Ant suoliuko greta mitinguojančių sėdėjęs Andrėjus Prusakovas, paklaustas, kodėl atėjo į mitingą, ėmė piktintis, kad pensininkai Lietuvoje – nuskriausti.

„Atvirai pasakius, pensininkai Lietuvos nuskriausti. Milijonas specialistų išvažiavo, liko milijonas pensininkų, milijonas moksleivių ir milijonas alkoholikų. 141 deputatas. Kam tokia šalis reikalinga? Pensininkai greitai išmirs su tokiomis pensijomis“, – aiškino jis.

Pensija – 1100 eurų

Pašnekovas pasakojo 45 metus dirbęs Vidaus reikalų ministerijoje (VRM), sakė, kad yra buvęs ir Vidaus reikalų sistemos pensininkų sąjungos pirmininku. Tiesa, paklaustas, kokia jo pensija, A. Prusakovas nustebino.

„1100 eurų. Dvigubą aš gaunu“, – paaiškino.

Tačiau atkreipus dėmesį, kad gaunant tokią pensiją gal ir mitinguoti neapsimoka, pašnekovas net pyktelėjo.

„Kodėl? Pas mane žmonės ateina, ką galiu jiems atsakyti? 145-150 eurų. Sunkiai išgyvena. Paskaičiuota, nustatyta, kad žmogui maistui reikia 120 eurų. Vartojimo krepšelis yra, pas mus Lietuvoje vienas mažiausių. Palygini su Graikija, kur tinginiai dirba, ten 240 eurų minimalus krepšelis. Per Kalėdas klausiau premjero kalbą, jis paprašė 670 milijonų eurų vargšams pensininkams, kurie gauna mažiau 850 eurų. Tai ką, į Graikiją važiuoti? Gaila žmonių“, – tikino A. Prusakovas.

Netiki valdančiųjų pažadais

Jo teigimu, tenka susidurti ir su kariškiais, kurie gauna vos 145 eurus pensijos. Paklausus, gal ir jie atėjo į mitingą, būtų galima juos pakalbinti, pašnekovas nutęsė, kad kol kas jų nėra, esą susirinkti jie tarėsi valanda vėliau.

„Žinote, kas eis į policiją? Saulius Skvernelis sugriauti sugriovė policijos sistemą, kriminalinę panaikino, atstatyti bus labai sunku. Jaunimas už tokią pensiją dirbti neis“, – toliau pikrinosi A. Prusakovas.

Priminus, kad pareigūnų algas VRM ministras Eimutis Misiūnas žada padidinti iki 1000 eurų, vyras tik numojo ranka.

„Aš žadėjau uošvienei mašiną nupirkti, ir dar kartą pažadu. Va ir viskas. Politikas iki rinkimų žada, po to viską pamiršta“, – sakė pašnekovas.

Vienas gyvena 4 kambarių bute

Savo pensija nesiskundė ir kitas pašnekovas – Vytautas Andriuškevičius. Paklausus, kodėl atėjo į mitingą, jis nurodė, kad išviliojo geras oras.

„Gyvenu vienas prie televizijos bokšto 4 kambarių bute. Gaunu pensijos daugiau nei 300. Už Sausio 13-ąją priedas dar. Bute bėgioju rytais ir vakare, nusiraminu grodamas armonikėle lūpine“, – iš kišenės vieną jų ėmė traukti ėmė vyras, leisdamas suprasti, kad pinigų išgyventi kaip ir netrūksta.

V. Andriuškevičius sielojosi, kad yra parašęs 4 knygas, dar turi planų, bet jo pagalbininkas poetas Bronius Mackevičius dar prieš 3 metus mirė.

„Mano klasiokai – Kazimieras Motieka, Algimantas ir Algirdas Nasvyčiai. Buvau paimtas į bolvešikų kariuomenę su poetu B. Mackevičiumi, baigiau karo mokyklą, mokiausi po baigimo žurnalistiką, lietuvių kalbą. Esu parašęs 4 knygutes. Negaliu pasakoti, kuo dirbau, slaptai, Maskvos žinioje. Partinis nebuvau, komjaunuolis buvau, respublikos komiteto biuro narys. Mano bičiulis – poetas Petras Širvys“, – gyvenimo istoriją pradėjo pasakoti vyras.

Tiesa, kiek vėliau jis nurodė, kad dirbo glavlite (cenzūros įstaigoje).

Norėtų gauti bent 400 eurų

Tuo metu DELFI užkalbinta Elena tikino gaunanti 220 eurus pensijos. Paklausta, kaip atrodo gyvenimas už tokią pinigų sumą, ji puolė aiškinti, kad pensija turėtų siekti bent 400 eurų, kad pavyktų bent butą išlaikyti. Tiesa, pasidomėjus, kiek tai atsieina, tiksliai to įvardyti pašnekovė negalėjo.

„Dabar jau moka mano sūnus, nors aš pridedu 50 eurų. Pas mane 3 kambariai. Daug, labai daug mokam, Lazdynuose gyvenam. Didesnę dalį mokame už butą, kas lieka. Sūnus gyvena su žmona, du vaikučiai ir aš – penkiese. Negaliu tiksliau pasakyti, kiek sumokėjom, bet man sūnus sakė, kad dvigubai daugiau moka už butą, kiek maistui lieka“, – pasakojo pašnekovė.

