O pati G. Kildišienė, nors esą net artimiausiems kolegoms dingusi iš akiračio ir jau antras mėnuo negeba sušaukti reikalaujamo skyriaus susirinkimo, ir toliau tebėra teisėta jo vadovė.

Panevėžio mero patarėju prieš beveik keturis mėnesius paskirtas buvęs banko darbuotojas valstietis Deividas Labanavičius tvirtina pats inicijavęs rinkti parašus dėl partijos bičiulių Tomo Joso ir Linos Kazokienės pasisakymų žiniasklaidoje, neva suteršusių valstiečių vardą.

„Mano ir skyriaus narių, dedančių parašus, yra noras sužinoti, ar tik mums atrodo, jog jie blogai pasielgė, ar taip galvoja ir partijos Etikos ir procedūrų komisija. Mus reikia žinoti, ar savo viešais pasisakymais jie nenusižengė partijos įstatams“, – „Sekundei“ teigė D. Labanavičius.

Skyriuje jis laikomas dešiniąja G. Kildišienės ranka – yra pirmininkės pavaduotojas.

Anot jo, kreipimąsi į valstiečių etikos prievaizdus per keletą dienų pasirašė dešimt iš kelių dešimčių skyriaus narių. T. Joso ir L. Kazokienės bendravimo su žiniasklaida klausimas, pasak D. Labanavičiaus, vėliau bus aptariamas ir skyriaus susirinkime.

„Kad ateityje žinotume, kaip elgtis“, – aiškino D. Labanavičius.

Atvertė valstiečių kortas

T. Josas ir L. Kazokienė į partijos bendražygių nemalonę pateko po to, kai Seime kilus skandalui dėl G. Kildišienės vairuojamo ir jos mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamo visureigio, jiedu prabilo ir apie kitus šios partijoje įtakingos moters abejotinus sprendimus.

T. Josas neslėpė, kad G. Kildišienės vadovavimas skyriui buvo autokratinis, kėlė chaosą, o susirinkimai neteisėti. Anot politiko, į dar lapkritį G. Kildišienės sušauktą skyriaus visuotinį susirinkimą nebuvo pakviesta mažiausiai vienuolika jo narių, tai esą pažeidė partijos įstatus. Keletas net buvo už akių pašalinti iš valstiečių gretų.

T. Josas viešai dėstė nuomonę, kad tokios partinės bausmės žmonės veikiausiai sulaukė už tai, jog nesutiko su kolegės L. Kazokienės atleidimu iš Panevėžio mero patarėjų. Būrelį Panevėžio valstiečių papiktino, kad į mokslų daktaro laipsnį ir dėstytojos patirtį turinčios L. Kazokienės vietą merui patarinėti švietimo klausimais G. Kildišienė delegavo bankininką.

T. Josas tokį skyriaus pirmininkės sprendimą viešai kritikavo ir nė neslėpė abejojantis tokio patarėjo kompetencija.

„D. Labanavičius su švietimu bendra turi tik tiek, kad baigė mokyklą“, – tiesmukai rėžė T. Josas.

Bandydami bičiulę apginti nuo jos karjerą Savivaldybėje nutraukusios G. Kildišienės nemalonės, keletas skyriaus narių netgi pareikalavo, kad pirmininkė pasiaiškintų, tačiau argumentų neišgirdo.

Maža to, T. Josas viešai aiškino G. Kildišienę nusipelnius griežčiausios politinės bausmės – šalinti iš LVŽS.

„Ne vieną Panevėžio skyrių, visą sąjungą apjuokė prieš Lietuvą. Panevėžyje su savo pavaldiniais skyriaus nariais elgėsi kaip su baudžiauninkais – apibardavo, išvarydavo. Visiškai nesiskaitė su žmonėmis“, – valstiečių užkulisius visuomenei praskleidė politikas.

Laukia bausmės

Dėl tokių pasisakymų parašus renkantis D. Labanavičius įsitikinęs, jog skyriaus šiukšles išnešę į viešumą kolegos pasielgė neetiškai.

„Prieš viešai kalbant, tokius dalykus reikia aptarti su skyriaus nariais. Ne tik pats elgesys – kreipimasis į žiniasklaidą, bet neigiami pasisakymai buvo įžeidžiantys pirmininkę ir žeminantys skyriaus vardą“, – mano G. Kildišienės pavaduotojas.

Anot jo, į partijos Etikos ir procedūrų komisiją kreiptasi nenorint „priimti vienašališkų sprendimų“.

„Reikia išklausyti visas puses – ir jų, mūsų, ir LVŽS, o tada priimti sprendimą. Koks jis bus – įspėjimas, narystės suspendavimas ar kitas, sunku iš anksto spręsti“, – teigė D. Labanavičius.

