„Visai Lietuvai nesuvokiama. Nežinau, kaip mamai reikia jaustis, jei mes, iš pašalies, negalime suprasti, kaip tokie dalykai vyksta. Nužmogėjimas kažkoks, nesusivaldymas“, – kalbėjo plungiškė, nešina baltomis gėlėmis.

Ji neslėpė pykčio, kad kartais Lietuvoje pasitikima ir tais, kuriais nereikėtų.

„Mano nuomonė tokia – jei žmonės nuteisiami vieną, kitą kartą, jie turi nebeišeiti į laisvę. Jie turėtų būti izoliuoti nuo visuomenės, kad tokių dalykų nenutiktų. Žmogus, viską pasiekęs, sukūręs gyvenimą, galėjo skleisti gėrį, o turi išeiti. Ateis laikas, kiekvienas išeisim, bet ne tokio amžiaus“, – ašarų nė nebeslėpė moteris.

Kad širdį labai skauda, pripažino ir Aleksandras. Vyras dirbo „Plungės lagūnoje“ – šios įmonės savininkas yra I. Strazdauskaitės vaikino tėvas.

„Ne tas žodis, kaip skaudu yra. Skausmo metas. Nesuprantami dalykai, tokie žvėriškumai“, – sunkiai žodžius rinko vyras.

Aleksandro teigimu, vaikino šeima buvo pasiturinti, pinigų jiems tikrai netrūko, tačiau žudyti dėl turtų – jam protu nesuvokiama.

Pinigų šeimai niekada netrūko

„Pažinojau vaikino senelį, šalia mūsų gyveno. Didelė jų giminė čia. Tas berniukas – jauniausias sūnus, nelabai jo jau žinojau, nes, kol augo, iš Plungės išvažiavusi buvau. Turtinga šeima visą laiką buvo. Aš atsimenu, nuo nepriklausomybės senelis jau įsisteigė firmą Rietave. Iš pradžių benzinas, paskui mediena, statybos...Mašinos geros visada“, – DELFI pasakojo sutikta vyresnio amžiaus plungiškė.

Kartu su drauge prie gedulo namų stovėjusi moteris nedrįso užeiti į vidų.

„Vaikino tėvas namą didelį buvo pasistatęs, bet paskui pamatė, kad vaikai greičiausiai negyvens, tai pasistatė kitą – kompaktišką, vieno aukšto, o pirmąjį pardavinėjo. Man atrodo, kad tas vaikinas su panele šiek tiek gyveno ten, paskui į Vilnių pas brolį išvažiavo“, – su šeima supažindino pašnekovė.

Tėvai – paprasti žmonės

Moteris ėmė graudintis, kad mergina dar galėjo gyventi ir gyventi – ir mokslus baigė, ir šeimą kūrė.

„Merginos aš nepažinojau. Na, iš matymo tik mamą žinojau. Pradinių klasių mokytoja ji, tėtis su santechnika dirbo, virindavo. Paprasti žmonės atrodė“, – tikino ji.

Tad ir 10 tūkst. eurų suma, kurią siūlė I. Strazdauskaitės mama už žinias apie dukrą, kai ši buvo laikoma dingusia, šeimai reikšminga, patikino moteris. Tiesa, ši tuoj pridūrė, kad greičiausiai vaikino tėvai būtų prisidėję, gal ir kiti plungiškiai būtų padėję, nes visus istorija nepaprastai sukrėtė.

Merginos mamą gyrė už gerumą

Vienas DELFI sutiktas vaikinas pats prisipažino mokęsis pas I. Strazdauskaitės mamą. Tiesa, tik pirmąsias keturias klases.

„Gera mokytoja buvo. Ateidavo dukros kartais. Sesę I. Strazdauskaitė turėjo“, – pasakojo jis.

Iš matymo vaikinas sakė žinojęs ir merginos vaikiną, tačiau su juo pernelyg nebendravęs – jis kiek vyresnis.

Pasak pašnekovo, mokyklose ryt taip pat kviečiama uždegti žvakutes I. Strazdauskaitės atminimui.

Apimtas streso būsenos

„Mano sūnus pažinojo tą berniuką I. Strazdauskaitės. Streso būsenos, sakė, baisiausiai dabar. Mylėjo labai“, – DELFI pasakojo kita plungiškė.

Paklausta, ar vaikinas buvo gabus, pareigingas, moteris tik atsakė, kad jo tėvas – verslininkas, brolis – taip pat.

„Jie pasiturintys žmonės, tiek galiu pasakyti. Verslu užsiima. Vaikinas Vilniuje gyveno, mokslus abu jie buvo baigę“, – užtikrino pašnekovė.

Pikta, neslėpė ji, kad šios tragedijos akivaizdoje vienas po kito pilasi gandai, paskalos.

„Kalbėjo, kad tėvo ji neturėjo, o gi jis pats skambino, važiavo ir atpažinti. Suvirintoju Plungėje dirba. Ko žmonės neprišneka tik“, – baisėjosi moteris.

Kviečia atminti žvakės liepsna

I. Strazdauskaitė išlydima trečiadienį 12:30 val. Mišios bažnyčioje numatytos 13 val. Urna su merginos palaikais pašarvota Plungėje. Ji tiesiog skendi orchidėjose.

Gedulo namuose rusena žvakės, greta rodomos merginos nuotraukos, kabo ir drobės su jos gyvenimo akimirkomis.

Plungės miesto savivaldybės atstovai dar pirmadienį išplatino pranešimą, kviečiantį laidotuvių dieną nuo 8 iki 8.15 val. visus prisijungti prie bendros užuojautos I. Strazdauskaitės artimiesiems, uždegant žvakutes įstaigose ir įmonėse, kabinetuose ir klasėse.

Dingo sekmadienį, važiuodama iš Plungės į Vilnių

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Vėliau rasti buvo ir jos asmeniniai daiktai, telefonas.

Deja, viskas baigėsi protu nesuvokiama tragedija. Daugybinius kūno sužalojimus patyrusi ir, įtariama, nuo smūgių kastuvu mirusi mergina rasta užkasta Kėdainių rajone.

Suimti 4 įtariamieji: nusikaltimo aplinkybės šiurpina

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų, penktadienį, kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. 4 jų jau suimti, kitiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, tikslas – automobilis. Pamatę autostrada važiuojančią vieną merginą už prabangaus automobilio vairo, įtariamieji imitavo eismo įvykį ir tokiu būdu sustabdę I. Strazdauskaitės vairuojamą „Audi A7“ ją pagrobė.

Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių miestelio (Jonavos r.). Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, įtariamieji ketino jį pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes mašiną greitai surado policija. Jie jau buvo sutarę, kad „Audi A7“ nugabens asmeniui, kuris ėmėsi automobilį parduoti. Įtariama, kad šie asmenys gali būti padarę daugiau nusikaltimų (plėšimų ir vagysčių).