Atsisakydamas išduoti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija M. Basčiui, VSD informavo apie parlamentaro ryšius su faktiniu „Rosatom“ atstovu Lietuvoje Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju, „Dujotekanos“ viceprezidentu Piotru Vojeika, RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, teistu verslininku Vadimu Pachomovu bei Kauno mafijos autoritetu tituluojamu Saturnu Dubininku.

Dalyje apie M. Basčio ryšius su „Dujotekanos“ viceprezidentu P. Vojeika rašoma apie tai, kad socialdemokratas M. Bastys prašė P. Vojeikos suteikti paramą K. Smirnovo kovos menų mokyklai, siekiant jo palaikymo M. Basčio rinkimų kampanijai.

Kaip rodo VSD pateikta informacija, paaiškinimų metu M. Bastys pripažino, kad, jo žiniomis, parama suteikta buvo.

Kad prašydavo įvairių kompanijų, tarp jų ir „Dujotekanos“, paramos, pripažįsta ir pats K. Smirnovas.

M. Bastys DELFI pasakoja, kad K. Smirnovo paramos vienmandatėje Šakių apygardoje jis siekė 2008 m., kai dėl mandato Seime kovojo su konservatoriumi Jonu Šimėnu. Tuo metu K. Smirnovas priklausė Liberalų ir centro sąjungai, buvo Šakių rajono savivaldybės tarybos narys.

PAGRINDINIAI FAKTAI:

- M. Bastys 2008 m. siekė populiaraus sportininko, Šakių rajono savivaldybės tarybos nario K. Smirnovo paramos rinkimuose;

- K. Smirnovas sutiko suteikti politinę paramą už pinigines lėšas sporto klubui „Audra";

- M. Bastys tarpininkavo, kad K. Smirnovo sporto klubas gautų „Dujotekanos“ paramą per viceprezidentą ir buvusį KGB darbuotoją P. Vojeiką;

- M. Bastys ir K. Smirnovas tuo metu abu buvo Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai.

Kas yra Piotras Vojeika?

VSD informacijoje apie M. Basčio ryšius aprašoma, kad P. Vojeika gimė 1949 m. ir yra dirbęs Sovietų Sąjungos ir Lietuvos KGB žvalgybą vykdančiuose padaliniuose, dirbo KGB rezidentūroje Suomijoje, nors formaliai buvo SSRS ambasados trečiasis sekretorius. Vėliau ėjo „Gazprom" tarpininkės „Dujotekanos" viceprezidento pareigas.

Remiantis VSD Seimo pirmininkui ir M. Basčiui pateikta informacija dėl atsisakymo išduoti leidimą susipažinti su įslaptinta informacija, P. Vojeika bendrauja su buvusiais Lietuvos ir Sovietų Sąjungos KGB darbuotojais, gyvenančiais Lietuvoje ir Rusijoje. Vienas tokių yra „Rusijos geležinkelių" vadovas, buvęs žvalgybos-saugumo darbuotojas Vladimiras Jakuninas. P. Vojeika su V. Jankuninu palaiko asmeninio pobūdžio kontaktus. Kaip rašoma informacijoje, V. Jakuninas, P. Vojeikos prašymu, proteguodavo „Dujotekanos" verslo interesus Rusijos valdžios struktūrose.

Taip pat rašoma, kad P. Vojeika palaiko ryšius su Rusijos ir Baltarusijos ambasadų Lietuvoje darbuotojais, kai kurie jų siejami su Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

Taigi su šiuo žmogumi M. Bastys derino paramą K. Smirnovo sporto klubui „Audra". Šį klubą 1999 m. įkūrė K. Smirnovas ir iki 2016 m. pabaigos buvo jo prezidentas. Šiuo metu sporto klubui vadovauja Linutė Čikanavičienė, vienintelis klubo dalininkas yra Algirdas Kazlauskas.

