Buvusios kandidatės į parlamentaro padėjėjas, kurių vardai ir pavardės DELFI žinomi, išklojo, ką patyrė susidomėjusios siūlomu darbu.

Tai, kad grupė merginų „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narį K. Pūką kaltina seksualiniu priekabiavimu, trečiadienį pranešė „Info diena“. Iškart po žinios pasirodymo žiniasklaidoje atsiliepė ir daugiau merginų.

Įsakė pakloti lovą

Gintarė (vardas pakeistas) pasakojo šių metų sausį bandžiusi įsidarbinti K. Pūko padėjėja. Jos aiškinimu, K. Pūkas per darbo paieškos portalą rado jos gyvenimo aprašymą ir pakvietė į pokalbį.

„Tai buvo ilgiausias darbo pokalbis mano gyvenime – prasidėjo 14 val., kol namo buvau parvežta 19 val. Nenorėjau, kad jis vežtų namo, bet jis darė psichologinį spaudimą“, – kalbėjo pašnekovė.

Iš pradžių K. Pūkas Seime supažindino su darbo veikla – sakė, kad įsidarbinus reikėtų rašyti pranešimus spaudai, tvarkyti jo paskyrą feisbuke. Taip pat parlamentaras klausė, ar kandidatė turi antrą pusę, ar gali skirti daug laiko darbui, mat konkrečių darbo valandų esą nėra.

Įdomiausi dalykai prasidėjo, kai parlamentaras paprašė padėti nunešti daiktus į Seimo viešbutį. Po to jis pažadėjo kandidatę pats parvežti namo.

Seimo viešbutyje Gintarę pirmiausia nustebino buto dydis – 3 kambariai ir virtuvė. K. Pūkas neslėpė – erdvius apartamentus gavo pasakęs, kad čia gyvens su vaikais, nors šie liko Kaune su žmona. Gintarei į akis krito didžiulis televizorius – namų kino sistema.

„Pasakiau, koks didelis televizorius, o jis man atsakė: „o kodėl nesakai, kokia lova faina ir didelė“? Ir pareiškė, kad nespėjo pasikloti lovos – sako, paklok man lovą, nueik į tą lovos kampą. Aš nuėjau į vieną lovos kampą, jis – į kitą, ir mes patalus kartu paklojome“, – prisimena Gintarė. Jai taip pat teko padėti išmatuoti grindų plotą būsimam kilimui.
„Pasakiau, koks didelis televizorius, o jis man atsakė: „o kodėl nesakai, kokia lova faina ir didelė“? Ir pareiškė, kad nespėjo pasikloti lovos – sako, paklok man lovą, nueik į tą lovos kampą. Aš nuėjau į vieną lovos kampą, jis – į kitą, ir mes patalus kartu paklojome“, – prisimena Gintarė. Jai taip pat teko padėti išmatuoti grindų plotą būsimam kilimui.

Viename kambarių įrengti treniruokliai. Parlamentaras kandidatei žadėjo, kad įsidarbinusi padėjėja jo bute galės sportuoti – esą kam mokėti pinigus sporto klube. Pasak Gintarės, Seimo narys jai žadėjo nupirkti drabužių, dalykinių kostiumėlių. Taip pat domėjosi, ar kandidatė tvarkinga.

„Jis pareiškė, kad po darbo Seime reikėtų ir namuose išplauti indus, grindis. Pasirodo, tu turi būti ir namų tvarkytoja“, – neatsistebi pašnekovė.

Glumino klausimais apie paleistuves ir ištvirkėles

Tada K. Pūkas merginą pakvietė arbatos. Gintarė teisinosi, kad vėluoja susitikti su mama ir jai atrašė trumpąją žinutę. Seimo narys jai esą replikavęs, kad gavusi darbą, su telefonu taip laisvai elgtis negalės – pirmenybė bus teikiama jam, o tik paskui mamoms ir draugams.

Geriant arbatą daugiau kalbėjo K. Pūkas. „Staiga jis paklausė, ar aš žinau, kuo skiriasi paleistuvė nuo ištvirkėlės. Pasiūliau jam pačiam atsakyti į šį klausimą. Jis atsakė ir pareiškė – „aš nežinau, kiek tu galėtum būti ištvirkusi“, – prisiminusi juokiasi pašnekovė.

Gintarė iki šiol pamena K. Pūko paaiškinimą, kuo paleistuvė skiriasi nuo ištvirkėlės: pasirodo, paleistuvės yra tos, kurios miega su visais vyrais, o ištvirkėlė neva gali suvilioti, tačiau į lovą neguls.