Paklausta, į kokias parduotuves eina, Elena tikino užsukanti visur, bet perkanti tik tai, kas nukainota.

„Varškę, duoną perku. Mėsytė, vištytė kartais būna nukainota irgi 50 proc. Vietoje 2 eurų moki 1 eurą“, – pasakojo ji.

Paklausta, kaip dažnai perka daiktus ar batus, pašnekovė sakė dar vakar nusipirkusi naujus batus. Užsuka, pripažino, ir į spektaklius, yra įkūrusi poezijos ir romansų klubą, su kuriuo keliauja po Lietuvą.

„Žinote, aš vieną kartą užėjau į tuos padėvėtus, man bloga pasidarė nuo to kvapo. Savo drabužių užtenka, tai dukra, tai marti atiduoda“, – paklausta, gal tenka užsukti ir į tokias parduotuves, atšovė Elena.

Per mėnesį gyvena už 247 eurus

Savo ruožtu kita, viešai pristatyta nenorėjusi būti pensininkė tikino, kad per mėnesį turi išgyventi už 247 eurus.

„Kad judėjimai būtų kokie. Spręsti tą klausimą reikia, kiek galima kalbėti“, – paklausta, kodėl atvyko į mitingą, tikino moteris.

Laisvalaikiu ji sakė užsukanti į nemokamus koncertus, parodas, lankanti mišias.

„Duona, pienas, varškė ir daržovės. Retkarčiais žuvį turgelyje perku. Mėsą kartais irgi valgau. Dabartinės kainos tokios, kad mėsa dabar kone pigiau nei daržovės“, – tikino moteris.

Paklausta, ar didelė pensijos dalis tenka vaistams, pašnekovė sakė, kad per 3 mėnesius jie atsieina 100 eurų.

Gyva tik dukros dėka: pensijos neužtenka net vaistams

Į mitingą atvykusi Vida DELFI guodėsi, kad gyva yra tik dukros dėka. Moterį ši pinigais remia kas mėnesį.

„Mėnesio pensijos man net vaistams neužtenka. Jie nekompensuojami – 28 tabletės kainuodavo 339 litus, dabar kaina pakilo iki 170 eurų. Ir čia tik vieni vaistai, aš dar diabetu sergu, gripu nuolat. Turiu 45 metų darbo stažą, o gaunu 300 eurų per mėnesį“, – guodėsi pašnekovė.

Ji pasakojo visą gyvenimą sportavusi, buvusi ilgų nuotolių bėgikė, šios aistros neapleidusi net po to, kai susilaukė 3 vaikų.

„Bėgiojau, kovojau, o dabar neišgyvenu“, – piktinosi moters.

Ji prasitarė, kad vienas jos sūnų – emigravęs. Vardijo, kad jis studijavo specialybę, susijusią su nekilnojamuoju turtu ir vadyba, tačiau darbo esą nerado.

„Išvijo iš Lietuvos. Kas jam beliko? Mūsų Lietuvoje normalūs žmonės nereikalingi. Tik vagys, aferistai“, – skundėsi Vida.

Širdį skauda ir dėl sūnaus: docentas, o alga vos 500 eurų

Savo ruožtu kita viešai pristatyta nenorėjusi būti pensininkė sakė, kad išgyventi per mėnesį jai tenka už 270 eurų. Džiaugėsi ji bent tuo, kad dar gyvas vyras, tad verčiasi dviese.

„Nei mes sūnui nepadedam, nei jis mums. Docentas jis, žinote, bet alga – vos 500 eurų. Ką ir kalbėti. Mes su vyru dar verčiamės, bet noriu palaikyti, prie tautos, kad mūsų būtų daugiau“, – paklausta, kodėl atėjo į mitingą, pasakojo ji.

Moters teigimu, maistui jie stengiasi netaupyti, tačiau pasidomėjus, kada paskutinį kartą pirko drabužių, batų ar kitų daiktų, tik gūžtelėjo pečiais.

„Ką turiu, persiuvu, pernaudoju. Taip ir sukuosi“, – nedaugžodžiavo ji.

Reikalauja pokyčių nuo liepos 1-osios

DELFI primena, kad mitingo dalyviai ketina Vyriausybei įteikti rezoliuciją, kurioje keliami reikalavimai nedelsiant nutraukti mokėjimus į antros pakopos privačius pensijų fondus iš socialinio draudimo ir valstybės biudžeto, tam tikslui skirti kaupiančiojo asmenines įmokas, nuo šių metų liepos mėnesio 1-osios 20 eurų visiems senatvės pensininkams padidinti pensijas, visiems jiems išmokėti po 60 eurų kaip vienkartinę kompensaciją „už nusavintas pensijų lėšas į antros pakopos privačius pensijų fondus“.

Taip pat reikalaujama įsteigti ketvirtį mentoriaus-patarėjo etato ekspertui pensininkui Seime ir analogišką poziciją sukurti Vyriausybės struktūrose.

Be to, Vyriausybė raginama prisiimti atsakomybę dėl mažo darbo užmokesčio šalyje ir parengti priemonių planą, skatinančių darbdavius paspartintai kelti darbo užmokestį.