K. Smirnovas: kaip M. Bastys traktavojo reikalas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas K. Smirnovas, kitaip nei M. Bastys, sako, kad palaikyti ar nepalaikyti rinkimuose reikia pagal savo požiūrį.

„Viena ar kita sporto organizacija, turinti galimybę gauti labdarą ar paramą, kreipiasi į įvairias organizacijas ir gauna paramą arba negauna. Sporto klubai rašo įvairius projektus programoms, kurias turi įmonės, valstybinės įstaigos, švietimo arba Kūno kultūros ir sporto departamentas, visi sporto klubai rašo. Ne išimtis ir mūsų sporto klubas. O ar Mindaugas ką prašė, darė ir kaip jis traktavo, čia jau klausimas jam", - sako K. Smirnovas.

Klausiamas, ar pažįsta P. Vojeiką, Seimo narys gynėsi pirmą kartą išgirdęs šią pavardę.

Pasak K. Smirnovo, paramos klubas „Audra" prašydavo iš visų didžiųjų įmonių. Jo teigimu, norint užauginti gerus sportininkus parama yra būtina.

„Nematau jokių politinių aspektų. Kadangi Mindaugas buvo rinktas toje apygardoje, bet jis dalyvavo ne tik pas mus sporto renginiuose, bet ir visur, kaip priklauso", - sako K. Smirnovas.

Politikas teigia, kad piniginės paramos sporto klubui prašė tiesiai iš „Dujotekanos", o ne per M. Bastį.

Jis taip pat sako, kad prieš rinkimus M. Bastys visų prašė paremti rinkimuose, tai buvo agitacijos dalis. Po rinkimų „bet kuris sporto klubas" jau prašė M. Basčio paramos.

M. Basčio versija: kaip siekiama palaikymo

Socialdemokratas M. Bastys DELFI pasakoja, kad 2008 m. jis prašė K. Smirnovo ir liberalcentristų palaikymo antrajame rinkimų ture Šakių vienmandatėje apygardoje.

„Jie mano rinkimų kampaniją antrame ture palaikė, konkrečiai K. Smirnovas bei didžioji dalis partijos narių, kuriai tuo metu rajone vadovavo K. Smirnovas", - sako M. Bastys.

„Vėliau K. Smirnovas kreipėsi į mane (ir daug kas į mane kreipiasi) dėl rėmimo šiuo atveju konkrečiai jo veiklos. Aš kadangi pažinojau, tai paklausiau P. Vojeikos, ar jie užsiima sportinių organizacijų rėmimu, kaip kompanija, jis atsakė „taip, mes palaikome aktyvius žmones". Paklausiau, jeigu kreipsis į jus, ar paremsite, pasakė: „Mes svarstysime, žiūrėsime, ar paremti, ar ne", - pasakojo socialdemokratas.

Mindaugas Bastys

Paklaustas, ar, jo žiniomis, parama buvo skirta, M. Bastys aiškino neprisimenantis, bet pridūrė, kad iš VSD informacijos supranta, jog parama K. Smirnovo klubui suteikta.

Tiesa, VSD informacijoje Seimo pirmininkui ir M. Basčiui rašoma taip: „Paaiškinimų VSD teikimo metu Seimo narys M. Bastys teigė, kad nei jis, nei jo pažįstami asmenys (išskyrus K. Smirnovą) nėra gavę finansinės paramos". Tai reiškia, kad VSD jis pripažino žinantis apie tai, kad „Dujotekana" per P. Vojeiką suteikė paramą K. Smirnovui.

VSD duomenys taip pat rodo, kad 2013 m. M. Bastys yra prašęs P. Vojeikos finansinės paramos jo pažįstamiems asmenims, o P. Vojeika jam patvirtino, jog finansinė parama skirta ir pasieks nurodytą sąskaitą. Kas tie asmenys, nepatikslinama.