K. Pūkas kandidatę nužvelginėjo nuo galvos iki kojų, šypsodamasis sakė „tu gera, galbūt net per gera, kada jau ateisi į darbą?“. Beje, pabaigus gerti arbatą, parlamentaras įsakė išplauti puodelius, kad per „savaitgalį nepridžiūtų“.

Taip pat K. Pūkas esą akcentavo darbovietę – Seimą – minėjo, kad aukščiau kilti nėra kur. Parlamentaras taip pat perspėjo nenustebti, kad įsidarbinus juos kartu gali nufotografuoti žiniasklaida.

Seimo nariui rūpėjo, ar kandidatė su draugais mėgsta eiti į barus. Atsakius, kad per šventes nueina, K. Pūkas perspėjo, kad įsidarbinusi to daryti nebegalės.

Gintarės pasakojimu, taip pat jis minėjo parlamentines lėšas – pasakojo, kaip už jas namams pirko servizą. Taip pat politikas kandidatei rodė savo vaikų nuotraukas, neigiamai atsiliepė apie buvusią padėjėją, kuri po darbo turėdavo vykti į darželį pasiimti vaikų. K. Pūkas taip pat užsiminęs, kad google galima pamatyti jo namo nuotrauką ir reikalavo pažiūrėti.

K. Pūkas po pokalbio pasakė, kad kandidatė jam patinkanti, joje mato gerų savybių, tačiau įsakė per savaitgalį pagalvoti ir niekur neiti – pabūti su savimi. Taip pat įsakė užsirašyti keturis klausimus – kas tai, ko man reikia iš tavęs, ko tau reikia iš manęs ir dar vieną, kurio Gintarė jau nepamena. Liepęs pagalvoti atsakymus į užduotus klausimus, K. Pūkas informavo, kad pirmadienį ši galinti ateiti į darbą kada norinti. Taip pat užsiminė, kad jį reikėtų lydėti į kiną ir teatrą, prižiūrėti, ką jis valgo.

Tačiau Gintarė pirmadienį paskambino K. Pūkui ir informavo atsisakanti pasiūlymo. Pašnekovė sako, kad skaitydama žiniasklaidos pranešimus apie K. Pūko padėjėjų paieškas, atpažinusi save. Tik ji negalėjo įsivaizduoti, kad parlamentaras taip elgiasi su visomis.

Domėjosi asmeniniu gyvenimu

Kitos kandidatės – Sofijos – istorija labai panaši į Gintarės, tik ši su Seimo nariu gaišo ir jį bandė suprasti ilgiau – visą savaitę.

Sofija taip pat sulaukė laiško, kuriame informuota apie laisvą Seimo nario padėjėjo vietą. Sofija nusiuntė CV bei motyvacinį laišką ir netrukus sulaukė K. Pūko telefono skambučio. Mergina jau turėjo patirties „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje rinkimų kampanijos metu.

Darbo pokalbis Seime prasidėjo 18 val. vakaro – jo metu K. Pūkas kalbėjo apie tai, kas yra meilė, Dievas, ko nori ir ko trūksta. Jį domino kandidatės asmeninis gyvenimas, bet ne kompetencijos.

Po dvi valandas trukusio pokalbio Sofija grįžo namo. Jai K. Pūkas sudarė įdomaus, gilaus mąstymo, nestandartinio žmogaus įspūdį. Kitą dieną ji į Seimą atėjo 8 val. ryto. Tą dieną Seime surengta neeilinė sesija vadinamajam vaikų nemušimo įstatymui priimti.

Po 18 val. Seimo kabinete pratęstas darbo pokalbis. Tačiau ne apie darbus. K. Pūkui labiau rūpėjo kalbėtis apie gyvenimą. „Tą dieną kalbėjomės iki 20 val. Jis norėjo, kad visą dieną kartu su juo būtum, žadėjo iškelti į aukštas pareigas mainais už visą atiduotą laiką“, – pasakojo kandidatė.

Sofija su parlamentaru praleido visą savaitę – stebėdavo posėdžius, K. Pūkas apmokėdavo pietus. Nors Seimo narys nuolat kalbėjo apie laukiančius darbus, jokių užduočių neduodavo.

Paaiškino, kas yra „barakudos“, ir skundėsi dėl žmonos

Trečią dieną Sofija turėjo nueiti į Seimo viešbutį. Čia ji neišvydo žadėto darbo kambario, tik kambarį su kompiuteriu ir lova. Parlamentaras norėjo, kad padėjėja kartu su juo vakarais pasižiūrėtų filmą, rūpintųsi jo maistu, kartu leistų laisvalaikį.

