Paskambinus į Kultūros komiteto biurą paaiškėjo, kad artimiausias Seimo posėdis bus kovo 8 dieną, bet darbotvarkė viešai dar nepaskelbta, nes jos nėra pasirašęs komiteto pirmininkas. Pats R. Karbauskis sako, kad dokumentus pasirašo kiekvieną savaitę.

Kurį laiką Kultūros komitetas negalėjo posėdžiauti, nes Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Greta Kildišienė atsisakė mandato, todėl komitete buvo likę 6 nariai – tiek per mažai. Per neeilinę sesiją vasario 14 dieną, Seimas į komitetą paskyrė kitą valstietį Stasį Tumėną. Tačiau toliau posėdžiai vėl nevyko.

R. Karbauskis buvo pagrindinis Seimo Statuto keitimo iniciatorius, kad Kultūros komitetas būtų atskirtas nuo Švietimo ir mokslo komiteto.

„Aš pats norėjau inicijuoti keletą klausimų, jie vis kaupiasi. Sausio mėnesį mes vieną kartą susitikome, po to tikėjomės, kad padarysim posėdį vasarį, bet trūko septinto nario, po to buvo deleguotas naujas narys, bet posėdžiai vis tiek neprasidėjo“, - pasakojo Liberalų sąjūdžio atstovas, Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas.

„Objektyvių priežasčių, kodėl nevyksta posėdžiai, neįsivaizduoju, bet tiesa yra ta, kad klausimų svarstytinų yra, net gana skubių, bet posėdžiai neįvyksta ir neįvyksta“, - sako A. Gelūnas, kuris pats vieši Londone.

Valstietis žaliasis Robertas Šarknickas teigia, kad iš esmės inicijuoti posėdį gali ir Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas, nors paprastai taip daroma pagal delegavimą – komiteto pirmininkas paveda pavaduotojui organizuoti posėdį.

Paskutinis Valstiečių ir žalųjų sąjungos frakcijos posėdis Seime, pasak R. Šarknicko, vyko kovo 1 dieną, jame R. Karbauskio irgi nebuvo.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis sako, kad posėdžiai iš tiesų nevyksta, o atostoginis režimas tiesiog veda iš proto. Jis teigė ne kartą siuntęs Kultūros komiteto pirmininkui, nariams bei biurui pasiūlymus, ką reiktų apsvarstyti komitete, tačiau niekad nesulaukė jokio atsako.

„Niekas neatsiliepė, aš paklausiau biuro žmonių, kodėl nesiunčia kvietimų, nes reikia kviesti žmones, tai, pasirodo, nėra kam pasirašyti darbotvarkės. Pagal Seimo Statutą darbotvarkė turėtų būti derinama ne iš vakaro. Sako, kad nėra pirmininko. Nežinau, kur jis yra dingęs, bet mes negalime organizuoti darbo", - sako V. Juozapaitis.

Jo teigimu, komiteto pirmininko pavaduotojas gauna įgaliojimus tik tada, kai tikrasis pirmininkas jį paskiria derinti darbotvarkės, taip pat kai vadovas išvyksta į oficialią komandiruotę arba suserga bei praneša. „Visais kitais atvejais vicepirmininkas neturi įgaliojimų kviesti", - sako konservatorius.

„Mes dirbame savo darbus, susitinkame su žmonėmis, bet Kultūros komiteto posėdžių nebuvo. Ir, ko gero, jeigu šiandien nepaskelbta darbotvarkė trečiadieniui, turbūt, mažai vilčių, kad kitą savaitę posėdis irgi įvyks", - svarstė V. Juozapaitis.

Pasak politiko, komitete reikia aptarti kandidatūras į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, taip pat būtina išsiaiškinti situaciją dėl Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktoriaus Gintauto Kėvišo veiklos, kuri buvo aprašyta portale DELFI. Įtarimų dėl G. Kėvišo veiklos sulaukus Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų kilo net kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson.

Komiteto nariai norėtų posėdyje išvysti ir kultūros ministrę, mat Vyriausybė paskelbė savo programos įgyvendinimo priemonių planą ir Kultūros komiteto nariai pageidautų aptarti kultūros dalį.

„Tikiuosi, kad viskas gerai, pirmininkas sveikas bei gyvas. Gal ryšio priemonės sugedo?" - juokavo V. Juozapaitis.

„Nuo pat pirmos dienos, kai susirinkome, mes aptarėme tik tautinių drabužių dovanojimo galimybę ikimokyklinio amžiaus vaikams, kas buvo tik apsikeitimas nuomonėmis, pirmininko išklausymas, taip pat draugiškai pasikalbėjome apie fortepijoną ir aptarėme šimtmečio programą, buvome pasikvietę svečių iš Vyriausybės. Bet jokių teisės aktų aptarę nesame, iš ministerijos nieko nepasiūlyta. Kol kas tas režimas toks pusiau atostoginis, jis veda iš proto", - sako konservatorius.

Pats R. Karbauskis savo komentarą DELFI perdavė per atstovę.

„Kultūros komiteto posėdžiai tarp Seimo sesijų organizuojami pagal poreikį, kaip ir visų kitų komitetų. Šaukti komiteto posėdį pastarąjį mėnesį būtinybės nebuvo, todėl posėdis numatytas kovo 8 dieną. Tai derinama su komiteto sekretoriatu, kuris su manimi turi pastovų kontaktą, nes komiteto vardu siunčiami įvairūs dokumentai, kuriuos aš kiekvieną savaitę pasirašau", - perdavė R. Karbauskis.

Kai kurie Seimo nariai sako, kad R. Karbauskis vieši užsienyje. Remiantis Seimo narių komandiruočių ir kelionių tvarkos aprašu ne sesijos metu Seimo narys neprivalo gauti valdybos leidimo, jei išvyksta į Europos Sąjungos arba Šengeno erdvės šalį, ir privalo - jei vieši kitoje užsienio valstybėje. Taigi jei R. Karbauskis vieši Europos Sąjungos ar Šengeno erdvės šalyje, valdybos informuoti jis neprivalėjo.

Kaip žinoma, R. Karbauskio šeima gyvena Ispanijoje.