Konkursui kaip sutvarkyti miesto centre esančią senvagę, miesto pakraštyje – Skaistakalnio parką, pateikti aštuoni projektai.

Pasak Panevėžio vyriausiosios architektės, laukiama naujų idėjų, kaip atgaivinti šias teritorijas ir sujungti su kitomis miesto erdvėmis, prioritetas – pėsčiųjų ir dviračių takai, priėjimai prie vandens, gamtos įtraukimas į urbanistinę miesto erdvę.

„Naujų formų paieška, naujų idėjų, būtent, srautų, jungčių optimalumas. Reikalavimas buvo ir ekonomiškumas ir pritaikomumas, toks holistinis požiūris, kad būtų visuose darbuose atspindėtas“, – kalbėjo Panevėžio savivaldybės vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė.

Taip dabar atrodo sovietmečiu Nevėžio vagoje suformuota senvagė – lankomiausia vieta.

Beveik visuose projektuose siūloma čia įrengti daugiau tiltelių, apžvalgos aikštelių, kavinių, pasodinti sakurų parką ir netgi ant Juozo Miltinio teatro uždėti karūną.

Miesto pakraštyje esantį apleistą Skaistakalnio parką siūloma atgaivinti, įrengiant amfiteatrą, bėgimo takus, apžvalgos aikšteles, labirintą ir botanikos sodą. Būtina sąlyga – išsaugoti devynioliktojo amžiaus poeto ir visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodybą, įrašytą į vietos kultūros registrą.

„Mes kreipiam dėmesį, kaip yra gaivinamas miestas, kaip atsiranda ryšiai su senamiesčiu, kokios funkcijos į gamtinius plotus įnešamos naujos, ar pigesnėm priemonėm, ar brangesnėm bandoma kažką pasiūlyti gyventojams“, – sakė Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas, komisijos narys Marius Šaliamoras.

Pasak architekto Rolando Paleko, pateikti architektūriniai projektai yra ieškojimų kelias, o ne konkretūs dizaino sprendimai.

Esą miesto valdžiai būtina apsispręsti, ko šioms teritorijoms reikia – naujų, brangių ir vėliau sunkiai prižiūrimų statinių ar patogių gyventojams urbanistinių sprendimų.

„Tokie sprendimai, kurie labiau išnaudoja šlaitą, arba esamą tako trasą, tik šiek tiek prisiliečiant prie jo, padarant ją saugesnę, labiau apšviestą, malonesnę, tada trasa eina tiksliai ten, kur ji turi būti, apmąstyta, o ne bet kur, tokie ir tvaresni, ir draugiškesni aplinkai, paliekantys daugiau galimybių ir tuo pačiu mažiau valgantys resursų dabar investuojant ir tiek vėliau prižiūrint“, – teigė komisijos narys, architektas Prof. Rolandas Palekas.

Projektus galima apžiūrėti Gabrielės Petkevičaitės Bitės bibliotekoje. Konkurso nugalėtoją žadama paskelbti kovo pabaigoje.