Nors su žiniasklaida bendravusių valstiečių elgesys, anot jo, bus svarstomas skyriaus susirinkime, tačiau kada šis vyks, D. Labanavičius ir pats nežino.

Bene prieš porą mėnesių partijos valdyba įpareigojo LVŽS pirmininko pavaduotoją parlamentarą Kęstutį Mažeiką sušaukti Panevėžio skyriaus susirinkimą ir išspręsti G. Kildišienės tolesnio vadovavimo klausimą, bet seimūnas lig šiol to nesugebėjo padaryti.

D. Labanavičius aiškina, esą susirinkimą surengti nusiteikę ir patys skyriaus nariai, tačiau laukia etikos sargų atsakymo dėl T. Joso ir L. Kazokienės.

„Gal ir pati pirmininkė iki to laiko atsiras. Būtų idealiausia, jei susirinkimą pati G. Kildišienė sušauktų“, – pražuvėlės laukia pavaduotojas.

D. Labanavičius tikina, esą susisiekti su pirmininke jam nesiseka, ir negirdėjęs, kad kam būtų pavykę.

Tikėjosi kolegoms atmerkti akis

Partijos bičiulių nemalonę užsitraukęs valstietis T. Josas teigia girdėjęs, jog D. Labanavičiui nesutinkantieji pasirašyti yra „truputį pabarami“. Jis pats tvirtina ir dabar manantis, kad buvo negarbinga mokslų daktarės laipsnį turinčią L. Kazokienę išstumti iš mero patarėjos švietimo klausimais pareigų, kad į šią vietą atsisėstų D. Labanavičius.

„Visi švietimo specialistai, su kuriais man yra tekę kalbėtis, L. Kazokienės darbu buvo patenkinti ir tvirtino, kad žmogaus, kuris taip suprastų jų reikalus, nebuvo turėję“, – „Sekundei“ teigė T. Josas.

Kaltinimus apšmeižus partijos bičiulius ir išnešus skyriaus šiukšles į viešumą T. Josas atremia teigdamas, jog norėjęs ne pakenkti, o atvirkščiai – atmerkti valstiečiams akis.

„Nematau, kad būčiau ką įžeidęs. Kaip tik noriu padaryti Panevėžio skyrių normalų, tvirtą, kuris laikosi įstatų. Kad nebūtų jame vienasmenių ir slaptų sprendimų“, – aiškina politikas.

Etikos ir procedūrų komisijos galimas kraštutinis sprendimas pašalinti nepaklusniuosius iš partijos, anot T. Joso, jo negąsdina. Politikas tvirtina ir pats svarstantis žengti tokį žingsnį, jei situacija skyriuje nesikeis. Kol kas jį pas valstiečius laiko kaltė prieš būrį bičiulių, už akių pašalintų iš partijos.

„Negaliu išeiti neišsprendęs klausimo tų žmonių, kurie pas valstiečius atėjo kartu su manimi iš Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos ir neteisėtai buvo pašalinti“, – sako T. Josas.

Suveikė asmeniniai ryšiai

Mero patarėjos vietą praradusi, bet netrukus laimėjusi konkursą į Panevėžio savivaldybės Socialinių paslaugų centro direktorės pareigas Lina Kazokienė tikina esanti nustebinta parašus dėl jos renkančių kolegų.

„Nuo kada demokratinėje valstybėje negalima reikšti savo nuomonės?“ – klausia valstietė.

Jai keista, kad parašų rinkimo iniciatoriumi prisistatantis D. Labanavičius su ja net nekalbėjęs dėl neva skyrių apjuodinusių pareiškimų. Tačiau labiausiai L. Kazokienei nesuprantama, kodėl toks ažiotažas sukeltas, jei ji niekada neaptarinėjusi G. Kildišienės asmeninio gyvenimo detalių, o tik vertinusi jos, kaip skyriaus pirmininkės, darbą.

„Juolab kad mano pasisakymai buvo susiję ne su partija, o su vienu asmeniu – G. Kildišiene?“ – sako valstietė.

Moteris tikina nejaučianti nuoskaudos dėl to, kad buvusi išstumta iš mero patarėjų. Anot jos, žinią, kad teks užleisti šią vietą, pirmiausia išgirdusi iš aplinkinių, o dar tą patį vakarą sulaukusi paties partijos pirmininko Ramūno Karbauskio skambučio.

„Pirmininkas išdėstė prašymą atlaisvinti patarėjos poziciją, nes neva toks partijos tarybos sprendimas. Nors su juo nebuvau supažindinta, supratau, kad nėra prasmės eikvoti energiją ginčams“, – teigė L. Kazokienė.

Klausimų, kodėl po beveik poros metų pasirodė netinkama tokioms pareigoms, jai nekyla.

„Nebuvo nuostabu, kad į mano vietą atėjo D. Labanavičius. Žinojau, kad jo žmona su G. Kildišiene draugės“, – pripažino valstietė.