės gatvėje teritorija nemaža - apie 5 ha. Kauno mero V. Matijošaičio nuomone, kai neįgaliųjų mokykla bus perkelta į buvusį „Atžalyno" pastatą (prieš tai jį suremontavus), savivaldybė spręs dėl atlaisvinto turto pardavimo. „Vieta ten labai gera, vaizdinga. Senus, menkaverčius pastatus nugriovus, čia galima statyti naujus namus, gyvenamosios ar kitokios paskirties. Spręs investuotojai", - sakė Kauno meras.