„Pas mus renkasi poetai, 150 eurų jų pensija. Mes siūlome Seimo arba Vyriausybės nariams už tiek pragyventi, gal jie nori pasikeisti vietomis?“, – klausė viena mitingo organizatorių Vilniaus „Bočių“ bendrijos pirmininkė Vilija Tūrienė.

Jos teigimu, bene mažiausias pensijas gauna tie asmenys, kurie gyvena regionuose arba yra miestų inteligentai. Tačiau mitingą surengusių tikslas esą yra atkreipti dėmesį ne tik į tai.

Piktinosi didele socialine atskirtimi

„Viską apjungiantis mūsų tikslas – antiemigracija. Visos priemonės nukreiptos į tai. Atrodo, viskas tvarkoje, mažėja nedarbas, niekas nenakvoja gatvėje, bet dėl ko mes kovojame? Kovo 11-oji pasibaigė, o kas vyksta? Mes ne tik dėl savo pensijų kovojame, dėl dirbančių žmonių algų didinimo, dėl savo vaikų. Todėl ir pavadinome akciją „Už mus ir mūsų vaikus Lietuvoje!“. Būtent Lietuvoje, o ne kokioje Anglijoje. Taip pat ir pagarbą atstatyti norime. Dėl ko visos patyčios kyla – ir mokyklose, ir kitur? Dėl to, kad nėra pagarbos ir senam žmogui, nes jis nieko nevertas, nurašomas. Viskas susiję“, – įsitikinusi V. Tūrienė.

Pašnekovė piktinosi, kad kai šalyje – tokios problemos, 3 milijardai eurų esą sukasi privačiuose antros pakopos pensijų fonduose.

„Kaip gali imti iš „Sodros“ ir pervesti ponams, kurie maudosi kaip inkstai taukuose dabar“, – klausė ji.

Kritikuoja valdančiųjų planus

V. Tūrienė kritikavo valdančiųjų planus, susijusius su pensijų didinimu, nes pastaruosius įgyvendinti įsipareigojama neva tik 2018-2019 m.

„Mums dabar reikia gyventi, o ne tada, kai viskas dar labiau bus nustekenta“, – aiškino pašnekovė.

Kreipiantis leidimo mitingui į savivaldybę buvo informuojama, kad jame dalyvauti turėtų apie 400 žmonių, tačiau V. Tūrienė įtaria, kad dalyvių gali būti ir kelis kartus daugiau.

„Mūsų vien Vilniaus „Bočių“ narių yra 1200. Dar žada atvažiuoti iš rajonų, iš Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto...“, – vardijo ji.

Policijos skaičiavimais, protestuoti prie Seimo susirinko apie 200-300 žmonių.

Gyva tik dukros dėka: pensijos neužtenka net vaistams

Į mitingą atvykusi Vida DELFI guodėsi, kad gyva yra tik dukros dėka. Moterį ši pinigais remia kas mėnesį.

„Mėnesio pensijos man net vaistams neužtenka. Jie nekompensuojami – 28 tabletės kainuodavo 339 litus, dabar kaina pakilo iki 170 eurų. Ir čia tik vieni vaistai, aš dar diabetu sergu, gripu nuolat. Turiu 45 metų darbo stažą, o gaunu 300 eurų per mėnesį“, – guodėsi pašnekovė.

Ji pasakojo visą gyvenimą sportavusi, buvusi ilgų nuotolių bėgikė, šios aistros neapleidusi net po to, kai susilaukė 3 vaikų.

„Bėgiojau, kovojau, o dabar neišgyvenu“, – piktinosi moters.

Ji prasitarė, kad vienas jos sūnų – emigravęs. Vardijo, kad jis studijavo specialybę, susijusią su nekilnojamuoju turtu ir vadyba, tačiau darbo esą nerado.

„Išvijo iš Lietuvos. Kas jam beliko? Mūsų Lietuvoje normalūs žmonės nereikalingi. Tik vagys, aferistai“, – skundėsi Vida.

Širdį skauda ir dėl sūnaus: docentas, o alga vos 500 eurų

Savo ruožtu kita viešai pristatyta nenorėjusi būti pensininkė sakė, kad išgyventi per mėnesį jai tenka už 270 eurų. Džiaugėsi ji bent tuo, kad dar gyvas vyras, tad verčiasi dviese.

„Nei mes sūnui nepadedam, nei jis mums. Docentas jis, žinote, bet alga – vos 500 eurų. Ką ir kalbėti. Mes su vyru dar verčiamės, bet noriu palaikyti, prie tautos, kad mūsų būtų daugiau“, – paklausta, kodėl atėjo į mitingą, pasakojo ji.

Moters teigimu, maistui jie stengiasi netaupyti, tačiau pasidomėjus, kada paskutinį kartą pirko drabužių, batų ar kitų daiktų, tik gūžtelėjo pečiais.

„Ką turiu, persiuvu, pernaudoju. Taip ir sukuosi“, – nedaugžodžiavo ji.

Reikalauja pokyčių nuo liepos 1-osios

Mitingo programoje nurodyta, kad vidurdienį susirinkę prie Seimo maždaug valandos jo nariai ims Gedimino prospektu žygiuoti iki Vyriausybės rūmų.

13:30–15 val. prie Vinco Kudirkos paminklo įvyks mitingo pratęsimas. Čia ne tik bus sakomos kalbos, tačiau esą pasirodys ir folkloro ansambliai.

Mitingo dalyviai ketina Vyriausybei įteikti rezoliuciją, kurioje keliami reikalavimai nedelsiant nutraukti mokėjimus į antros pakopos privačius pensijų fondus iš socialinio draudimo ir valstybės biudžeto, tam tikslui skirti kaupiančiojo asmenines įmokas, nuo šių metų liepos mėnesio 1-osios 20 eurų visiems senatvės pensininkams padidinti pensijas, visiems jiems išmokėti po 60 eurų kaip vienkartinę kompensaciją „už nusavintas pensijų lėšas į antros pakopos privačius pensijų fondus“.

Taip pat reikalaujama įsteigti ketvirtį mentoriaus-patarėjo etato ekspertui pensininkui Seime ir analogišką poziciją sukurti Vyriausybės struktūrose.

Be to, Vyriausybė raginama prisiimti atsakomybę dėl mažo darbo užmokesčio šalyje ir parengti priemonių planą, skatinančių darbdavius paspartintai kelti darbo užmokestį.