Apie tai JT Žmogaus teisių tarybos 34-osios sesijos metu, pirmadienį, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius informavo šios institucijos vyriausiąjį žmogaus teisių komisarą Zeidą Ra'adą Al Husseiną, kviesdamas jį apsilankyti Lietuvoje.

Susitikimo metu buvo aptarta blogėjanti saugumo ir žmogaus teisių padėtis Rytų Ukrainoje.

Ministras pristatė savo apsilankymo Avdijivkoje – Rytų Ukrainoje rezultatus ir vietos žmonių raginimus dėl aktyvesnio tarptautinės bendruomenės įsikišimo nutraukiant Rusijos agresiją prieš Ukrainą, teigiama pranešime spaudai.

Buvo sutarta siekti JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos dėl žmogaus teisių situacijos Kryme ir Sevastopolio mieste įgyvendinimo bei toliau reikalauti, kad Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėjimo misijos atstovai būtų įleisti į Rusijos okupuotą Krymą.

Ministras taip pat informavo apie Lietuvos skirtą 20 tūkst. eurų finansinę paramą JT Vyriausiojo komisaro biuro veiklai Ukrainoje.

Vyriausiasis žmogaus teisių komisaras – pagrindinis Jungtinių Tautų pareigūnas žmogaus teisių srityje, kuriam talkina Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras.

Pagrindiniai šio biuro uždaviniai – užtikrinti universalų žmogaus teisių naudojimąsi pasaulyje ir skatinti tarptautinių standartų įgyvendinimą, reaguoti į sunkiausius žmogaus teisių pažeidimus ir siūlyti prevencinius metodus bei puoselėti tarptautinį bendradarbiavimą žmogaus teisių klausimais.

Nuo 2014 m. rugsėjo 1 d. naujuoju vyriausiuoju žmogaus teisių komisaru tapo Jordanijos princas Z. R. Al Husseinas.