A.Lukašenkos teigimu, dėl ginkluotų provokacijų rengimo sulaikyta kelios dešimtys asmenų.

„Stovyklos buvo įrengtos Ukrainoje ir, regis, Lietuvoje ar Lenkijoje. Negaliu tvirtai pasakyti – kažkur ten. Pinigai keliavo per Lenkiją ir Lietuvą“, – Mogiliove pareiškė A.Lukašenka. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

„Sulaikėme jau kelias dešimtis (įtariamųjų), kurie treniravosi stovyklose su ginklais. Beje, viena ir stovyklų buvo Bobruisko ir Asipavičų rajone, – sakė jis. – Faktiškai prieš kelias valandas sulaikėme porą dešimčių kovotojų, rengusių ginkluotą provokaciją.“

Prezidentas pažadėjo, kad apie šį faktą visuomenei bus pateikta išsamios informacijos.

Jis taip pateikė detalių, kaip teisėsaugai pavyko sužinoti apie šį sąmokslą.

„Ačiū, kad esame baltarusių – tikrų baltarusių – kurie, būdami užsienyje, Europos Sąjungoje, mus perspėjo. Viena moteris atėjo į atstovybę ir perspėjo, parašė oficialų laišką: rengiama provokacija. Pradėjome aiškinti. Ir iš tikrųjų paaiškėjo labai įdomių dalykų“, – sakė A.Lukašenka.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad šiuo metu vykdomas nuodugnus tyrimas, iš kur buvo gaunami pinigai, kas vykdė mokymus ir iš kokių šalių yra atvykę su šiuo sąmokslu siejami asmenys.

Prezidentas pabrėžė, kad Baltarusija visada bus pasiruošusi užkardyti bet kokią neteisėtą veiklą ir „banditizmą“. „Baltarusiai nori gyventi ramiai ir auginti vaikus. Šis karas niekam nereikalingas, ir aš negaliu jo leisti. Jeigu prireiks – eisiu pirmoje gretoje su visais artimaisiais ir giminaičiais. Tačiau niekam neleisim išniekinti šalies“, – teigė jis.

A.Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad opozicija, finansuojama Vakarų šalių fondų ir palaikoma jų specialiųjų tarnybų, kursto įtampą Baltarusijoje.

„Mums vis didesnį nerimą kelia mėginimai šiuolaikinėmis kovos, priešpriešos priemonėmis eskaluoti padėtį Baltarusijoje ir vykdyti prieš ją atitinkamus veiksmus. Turimos omenyje mūsų „penktosios kolonos“ pastangos didinti įtampą Baltarusijoje, padedant ... į užsienį pabėgusiems niekšams, finansuojamiems Vakarų fondų ir remiamiems Vakarų specialiųjų tarnybų vadovybės“, – sakė jis.

L. Linkevičius vadina pramanais

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius iš piršto laužtais prasimanymais vadina Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pareiškimą, kad Lietuvoje galėjo būti rengiami ginkluoti provokatoriai.

„Norėtųsi iš valstybės vadovo girdėti pagrįstus pareiškimus. Šiuo atveju tai iš piršto laužti prasimanymai“, – BNS antradienį sakė ministras.

L.Linkevičius paragino Baltarusijos valdžią dėl įtemptos situacijos šalyje nustoti dirbtinai ieškoti priešų užsienyje ir viduje.

Jis sakė, kad Lietuva atidžiai stebi Baltarusijoje vykdomus sulaikymus, ragina laikytis tarptautinių įsipareigojimų, gerbti žmogaus teises, laikytis teisinės valstybės principų, nes nuo to priklausys Minsko santykiai su ES.

„Netolimoje praeityje matėme pozityvių ženklų, norėtume, kad situacija nepakryptų į blogą pusę. Tikimės, kad negrįšime į situaciją, kai Baltarusijoje buvo politiniai kaliniai“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Seimo NSGK pirmininkas V.Bakas apie A.Lukašenkos pareiškimą: visiška nesąmonė

Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenos pareiškimai apie tariamai Lietuvoje rengtus kovotojus provokacijoms Baltarusijoje organizuoti – visiška nesąmonė, neturinti nieko bendro su tiesa, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

„Tai yra visiška nesąmonė. Bent jau aš tokios informacijos ir mūsų specialiosios tarnybos, kad būtų rengiami (provokatoriai), neturi ir to negalėjo būti“, – BNS antradienį sakė V.Bakas.

Anot jo, pastarieji autoritarinės Baltarusijos vadovo svarstymai apie Ukrainoje, Lietuvoje ar Lenkijoje neva rengtus smogikus, gali būti patiriamo Rusijos spaudimo, taip pat vidinės įtampos šalyje išraiška.

„Akivaizdu, kad A.Lukašenka pats yra tam tikroje politinėje krizėje, nes iš tiesų Rusija spaudžia Baltarusiją vykdyti savo tariamus ar tikrus įsipareigojimus apmokėti skolas už naftą, kita vertus, yra problemų šios valstybės su ekonomika. Tai yra autoritarinė valstybė, A.Lukašenka bando laviruoti tarp Rytų ir Vakarų. Tai gali būti to blaškymosi ar vidinės įtampos, kuri yra ten, nes kaip žinome, žmonės protestuoja, pasekmė“, – kalbėjo V.Bakas.

„Gali būti, kad tai gali būti emocinė reakcija, gali būti, kad tai provokacija, bet tikrai tai nieko bendro neturi su tiesa“, – pabrėžė Seimo NSGK pirmininkas.

Surado penktąją koloną

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka kovo 21 dieną apkaltino Vakarų žvalgybos agentūras remiant šalies vadinamąją penktąją koloną, kuri kursto neramumus ir kelia grėsmę šalies stabilumui.

Pastarosiomis savaitėmis į Baltarusijos miestų gatves išėjo tūkstančiai žmonių, kurie protestavo prieš prieštaringai vertinamą darbo įstatymą. Tai buvo didžiausios antivyriausybinės demonstracijos Baltarusijoje pastaraisiais metais.

A.Lukašenkos teigimu, „Vakarų saugumo agentūros valdomos lėšos iš Vakarų“ nukreiptos „kurstyti neramumus Baltarusijoje“. Tai daroma remiant „chuliganus“, kurie destabilizuoja padėtį, skelbia Baltarusijos naujienų agentūros.

Baltarusijos prezidentas pažadėjo, kad jo valdžia neabejotinai imsis priemonių.

„Mes su tuo susitvarkysime. Tai ne problema“, – pareiškė prezidentas ir pridūrė, kad neramumai šalies viduje jam svarbesni nei NATO pajėgų dislokavimo netoliese sienos su Baltarusija faktas.

Į gatves einantys šalies žmonės nepatenkinti Baltarusijos valdžios planais apmokestinti vadinamuosius „socialinius parazitus“ – nedirbančius žmones. Protestai nesiliauja, nors A. Lukašenka ir nusprendė įstatymą atidėti.

Nuo kovo 1 dienos buvo sulaikyta daugiau nei 150 protestuotojų.

A.Lukašenka, kuris Baltarusiją valdo jau daugiau nei du dešimtmečius, nuo 1994 metų, kai atėjo į valdžią, ėmėsi tildyti tiek šalies opoziciją, tiek žiniasklaidą.