M. Bastį skandina abejotini ryšiai

Socialdemokratui M. Basčiui buvo atsisakyta suteikti leidimą susipažinti su įslaptinta informacija dėl jo abejotinų ryšių su asmenimis, kurie susiję su Rusija. Kitaip tariant, VSD nuogąstauja, kad dėl turimų M. Basčio ryšių Lietuvos valstybės paslapčių saugumas nėra garantuotas.

VSD leidimas susipažinti su tokio pobūdžio informacija buvo būtinas jam, kaip buvusiam Seimo pirmininko pavaduotojui. Po VSD informacijos paskelbimo, M. Bastys atsistatydino iš vicepirmininko pareigų, bet trauktis iš Seimo narių neplanuoja. Opoziciniai konservatoriai užsibrėžė sukurti laikinąją tyrimo komisiją, tuo metu „valstiečiai" ir socialdemokratai taktiniais sumetimais nutarė surengti parlamentarui apkaltą.

M. Basčio ryšiai su J. Kostinu. Kaip rašoma VSD informacijoje, J. Kostinas yra gimęs 1950 m. Ukrainoje, 1981-1984 m. dėstytojavo Kuboje, 1990-1992 m. Indijoje. Iki 2006 m. jis dirbo Vilniaus universitete, vadovavo rusų filologijos katedrai, 2003 m. prisistatinėjo Rusijos tėvynainių atstovu Lietuvoje. Anot VSD, J. Kostinas palaiko ryšį su Rusijos ambasados Lietuvoje darbuotojais, turi artimų ryšių Rusijoje.

J. Kostino brolis Aleksejus yra Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto Tarptautinės privatinės ir civilinės teisės katedros vadovas. Šis institutas įkurtas prie Rusijos užsienio reikalų ministerijos. Brolis A. Kostinas taip pat yra Tarptautinio komercinio arbitražo teismo prezidiumo pirmininkas, „Gazprom" komercinio arbitražo teisėjas, Rusijos arbitražo paramos centro pirmininko pavaduotojas.

Kaip rašo VSD, J. Kostinas nuolat įvairiose su Rusija susijusiose verslo schemose:

- 2000 m. įkūrė ir vadovavo Baltijos rusų instituto filialui, kuris vadinosi Tarptautinė Baltijos akademija (šios akademijos licencija buvo panaikinta dėl nuolatinių pažeidimų);

- buvo tapęs „Gazprom" tarpininkės „Dujotekanos" strateginiu konsultantu, palaiko ryšius su P. Vojeika;

- atstovauja Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijai „Rosatom" Lietuvoje (pastaroji stato, Lietuvos manymu, nesaugią Astravo atominę elektrinę Baltarusijoje).

M. Bastys su J. Kostinu pažįstamas nuo 2001-2002 m. Taip rašoma VSD informacijoje. VSD vertinimu, kontaktai yra nuolatiniai, parlamentaras netgi vyko į J. Kostino knygos pristatymą Maskvoje.

2001-2002 m. J. Kostinas prašė M. Basčio paramos steigiant Baltijos rusų instituto filialą Lietuvoje, 2012-2013 m. M. Bastys, J. Kostino prašymu, organizavo „Rusatom overseas" direktoriaus Rytų Europai Aleksandro Merteno susitikimą su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir energetikos ministru. A. Butkevičius susitikti atsisakė, tuomet M. Bastys suorganizavo susitikimą su tuometiniu Seimo pirmininku Vydu Gedvilu iš Darbo partijos. Susitikimo metu, VSD duomenimis, aptartos galimybės realizuoti „Rosatom" planus regione.

J. Kostinas taip pat prašė M. Basčio pasidomėti dėl neįvardijamo piliečio žemės susigrąžinimo Trakuose, Seimo narys J. Kostino prašymu organizavo susitikimus dėl instituto iš JAV filialo steigimo Lietuvoje, Lietuvos parlamentaras, prašant J. Kostinui, tarpininkavo dėl Rusijos piliečių Dmitrij Jakovlev ir Viktor Poliakov, leidimo nuolat gyventi Lietuvoje pratęsimo.