Seimo viešbutyje K. Pūkas papjaustė mėsos ir pavaišino viešnią. O tada nusivedė į tariamą darbo kambarį, kompiuteryje ėmė rodyti šeimos nuotraukas, pasakojo, kad nėra laimingas su žmona Lina. Taip pat ėmė kalbėti apie planus vasarą važiuoti į Palangą, kur turi butą. Kandidatei patikslinus, kad galės važiuoti kartu su visa šeima, K. Pūkas patikslino, kad važiuoti reikės dviese.

K. Pūkas pademonstravo kambaryje įrengtus treniruoklius ir sakė norįs, kad padėjėja sportuotų kartu – žadėjo duoti raktus, kad ji galėtų savaitgaliais, kada jis išvažiuoja, čia viena leisti laiką. Vienintelė taisyklė – „nesivesti bernų“.
K. Pūkas pademonstravo kambaryje įrengtus treniruoklius ir sakė norįs, kad padėjėja sportuotų kartu – žadėjo duoti raktus, kad ji galėtų savaitgaliais, kada jis išvažiuoja, čia viena leisti laiką. Vienintelė taisyklė – „nesivesti bernų“.

Sofija iš K. Pūko sužinojo, kad merginos, gyvenančios kartu su vaikinais – „barakudos“ ir nešvarios. Pasirodo, moteris yra vertybė ir turi save saugoti – vaikinai yra blogai. Tačiau kandidatė nepasimetė ir K. Pūkui priminė penkias turėtas žmonas bei priklausomybę nuo jaunų moterų. K. Pūkas šią temą nukreipė į šalį.

„Būdavo, skambina jo žmona, kuri telefone užvardinta kaip Linutė, o jis liepia man atsiliepti, nors aš oficialiai net nedirbau“, – kalbėjo Sofija. Merginos aiškinimu, K. Pūkas vis pabrėždavo „ankstesnę žmoną lenkę“ – politikas pasakojo, kad po skausmingų skyrybų su ja, prireikė ekstrasensų ir psichologų pagalbos.

Ji taip pat pasakojo, kad K. Pūkas jai palikdavo piniginę, korteles – liepdavo eiti ir tvarkyti reikalus. Kandidatei į padėjėjas parlamentaras parodė sportinio tipo vyšninį „leksusą“, kartu su ja juvelyrui vežė taisyti auksinę grandinėlę.

Pareikalavo ateiti gaminti pusryčių

Iš „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio sužinojęs, kad kandidatė jau penkerius metus gyvena su vaikinu, K. Pūkas labai supyko. „Aš nenoriu, kad turėtum, kas tavimi rūpinasi, nes aš noriu tavimi rūpintis“, – politiko žodžius prisimena Sofija.

Tai buvo paskutinis lašas – mergina kreipėsi į partijos lyderį R. Žemaitaitį teiraudamasi, ką jis žino apie K. Pūką. Partijos lyderis atrašė, kad negali nieko daug pasakyti – tai naujos kadencijos Seimo narys, kuriam nesiseka su padėjėjomis.
Mergina kreipėsi į partijos lyderį R. Žemaitaitį teiraudamasi, ką jis žino apie K. Pūką. Partijos lyderis atrašė, kad negali nieko daug pasakyti – tai naujos kadencijos Seimo narys, kuriam nesiseka su padėjėjomis.

Vasario 16-osios išvakarėse K. Pūkas padėjėją pakvietė į vėliavų pakėlimo ceremoniją prie Seimo. Tačiau atvykti laiku neužteko – pareikalauta, kad ji iš pat ryto ateitų į viešbutį, kartų pasigamintų pusryčius bei aptartų darbus.

„Parašiau, kad pusryčių neatvyksiu ir į ceremoniją nevažiuosiu“, – prisimena Sofija.

Pašnekovė pamena iš K. Pūko sulaukusi raginimų apsirengti „oficialiau, gražiau, išryškinti savo privalumus“. Jis taip pat akcentuodavo, kad kandidatė į padėjėjas „gerai sudėta“, gražūs plaukai ir iškilumai. Parlamentaras taip pat jai esą užsiminė galintis padėti finansiškai. Kartu jis paprašė nesupykti – esą šalia jo galinti vaikščioti kad ir nuoga, tačiau prie kitų turinti atrodyti reprezentatyviai.

Akis atvėrė buvusi padėjėja

Kol Sofija vis delsė pasirašyti darbo sutartį, K. Pūkas ieškojo kitų padėjėjų. Viena mergina, teisės magistrė, iki šiol dirbusi bare, atėjo pasidažiusi, įsivėrusi auskarus. Tačiau po pokalbio ant sofos K. Pūkui nepatiko, kad ji gyvena su vaikinu.

