Komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė pranešė, kad toks kreipimasis Seimui bus pristatytas ketvirtadienį.

Etikos sargų nuomone, yra pakankamai medžiagos pradėti apkaltą K.Pūkui.

Toks sprendimas priimtas vienbalsiai, bendru sutarimu.

„Pirmiausia Seimo narys pažeidė ne pagal vieną punktą Seimo nario moralės etikos kodeksą. Jis galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją, taip pat manau, kad ne pagal vieną punktą sulaužė priesaiką, ir yra įtarimų, kad padarė nusikaltimą dėl seksualinio priekabiavimo, kuris užfiksuotas akivaizdžiai“, – trečiadienį per Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį sakė jos vicepirmininkas „valstietis“ Justas Džiugelis.

„Turėtume kaip Etikos ir procedūrų komisija parodyti principingą poziciją ir eiti tuo keliu, kad būtų taikoma apkalta“, – teigė jis.

K. Pūkas: atskirkite provokatores

K. Pūkas žurnalistams sakė dėl šios istorijos planuojantis kreiptis į teisėsaugą, kad ši išsiaiškintų, kur jis padarė bent mažiausius pažeidimus.

„Mandatą aš kol kas turiu. Jūs norit atimti? Galiu atiduoti“, – piktinosi politikas.

Paklaustas, ar neįžvelgia savo kaltės, K. Pūkas kreipėsi į žurnalistus, klausdamas, ar jie mato jo kaltę.

„Tai prašome ir nutilti“, – atšovė jis, pastebėjus, kad ši kol kas neįrodyta, bet vis girdėti nauji merginų pasakojimai.

Politikas tikino nesusitikęs su komisija, esą jo niekas nekvietė, neprašė pasiaiškinti.

„Apie ką šnekate – provokatores ar žmones, kuriuos buvau pakvietęs į darbą? Atskirkite du dalykus. Tie žmonės, kurie buvo atėję, tikrai nekalti, normalūs“, – kalbėjo K. Pūkas.

Jo teigimu, nė viena buvusi pokalbyje dėl darbo viešai nesakė, kad jai buvo siūloma į miegamąjį, lovą atsigulti.

„Aš tikrai nesiūliau. Žiūrėkite, ką provokuoja, galite karpyti, ką nori. Pakvieskite tas moteris, kurias aš buvau pakvietęs į darbą, atsistokime, pasišnekėkime. Ateina provokatorius ir „daro“ frazes, o Jūs karpote ir dėliojate“, – žurnalistus kurstymu kaltino jis.

Diskredituoja Seimą

Liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad K.Pūko elgesys diskredituoja ne tik jį patį, bet ir visą instituciją.

„Seimo nariai, mes visi turime prisiekti prieš tapdami Seimo nariais, priesaikos tekstas pasako, kad turime vykdyti ir gerbti Konstituciją (...) Mano manymu, Konstitucija pasako, kad negalime žeminti kito žmogaus orumo“, – teigė ji.

Konservatorius Antanas Matulas net suabejojo, ar K.Pūkas yra sveikas, anot jo, reikėtų patikrinti parlamentaro sveikatą.

„Man tik kaip medikui kyla abejonių, ar nereikėtų pasiūlyti patikrinti jo sveikatą. Kai kurios jo kalbos – ties ligos riba. Jeigu tai liga, tai yra nebaudžiama, tai reikia gydyti“, – per Etikos ir procedūrų komisijos posėdį kalbėjo A.Matulas.

Apeliavo ir į Seimo nario K.Pūko vaikystę, šeiminį gyvenimą

Vienintelis Etikos ir procedūrų komisijos narys „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava užstojo buvusį savo frakcijos narį. Jis tvirtino smerkiantis K.Pūko elgesį, tačiau ragino „žmogui duoti šansą pasitaisyti“. Jis tikino, kad galioja nekaltumo prezumpcija ir svarstė, jog informacija apie galimą K.Pūko seksualinį priekabiavimą galėjo būti ištraukta iš konteksto, parlamentaras galėjo būti išprovokuotas.