Tas pats J. Kostinas supažindino M. Bastį su Rusijos piliečiais Boris Zimin ir Dmitrij Zimin, kurie siekė į Lietuvą iš Rusijos perkelti Zimin fondą. J. Kostinas netgi prašė M. Basčio pagalbos dėl buitinių dalykų, pavyzdžiui, padėti apgyvendinti mamą senelių namuose.

M. Basčio ryšiai su P. Vojeika. Su „Dujotekanos" viceprezidentu ir buvusiu KGB darbuotoju M. Bastį supažindino J. Kostinas. Anot VSD, M. Bastys žinojo apie P. Vojeikos ryšius su KGB, bet palaikė nereguliarius santykius, kurie vystėsi tarpusavio prašymų pagrindu.

- 2008 m. M. Bastys prašė skirti paramą K. Smirnovo sporto mokyklai, nes siekė K. Smirnovo paramos;

- P. Vojeika prašė M. Basčio paramos sprendžiant „Dujotekanos" bėdas dėl Kauno termofikacinės elektrinės;

- 2013 m. M. Bastys prašė finansinės paramos jam pažįstamiems asmenims, bet jie neįvardyti.

M. Basčio ryšiai su E. Mackevičiumi. Tai lietuvių kilmės Rusijoje gyvenantis RTR žurnalistas, vedantis laidą „Vesti". Joje pristatomi reportažai apie Lietuvą, VSD vertinimu, yra priešiški Lietuvai. Žurnalistas ne kartą įvertintas aukštais Rusijos valdžios apdovanojimais, Rusijai naudinga linkme nušvietė įvykius Kryme bei aiškino, kad Ukraina rusiškai kalbėti norinčius žmones Kryme šaudo haubicomis ir traiško tankais.

VSD informacijoje rašoma, kad M. Bastys palaiko ryšius su E. Mackevičiumi, juos supažindino verslininkas S. Dubininkas. M. Bastys su E. Mackevičiumi nuolat dalyvauja festivalio „Atvira jūra" neviešuose renginiuose, kuriuose ieškoma Rusijai palankių asmenų, mezgami kontaktai.

M. Basčio ryšiai su S. Dubininku. VSD medžiagoje rašoma, kad S. Dubininkas yra įvardijamas kaip buvęs Kauno mafijos autoritetas, legalizavęsis savo verslą, bet galimai turintis ryšių su nusikalstamu pasauliu. Jis esą palaiko ryšius su Rusijos ir Baltarusijos asmenimis, atstovauja jų interesams Lietuvoje. M. Bastys su S. Dubininku palaiko asmeninius ryšius, 2009-2012 m. jis buvo įdarbinęs jo sūnų Mantą Dubininką padėjėju Seime, S. Dubininkas palaikė politiką rinkimų kampanijos metu.

M. Basčio ryšiai su V. Pachomovu. Tai verslininkas, „Riva Consulting" direktorius, valdybos pirmininkas ir savininkas. Kiti du šios įmonės valdybos nariai yra Rusijos piliečiai Denis Naumchev ir Dmitrij Strelov. 1995 m., būdamas ekonominių nusikaltimų inspektoriumi, V. Pachomovas yra teistas už kyšio priėmimą.

2003 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tarpininko kyšininkavimo, bet byla teismuose nutraukta dėl senaties.

2009 m. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) vykdė ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, bet V. Pachomovas buvo išteisintas. 2014 m. FNTT pateikė įtarimus dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, šiuo metu vyksta tyrimas.

2014 m. STT taip pat vykdė tyrimą prieš V. Pachomovą dėl bendrininkavimo ir piktnaudžiavimo, byla perduota teismui. Tais pačiais metais STT verslininkui pateikė įtarimus dėl prekybos poveikiu, byla perduota teismui.

M. Bastys su V. Pachomov bendrauja šeimomis, R. Pachomovo žmona Rasa Pachomovienė ir M. Basčio žmona Renata Bastienė turi bendrą verslą - įmonę „Jungtinė grupė".