Kita kandidatė, Sofijos pasakojimu, buvo tyli, rami, nepasidažiusi, tačiau kompetentingesnė už pirmąją. Ji netiko irgi dėl tos pačios priežasties – turėjo vaikiną. „Aš pareiškiau nuomonę, kad man labiau patiko antra mergina. Jis atsakė, kad kandidatė smirda, kažkokia nuvalkiota, gyvena su vaikinu ir jam nepatinkanti“, – prisiminė Sofija, tuomet replikavusi, ar jis ieško modelio, ar darbuotojos.

K. Pūkas Sofiją „nuramino“ – gražesnės už ją pačią jau nebus.

„Aš vis dar negalėjau patikėti, kas vyksta ir nutariau – turiu įsitikinti ir surasti moterį, kuri pas K. Pūką dirbo mėnesį“, – pasakoja pašnekovė. Tai nebuvo sudėtinga – duomenys buvo parlamentaro kabinete, kurio raktą Sofija gavo pačią pirmąją dieną.

Kabinete, pasakoja pašnekovė, yra atskiras segtuvas su merginų vardais, pavardėmis ir komentarais – kur ir su kuo gyvena, kokia plaukų spalva, pažymima, ar moteris su akiniais, ar liekna, ar stora ir pan.

Sofija nesunkiai rado buvusią 35 metų darbuotoją ir jai parašė per feisbuką. Buvusi padėjėja atrašė, kokius išbandymus ir psichologinį smurtą patyrusi. Minėtą susirašinėjimą, kuriame kalbama apie ankstesnės darbuotojos patirtus žeminimus, matė ir DELFI žurnalistas.

Sofija sako panaršiusi internete ir svetainėje Skundai.lt radusi identiškas su K. Pūku susijusias istorijas.

Visa tai teisininkei atvėrė akis. Iki tol K Pūkas jai atrodė tik keistas žmogus, kuriam reikėjo dešinės rankos. Po Vasario 16 d. Sofija K. Pūką informavo, kad į darbą nebeatvyks ir sutarties nepasirašys. Po poros dienų K. Pūkas buvusios kandidatės pareikalavo grąžinti kabineto raktą.

„Jo komentarai, kad visi prieš jį susimokėjo dėl jo antikorupcinės veiklos, juokingi, tai niekaip nesusiję su antikorupcine veikla“, – tvirtina pašnekovė.

K. Pūkas ginasi, Seime reikalaujama atsakomybės

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad pranešimus dėl „tvarkiečio“ K. Pūkio galimo seksualinio priekabiavimo turėtų įvertinti teisėsauga.

„Yra labai rimti kaltinimai ir tikrai turėtų teisėsauga sureaguoti. Aš manau, tai yra viena iš tų veikų, kurios turėtų būti vertinamos ir vertinamos teisėsaugos savo iniciatyva“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Parlamentinė Moterų grupė ketvirtadienį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti K.Pūko veiksmus ir apkaltos galimybę.

„Moterų grupė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama išnagrinėti parlamentaro elgesį ir įvertinti apkaltos procedūros galimybę, jeigu K. Pūkas pats neprisiims atsakomybės, neatsiprašys ir neatsistatydins. Įrodymai yra tokie nenuginčijami, kad atsiprašymas yra mažiausia, ką jis gali padaryti. Mes raginame jį atsistatydinti ir prisiimti atsakomybę“, – žurnalistams Seime sakė Moterų grupės pirmininkė liberalė Aušrinė Armonaitė.

„Tai dar labai aš vyras kietas, matai, dar galiu papriekabiaut“, – DELFI paklaustas apie kaltinimus seksualiniu priekabiavimu, trečiadienį nusijuokė 64 m. 9 vaikų tėvas K. Pūkas.

„Tai provokacija, neturiu ką ir kalbėt. Atsiuntė kažkokią mergaitę, pradėjo klausinėti keistų klausimų, kad ji nori pažiūrėti, kaip gyvenu, nu ką čia šūdą malt“, – širsta Seimo narys.

Kęstutis Pūkas
K. Pūkas patvirtino tebeieškantis padėjėjos, kuri turėtų dirbti tol, kol jis – iki 22 val. vakaro. Parlamentaras mano, kad provokacija surengta dėl jo kovos prieš korupciją – politikas priklauso Seimo Antikorupcijos komisijai.

„Mano amžiuje pensininkui dar priekabiavimai... Ar čia priekabiavimas, kad klausiu, kiek žmogus turi laiko, ar jis turi kitų įsipareigojimų, ar čia priekabiavimas. Seimo narys turi teisę pasirinkti tokį žmogų, su kuriuo galės patikimai dirbti, o ne beleką paimti į darbą. Pardavėjas tegul susirenka kaip nori, o čia mano teisė pasirinkti“, – dėstė K. Pūkas, neketinantis reaguoti į kaltinimus.