„Bet aš norėčiau pasakyti ir prisiminti truputį istoriją iš platesnio gyvenimo, iš Amerikos. Bilas Klintonas ir stažuotoja Monika Levinski. Jų atvejis, šiandien mes pagal tą turėme iki gyvos galvos pasodinti mūsų Pūką, jeigu tai būtų atsitikę, neduok Dieve, Lietuvoje. Šiandien gi mes nematome tokių aiškių priekabiavimo atvejų, aš tiesiog nežinau, nebuvo prievartos, nebuvo keiksmažodžių, nebuvo net prisilietimo prie tų moterų, buvo tik žodžiai, kurių aš niekaip nepateisinu. Buvo atsiprašymas, žmogus atsiprašė, kiek sugebėjo“, – kalbėjo A.Dumbrava.

Jis apeliavo ir į Seimo nario K.Pūko vaikystę, šeiminį gyvenimą.

„Žmogaus vaikystė, jis užaugęs vaikų globos namuose, irgi galbūt tam tikrą tendenciją turi. Dešimt vaikų, visi išlaikomi. Žmogus tvarkosi. (...) Jis didžiulį smūgį turi. Mes sėdime šalia (Seimo salėje – BNS), jis kalba, kalba apie tai nuolatos. Gal tai būtų jam pamoka“, – teigė „tvarkietis“.

„Gavėnios laikotarpis galų gale“, – argumentavo A.Dumbrava.

Pasak jo, nuo K.Pūko galbūt nukentėjusios merginos dar nesikreipė į teisėsaugą. „Tvarkietis“ teigė, kad apkaltos pradėjimas gali būti suprastas kaip spaudimas moterims kreiptis į teisėsaugą.

Į tai reagavęs Seimo narys Bronius Matelis tvirtino, kad A.Dumbravos kalba priminė baudžiavos laikos, kai moterys buvo visuomet kaltos. „Valstietė“ Aušra Papirtienė replikavo, kad Seimas – ne reabilitacijos klinika.

K.Pūką grupė merginų apkaltino seksualiniu priekabiavimu. Parlamentaras kaltinimus neigia, nors moterų viešai atsiprašė. „Info TV“ pranešė, kad į televiziją kreipėsi vilnietė, kuri teigia pokalbyje dėl parlamentaro padėjėjos darbo sulaukusi K.Pūko siūlymo apsilankyti jo kambaryje Seimo viešbutyje, apžiūrėti miegamąjį ir pareiškimų, „kaip būtų smagu pasivolioti miegamojo lovoje“. Vilnietė pasakojo per pirmąjį pokalbį sulaukusi komentarų apie savo krūtinę ir kitų nederamų užuominų.

Seimo Moterų grupė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama išnagrinėti parlamentaro elgesį ir įvertinti apkaltos procedūros galimybę. Pasak grupės vadovės Aušrinės Armonaitės, K.Pūkui nepriėmus sprendimo atsisakyti mandato ar apkaltos klausimui nesulaukus paramos Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, procedūra gali būti inicijuojama atskirų parlamentarų iniciatyva.

Piketas prie Seimo

Trečiadienį prie Seimo surengtas maždaug 15 žmonių piketas dėl K.Pūko elgesio.

„Seksualiniams serijiniams masiniams priekabiautojams Seime ne vieta, nes Seimas turi būti tokia institucija, kuria atstovauja piliečių interesams ir demokratinėms vertybėms, o seksualinis priekabiavimas yra nusikaltimas. Nusikaltimas, kuris Lietuvoje yra pasiekęs pandeminį mąstą. 35 proc. Lietuvos moterų teigia patyrusios seksualinį priekabiavimą, 38 proc. vyrų mano, kad nėra būtinybės bausti vyrus, kurie nederamai liečia savo koleges ar kaip nors komentuoja. Vadinasi, tas nusikaltimas turi viešą reikšmę“, – kalbėjo pikete dalyvavusi Margarita Jankauskaitė.

Seimo narė Aušrinė Armonaitė teigė, kad artimiausiu metu į prokuratūrą turėtų kreiptis kelios nuo K.Pūko elgesio nukentėjusios moterys. Anot parlamentarės, jos skundžiasi ne tik dėl seksualinio priekabiavimo, bet „dėl daugybės galimų teisės pažeidimų“.

„Tai buvo jo elgesio sistema, kurią jis atsinešė ir į Seimą“, – tvirtino liberalė.

K.Pūkas į Seimą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą.