Šiaulių regiono aplinkosaugininkai už mokesčių mokėtojų pinigus spalio mėnesį rengė konferenciją su kolegomis iš Latvijos su nakvyne prabangioje viloje Mažeikių rajone. Konferencijos tikslas buvo tradicinis - „apsikeisti patirtimi“. Būtent tuo metu Radviliškio rajone kilo didžiulis gaisras granulių gamykloje, bet aplinkosaugininkai buvo per daug užsiėmę, kad nuvyktų į įvykio vietą.

Dar didesnis paradoksas yra tas, kad prabangi sodyba Mažeikių rajone yra Plinkšių kraštovaizdžio draustinyje, ant ežero kranto, zonoje, kur naujos statybos yra draudžiamos įstatymu. DELFI atskleidė, kad teritorijoje gali būti gausu aplinkosauginių ir statybų pažeidimų, kurių nė vienas iš besisvečiavusių pareigūnų kažkodėl nepastebėjo. Po to buvo sudaryta Aplinkos ministerijos komisija, kuri patvirtino žiniasklaidos teiginius.

Sklypų draustinyje savininkas yra Rimantas Norkus. Vietinės Mažeikių rajono agentūros vedėjas yra Nilius Kupliauskas. Būtent jis pagal planinius patikrinimus vykdo Plinkšių kraštovaizdžio draustinio patikrą. Dar vienas įdomus faktas – vietinio medžiotojų klubo internetinėje svetainėje skelbiama, kad abu šie žmonės yra pažįstami ne tik oficialiai – kadaise jie vyko kartu medžioti į Afriką.

Šiaulių RAAD vadovui – griežtas papeikimas

Pagaliau nuspręsta, kad Šiaulių RAAD vadovui Kornelijui Škielai už iškeltą puotą ir iššvaistytus mokesčių mokėtojų pinigus turės būti paskirta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

„Aplinkos ministerijoje sudaryta tarnybinio nusižengimo tyrimo komisija pateikė tyrimo išvadą ir rekomenduoja K. Škielai už padarytus nusižengimus skirti tarnybinę nuobaudą – griežtą papeikimą. Sprendimas dėl nuobaudos skyrimo per vieną mėnesį turi būti įformintas ministro įsakymu“, - komentavo Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Brigita Stankevičiūtė.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Anksčiau Aplinkos ministerija nustatė, kad konferencijos metu valstybės lėšos buvo nepagrįstai iššvaistytos alkoholiniams gėrimams bei pirties malonumams. Be to, už paslaugas buvo permokėta.

Šiaulių RAAD direktorius Kornelijus Škiela renginio dalyviams leido mėgautis prabanga už valstybės pinigus: iš 3600 Eur, kuriuos Šiaulių RAAD sumokėjo vilai „Dubgiris“, už 1400 Eur buvo 2 dienoms išnuomotas rąstinis namelis su pirtimi, nepagrįstai sumokėti 900 Eur už 9 renginio dalyvių nakvynę (nors jie už apgyvendinimą sumokėjo patys). Šiaulių RAAD už renginio dalyvių apgyvendinimą mokėjo po 100 eurų, nors oficiali kaina viloje „Dubgiris“ buvo 50 Eur parai.

Taip pat vakare renginio dalyviams surengtas 5 muzikantų gyvo garso koncertas. Po renginio oficialios dalies, vakare renginio dalyviams išnuomotoje viloje „Dubgiris“ grojo muzikantai, išnuomotas namelis su pirtimi, vartoti alkoholiniai gėrimai. Tai įrodo, kad oficiali konferencija vakare tapo prabangiu pareigūnų pasilinksminimu, už kurį Šiaulių RAAD sumokėjo valstybės lėšomis.

Šiaulių RAAD vadovas Aplinkos ministerijos paliepimu turėjo sugrąžinti valstybei 2300 eurų pramogoms iššvaistytą sumą, tačiau jos grąžinti nesutinka. Pasak Aplinkos ministerijos, jis apskundė tokį sprendimą Šiaulių apygardos administraciniam teismui. Teismas priėmė skundą nagrinėti, šiuo metu teismo procesas dar nėra pasibaigęs.

Keli aplinkosaugos darbuotojai nuo nuobaudų išsisuko

Paaiškėjus informacijai dėl valstybės lėšų iššvaistymo, Aplinkos ministerija pranešė, kad darbuotojams bus skirtos tarnybinės nuobaudos. Tačiau kol kas nuobauda dėl prabangios šventės paskirta tik vadovui, o jo pavaduotojas ir kitas departamento darbuotojas nuo to išsisuko.

„Šiaulių RAAD direktoriaus įsakymu pripažinta, kad Šiaulių RAAD direktoriaus pavaduotojas Rymantas Girdenis nepadarė tarnybinio nusižengimo. Pažymėtina, kad nuo vasario 1 d. R. Girdenis savo noru išėjo iš darbo“, - komentavo B. Stankevičiūtė.

Pasak jos, pats Šiaulių RAAD nustatė, kad vieno darbuotojo elgesyje tyčinių veiksmų nebuvo, taigi nuobauda nebus paskirta: „Šiaulių RAAD sudaryta komisija A. Konderausko galimam darbo drausmės pažeidimui ištirti nurodė, kad šio darbuotojo tyčios dėl susidariusios situacijos (kai visuomenės informavimo priemonių atstovams buvo pateikta netiksli informacija) nėra, nes jis pats minėtame renginyje nedalyvavo, o žurnalistams tik perteikė jam pasakytus žodžius tų asmenų, kurie renginyje dalyvavo.“

Šiaulių RAAD – buvusių teisėsaugininkų gūžta

Įdomi detalė nagrinėjant Šiaulių RAAD darbuotojų sąrašą apskritai yra ta, kad Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas traukte traukia buvusius teisėsaugos pareigūnus ar jų giminaičius. DELFI šaltinių teigimu, nemaža dalis jų ten įsidarbino po to, kai naujuoju vadovu tapo buvęs aukštas FNTT pareigūnas.

Šiaulių RAAD vadovas K. Šlieka yra buvęs aukštas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas, Šiaulių apygardos valdybos viršininkas. Jis Šiaulių RAAD ėmė dirbti nuo 2014 metų.

Šiaulių RAAD Administravimo ir teisės skyriaus vyr. specialistu dirba Kęstutis Valčiukas, kuris, kai skelbta žiniasklaidoje, yra buvęs specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoju.

Laikinai administracinių bylų nagrinėjimo skyriaus vedėjo pareigas eina Kęstutis Dičius, kuris, kaip skelbta, buvo ilgametis Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas. Jis departamente pradėjo dirbti nuo 2016 metų.

Ministras žadėjo išsiaiškinti, kur iš jo institucijų stalčių dingsta dokumentai

Ši istorija susideda iš dviejų dalių: viena dalis pareigūnų šventė sodyboje, kita dalis – neteisėtos statybos, nes sodyba, kurioje šventė pareigūnai, yra draustinyje. Statybas atskirai tikrino Aplinkos ministerijos speciali komisija, kuri nustatė visą puokštę pažeidimų: nuo dokumentų dingimo ir klastojimo, iki neteisėtų statybų leidimų, aplinkosauginių pažeidimų bei netinkamai dirbusių darbuotojų.

Pirmiausiai komisija nustatė skandalingą dalyką. Ji turėjo gauti dokumentus, susijusius su statybomis, tačiau būtent čia atsirado netikėta kliūtis – dokumentai mįslingai dingo. Komisijai niekaip nepavyko gauti statybų projekto. Mažeikių rajono savivaldybė teigė, kad projektus saugo tik iki statybų pabaigos, o šiuo atveju statybos jau pasibaigusios. Projekto nepateikė ir Šiaulių RAAD, nors būtent aplinkosaugininkai derino statybas.

Statybų projekto negalėjo pateikti ir pats statytojas, pateikęs gan kuriozišką paaiškinimą. „Komisija privalomuoju nurodymu nurodė statytojui R. Norkui pateikti statinių projektus, pagal kuriuos buvo išduoti leidimai. Statytojas raštu pateikė atsakymą, kad sodyboje „Dubgiris“ kilus gaisrui, nepataisomai buvo apgadintos elektroninės laikmenos su statybos dokumentacija, taip pat pagal privalomąjį nurodymą paruoštus teikti dokumentus pavogė iš R. Norkaus automobilio“, - rašoma komisijos pažymoje.

Paskutinė viltis gauti statybų projektą buvo Statybų inspekcija, tačiau paaiškėjo, kad iš ten dokumentai mįslingai dingo. „VTPSI viršininko pavaduotojo pavedimu Telšių teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjai pavesta pateikti kompiuterinę laikmeną su statinio projekto įrašu. Kompiuterinė laikmena buvo pateikta tik su statinio kadastrinių matavimų duomenų byla ir tuščia laikmena, kurioje turėjo būti projektas, motyvuojant, kad iš kompaktinio disko projektas dingo“, - rašoma komisijos pažymoje.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas, paklaustas, kaip vertina dokumentų dingimą iš pavaldžių institucijų stalčių, kiek anksčiau DELFI tiesioginėje konferencijoje žadėjo tai išsiaiškinti: „Dalis projekto sudegė, dalis pavogta iš automobilio, o trečia yra tuščioje laikmenoje. Skamba, kaip detektyve. Yra pavedimas daryti tyrimą, aš išvadomis pasidalinsiu.“

Kol kas, pasak Aplinkos ministerijos, tyrimas dar nėra baigtas ir neaišku, kaip dokumentai dingo iš VTPSI laikmenų: „Dėl pažeidimų, nurodytų aplinkos ministro sudarytos komisijos pažymoje, taip pat ir dėl dokumentų, saugojimo, jų dingimo yra inicijuotas tyrimas dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos pareigūno galimo tarnybinio nusižengimo. Tyrimas dar nėra pasibaigęs.“

Kaltos visos institucijos: darbuotojų, kurie laimino neteisėtas statybas ir pažeidimus, sąrašas

Aplinkos ministerijos komisija nustatė, kad visos institucijos pažeidė įstatymus palaimindamos tokias statybas Plinkščių kraštovaizdžio draustinyje Mažeikių rajone. Nustatyta daugybė pažeidimų: nuo neteisėtų statybų leidimų, iki per didelio tvenkinio bei kitų aplinkosauginių pažeidimų.

Telšių apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas (Rimantas Pikturna) išdavė pažymą apie statinio statybą (rekonstravimą, kapitalinį remontą) be esminių nukrypimų nuo projekto. Konstatuota, kad R. Pikturna, išdavęs pažymą statiniui, kuriam nebuvo išduotas statybos leidimas ar jį atitinkantis dokumentas, pažeidė teisės aktus. DELFI pažymi, kad R. Pikturna Statybų inspekcijoje sėkmingai dirba iki šiol.

"Dubgirio" vila

2008 metais Šiaulių RAAD Mažeikių rajono savivaldybei pateikė projektavimo sąlygas sodybos rekonstrukcijai įrengiant konferencijų salę su kavine ir garažo rekonstrukcijai, įrengiant katilinę, pirtį ir poilsio patalpas. Mažeikių rajono savivaldybės administracija (Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva Štakonaitė) patvirtino projektavimo sąlygų sąvadą. Ji taip pat iki šiol eina savo pareigas. Buvo išduotas statybos leidimas rekonstrukcijai.

2012 metais sudaryta statybos užbaigimo komisija, į kurią įtraukti: Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D. Štakonaitė, ŠRAAD Mažeikių rajono agentūros vedėjas N. Kupliauskas (ji iki šiol eina vedėjo pareigas ir su juo kartu medžiojo sodybos savininkas - DELFI), kiti valdininkai, komisijos pirmininku paskirtas VTPSI specialistas R. Pikturna.

Statybos pripažįstamos užbaigtomis, pasirašo komisijos pirmininkas ir visi nariai. Konstatuota, kad jie visi pažeidė teisės aktų reikalavimus.

Taip pat konstatuota, kad 2008 m., nepaisant Saugomų teritorijų įstatymo, Šiaulių RAAD (Virginija Kozakienė – šiuo metu ji pakeitė darbo vietą ir dirba Aplinkos apsaugos agentūroje) suderino numatomą išvalyti ežero plotą ir paplūdimio įrengimą.

"Dubgirio" vila

Taip pat Žemaitijos nacionalinio parko direkcija (Giedrius Norvaišas, iki šiol yra direktoriaus pavaduotojas) pritarė nesudėtingų statinių - valčių namelio, valčių prieplaukos, pavėsinių, stoginių, paukščių stebėjimo bokštelių - statybai pakrantės apsaugos juostoje, nors to daryti negalėjo. Planą taip pat suderino Mažeikių rajono savivaldybė (D. Štakonaitė), ŠRAAD Mažeikių rajono agentūra (N. Kupliauskas - su juo savininkas kartu medžiojo Afrikoje). Sklypo planui pritarė ir Telšių apskrities viršininko pavaduotojas J. Staševičius.

Dar vienas konstatuotas pareigūnų pažeidimas, kad Šiaulių RAAD pareigūnai nesiėmė visų teisėtų priemonių ir veiksmų, kad būtų pašalinti pažeidimų padariniai (atkurta teritorija) ir visiškai atlyginta aplinkai padaryta žala. Nebuvo surašyti privalomieji nurodymai pašalinti pažeidimus, tam tikrais atvejais nebuvo skaičiuojama žala gamtai, o skirtos tik nedidelės baudos. Aplinkosaugininkų Mažeikiuose vadovas yra N. Kupliauskas.

Visos institucijos turėjo įvertinti savo darbuotojus

Speciali komisija anksčiau pateikė rekomendacijas bei pasiūlymus. VTPSI, VSTT, Šiaulių RAAD institucijoms siūloma įvertinti netinkamus savo darbuotojų veiksmus.

Aplinkos ministerijai siūloma inicijuoti teisės aktų pakeitimus siekiant sugriežtinti pareigūnų, asmenų, derinančių statybų projektus, išduodančių leidimus statyboms saugomose teritorijose, atsakomybę.

Šiaulių RAAD pavesta įvertinti aplinkai padarytą žalą už savavališkai (iki 28 arų) išdidintą kūdrą ir ją išieškoti iš atsakingų asmenų. Draustinyje galima kasti tvenkinius tik iki 10 arų.

Tvenkinys

VTPSI siūloma kreiptis į prokuratūrą ir teismą dėl statybos užbaigimo akto galiojimo panaikinimo, statinių išregistravimo. Taip pat užtikrinti, kad VTPSI gaunami prašymai ir su jais pateikiami dokumentai būtų registruojami ir saugomi teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais. Taip pat kreiptis į Teisingumo ministeriją dėl poilsio, paslaugų, maitinimo paskirties pastatų galimai neteisėto įregistravimo.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad pareigūnai kalti, bet nei vieno nenubaus dėl senaties

Šiaulių RAAD Administravimo ir teisės skyriaus vyriausiasis specialistas A. Konderauskas DELFI patvirtino, kad du Šiaulių RAAD pareigūnai padarė tarnybinius pažeidimus, tačiau nubausti jų iš esmės negalima dėl senaties.

„Buvo atlikti tarnybinio nusižengimo tyrimai. Apibendrinus, nustatyta, kad V. Kozakienė Pažymoje nurodytais terminais (2005 – 2007 m.) nesilaikė galiojusių ŠRAAD Poveikio aplinkai vertinimo ir normatyvų skyriaus vedėjo pareigybės aprašymų reikalavimų, tuo pažeidė Saugomų teritorijų įstatymo nuostatas bei LR valstybės tarnybos įstatymo reikalavimus.

Vadovaujantis teisingumo ir protingumo principais, atsižvelgdama į aplinkybes, dėl kurių susidarė tokia situacija, V. Kozakienės tarnybinės veiklos vertinimus, įvertinusi jos veiklą iki tarnybinio nusižengimo padarymo, darytina išvada, kad buvusios ŠRAAD Poveikio aplinkai vertinimo ir normatyvų skyriaus vedėjos V. Kozakienės padaryta veika turi tarnybinio nusižengimo požymių. Visa surinkta tyrimo medžiaga perduota Aplinkos apsaugos agentūrai, kur šiuo metu dirba V. Kozakienė“, - komentavo A. Konderauskas.

Taip pat nustatyta, kad pažeidimų padarė ir kartu su sodybos savininku medžiojęs vietinis aplinkosaugininkų vadas N. Kupliauskas.

