"Matyt, Migracijos departamentas elgiasi pagal teisės aktų reikalavimus ir kitokio sprendimo negali priimti. Teismų sprendimai teisinio reguliavimo nepakeičia. Reikia surasti tokį sprendimą, kur vieną kartą galėtume padėti tašką. Asmeniškai, kaip Seimo narys, būčiau už tai", - per Vyriausybės valandą Seime ketvirtadienį kalbėjo Premjeras, parlamentarės Monikos Navickienės paklaustas, ar palaikytų iniciatyvą įteisinti trijų raidžių - "q", "w","x" - rašybą varduose ir pavardėse.

Seimo narė pavadino absurdiška situacija, kai netgi po teismo sprendimų piliečiai negali įrašyti į dokumentus vardo ar pavardės ir originalia forma.

"Ar nėra absurdiška: teismas priima sprendimą, kad žmonėms reikia išduoti pasą su dviem įrašais (originalo kalba ir sulietuvinta asmenvardžio forma - ELTA), o jie grįžta iš Migracijos departamento gavę imperatyvų nurodymą susilietuvinti savo pavardę?" - klausė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos atstovė M. Navickienė.

Kaip žinoma, kad kovo 7 dieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą dėl "w" rašybos Lietuvos asmens tapatybės kortelėje ir pase Wardyn (Vardyn) byloje. Teismas nusprendė, kad minėta pavardė tiek Lietuvos pase, tiek Lietuvos asmens tapatybės kortelėje privalo būti užrašyta ir originalia, ir lietuviška forma. Analogišką sprendimą teismas priėmė tądien ir Pauwels (Pauvels) byloje. VšĮ "Europos žmogaus teisių fondas" tuomet pastebėjo, kad dabartinė asmens dokumentų išdavimo tvarka neužtikrina teismų sprendimo vykdymo ir toliau kelia problemų pareiškėjams.