Aplinkos ministerija siūlo vietoj dabar esančių 42-ių miškų urėdijų sukurti vieną įmonę su 25 padaliniais regionuose. Skelbiama, kad reformos metus bus atleidžiama iki 400 žmonių, tačiau ne miškuose dirbančių darbuotojų, o urėdų, buhalterių ir kitų administracijos darbuotojų. Tačiau ministrui pristatyti projekto Seimo nariai neleido.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis paprašė atidėti miškų įstatymo pataisų pateikimą. Seimo nariai tam pritarė.

Prieš pertvarkos Seimui pristatymo atidėjimą balsavo 62 Seimo nariai, susilaikė 6, o už - 28. Pastarųjų balsų užteko, kad Miškų įstatymo pataisos būtų Seimui pristatytos vėliau.

„Esu nustebinta kritika ministro atžvilgiu. Jis būtų viską papunkčiui pristatęs. Ne vienas ministras taip yra pristatęs įstatymo projektus. Nesuprantu, ko čia visi pasipiktino“, - stebėjosi konservatorė Irena Degutienė.

Jai antrino ir konservatorius Tadas Langaitis: „Apgailėtinas teisingumo spjūvis visuomenei į veidą, žmonės susirinko, iš visos Lietuvos suvažiavo, turėtų graužti sąžinė.“

Tuomet „valstietė“ Rima Baškienė užsiminė, kad gal ne visi Seimo nariai suprato, už ką balsuoja ir paprašė perbalsuoti: „Ne visi Seimo nariai suprato, už ką balsuoja. Prašau perbalsuoti, gal Dievas apšvies mūsų protą ir galėsime dirbti toliau.“

Tačiau Seimo nariai vis tiek nusprendė klausimą atidėti.

Klausimo atidėjimą vieningai palaikė socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos. Taip pat keli kitų frakcijų nariai, pavyzdžiui keli konservatoriai: Rimantas Jonas Dagys ir Paulius Saudargas. Bei LVŽS narys Darius Kaminskas.

Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA.

Prie Seimo piketuoja miškininkai

Prie Seimo suvažiavo miškininkai bei urėdai, kurie rengė protestą, degino vėlinių žvakutes ir laikė plakatus, kurie ragino rūpintis darbuotojais bei neprivatizuoti Lietuvos miškų.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos vadovė Inga Ruginienė DELFI teigė, kad nenori, jog būtų proteguojamas tik vienas variantas.

„Mūsų protesto akcija šiandien vyksta dėl to, kad yra teikimas Miškų įstatymo pataisų. Mes pasisakome už tai, kad nebūtų proteguojamas vienas variantas, kad būtų svarstomi keli įstatymo variantai“, - kalbėjo I. Ruginienė.

Piketo organizatorė teigė, kad nori diskusijos: „Šiandien valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas pasakė, kad bus svarstomas tik vienas variantas ir už kitus jie nėra pasirengę balsuoti. Demokratinėje valstybėje taip negali būti. Mes norime, kad būtų susėsta prie vieno stalo ir išdiskutuota. Reikia kalbėti apie tai, kuris variantas bus geresnis darbuotojams.“

K. Navickas: tai yra demokratijos atspindys

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigė, kad piketai yra normalus dalykas. Jis pakartojo, kad reformos tikslas yra tas, jog valstybės įmonės būtų valdomos efektyviau ir būtų didesnė grąža visuomenei.

Kęstutis Navickas

„Viskas gerai, tai yra demokratijos atspindys“, - apie miškininkų piketą kalbėjo K. Navickas.

Paklaustas, kaip vertina tai, kad Seimo nariai neleido net pristatyti projekto, ministras teigė, kad tai normali procedūra: „Buvo tikrai emocinė skaidrė, tokį tikslą aš ir turėjau. Atidėjimas yra procedūrų procesas ir jį vertinu labai normaliai.“