Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (Panevėžio RAAD) Kupiškio rajono agentūros aplinkosaugininkai nustatė, jog Danielius Kuprys 2015 metais Kupiškio rajono savivaldybės teritorijoje, Buožių geologiniame draustinyje išsinuomotame valstybinės žemės sklype be leidimo iškirto keliasdešimt saugomų medžių.

Aplinkosaugininkų sprendimą D. Kuprys apskundė teismui, įsisiūbavo teisminiai procesai, kurie truko kurį laiką. Tačiau šių metų pradžioje Aukščiausiasis teismas nustatė, jog bauda NŽT vadovui paskirta pagrįstai, o medžiai buvo iškirsti neteisėtai.

Žala gali siekti keliolika tūkstančių eurų

Panevėžio RAAD Kupiškio rajono agentūros vedėja Vita Stančikienė DELFI patvirtino, kad yra laimėtas teisminis ginčas prieš NŽT vadovą. Aplinkosaugininkės teigimu, paskaičiuota žala aplinkai, kurią reikės kompensuoti, gali siekti ir keliolika tūkstančių eurų.

Danielius Kuprys, foto: NŽT

„Buožių geologiniam draustinyje buvo iškirsti medžiai, kai kurie medžiai buvo saugotini, kai kurie nesaugotini, jie ten viską plynai iškirto ir teismas pripažino, kad saugotinus medžius jis neteisėtai kirto.

Už tai yra ir bauda, ir žala gamtai bus teikiama. Kažkur apie 16 tūkstančių yra paskaičiuota žala“, - kalbėjo V. Stančikienė.

Pasak pašnekovės, įsisuko ilga teismų karuselė: „Pirmiausiai mūsų nutarimą jis apskundė Kupiškio rajono apylinkės teismui, teismas mūsų nutarimą panaikino. Tačiau departamentas su tuo nesutiko, nes tikrai yra pažeidimas. Todėl buvo kreiptasi į Panevėžio apygardos teismą, jis paliko galioti mūsų nutarimą. Galiausiai D. Kuprys mūsų nutarimą skundė Aukščiausiajam teismui, jis taip pat paliko galioti mūsų nutarimą ir sprendimas jau nebegali būti skundžiamas.“

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aušrinė Lisauskienė DELFI perdavė direktoriaus atsisakymą komentuoti situaciją.

„Nacionalinės žemės tarnybos direktorius D. Kuprys susilaiko nuo komentaro dėl iškirstų medžių, nenorėdamas pakenkti tyrimui“, - rašoma komentare.

Ministerijoje vyksta tarnybinis patikrinimas

DELFI primena, kad šiuo metu verda aršios diskusijos dėl NŽT pertvarkos, prieš NŽT vadovą yra pradėti tarnybiniai tyrimai. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pareiškė nepasitikintis Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovu, tačiau šis pats teigė, kad trauktis iš pareigų neketina.

Bronius Markauskas

Žemės ūkio ministerijoje vyksta du tarnybiniai tyrimai dėl D. Kuprio veiklos, įtariant, kad jis galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, išsinuomodamas valstybinę žemę.

Vienas tyrimas pradėtas dėl Antikorupcijos komisijos praėjusių metų gruodžio pabaigoje pateiktos informacijos dėl D. Kuprio neapmokėtų sąskaitų už žemės sklypų formavimą. Ministerija, vasario pabaigoje baigusi pirminį D. Kuprio veiklos tyrimą, nerado pažeidimų, tačiau Vyriausioji tarnybinė etikos komisija (VTEK) rekomendavo tyrimą atnaujinti ir praplėsti.

Antras patikinimas inicijuotas kovo pradžioje ir jį ministerija ketina baigti iki mėnesio pabaigos.