„Darytina išvada, kad Mažeikių rajono agentūros vedėjas, tikrindamas kaip fiziniai ar juridiniai asmenys laikosi aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų (pažymoje nagrinėjamoje teritorijoje), nesiėmė visų reikiamų priemonių ir veiksmų, kad būtų pašalinti pažeidimų padariniai (atkurta teritorija) ir visiškai atlyginta aplinkai padaryta žala.

Apibendrinus, nustatyta, kad N. Kupliauskas Pažymoje nurodytais terminais nesilaikė galiojusių Mažeikių rajono agentūros vedėjo pareigybės aprašymų, pažeidė LR aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo nuostatas ir LR valstybės tarnybos įstatymo reikalavimus.

Vadovaujantis teisingumo ir protingumo principais, įvertinus tai, kad valstybės tarnautojo tyčios dėl susidariusios situacijos nėra, atsižvelgdama į aplinkybes, dėl kurių susidarė tokia situacija, darytina išvada, kad Mažeikių RA vedėjo N. Kupliausko padaryta veika turi tarnybinio nusižengimo požymių, tačiau nuobaudos neskirti, nes pasibaigė tarnybinės nuobaudos skyrimo terminas“, - komentavo A. Konderauskas.

Neįtikėtina: tvenkinio kasimas draustinyje padarė didžiulę žalą, bet jos nieks nesumokės

Sodyboje yra daugiau nei 20 arų tvenkinys, nors draustinyje pagal įstatymus galima kasti tik 10 arų tvenkinius. Aplinkosaugininkai už tai paskaičiavo dešimtūkstantinę žalą gamtai, bet jos iš nieko neišieškos, nes pažeidimas padarytas seniau nei prieš 5 metu.

„Žala aplinkai padaryta sunaikinus ar sužalojus gamtinius kraštovaizdžio kompleksus ar objektus, skaičiuojama (pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentą) vadovaujantis žalos skaičiavimo metodika.

Žala padaryta Plinkšių kraštovaizdžio draustinyje, todėl dauginama iš koeficiento 3. Paskaičiuota žala aplinkai – 11 380,8 Eur.

Skaičiuojant žalą aplinkai (Nuostolius padarytus gamtai) pagal žalos padarymo metu (2005 – 2009 m. galiojusią redakciją) galiojusį teisinį reglamentavimą, tuo metu paskaičiuoti nuostoliai gamtai būtų 20 600 Eur.

Patikrinimo metu žemės sklypo savininkas R. Norkus paaiškino, kad jis kūdros nekasė. Kūdrą iškasė buvusi žemės sklypo savininkė. Įvertinus patikrinimo metu surinktus duomenis, iš kurių akivaizdu, kad žala aplinkai padaryta seniau kaip prieš 5 metus, ieškinys dėl žalos aplinkai nebegali būti pareikštas“, - komentavo A. Konderauskas.

VTPSI dėl dokumentų klastojimo kreipėsi į prokuratūrą

VTPSI patvirtino, kad dėl statybų inspektoriaus R. Pikturnos veiksmų buvo pradėtas tarnybinis tyrimas. Vėliau buvo pasikreipta į prokuratūrą ir dabar laukiama jos išvadų.

„VTPSI savo iniciatyva kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį dėl galimo dokumentų klastojimo. Tol, kol prokuratūra pagal kompetenciją išnagrinės bei priims sprendimą dėl šio tyrimo, R. Pikturnos tarnybinio nusižengimo tyrimas sustabdytas ir bus tęsiamas atsižvelgus į prokuratūros išvadas. Siekiama, kad galimi pažeidimai institucijoje būtų ištirti kruopščiai ir platesne apimtimi“, - komentavo VTPSI atstovė Vida Aliukonienė.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM

Prokurorai narplioja šį atvejį jau kelis mėnesius

Prokurorai jau kelis mėnesiu atlieka tyrimą dėl šios sodybos ir svarsto, ar pradėti viešojo intereso gynimo procedūras. Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Lina Matutienė DELFI teigė, kad sprendimas dar nėra priimtas.

„Sprendimo dar nėra, mes kaip tik gavome duomenis iš VTPSI ir šią, kitą savaitę juos analizuosime, pasižiūrėsime, ar viską turime ir tuomet priimsime sprendimą“, - kalbėjo L. Matutienė.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.